Ukens vin
Dropp amarone – gå heller for disse

Dropp amarone – gå heller for disse

Fra Spania kommer tre viner som konkurrerer ut så å si all amarone. Og det til helt andre priser.
Aase E. Jacobsen
22 November 2015 - 15:39

Disse tre vinene har ikke bare kule etiketter, det er i enda større grad innholdet som gjør dem minneverdige. Og ikke er de laget av tørkete druer som amarone. 

El Picaro, El Recio og El Viejo er hver på sin måte uttrykk for tinta de toro, et synonym for tempranillo, men som i Toro-området gir viner med ekstra mye kraft og intensitet.

Les mer om hvorfor vinene herfra får slik kraft

Det har blant annet historiske årsaker. Det sandholdige jordsmonnet forhindret nemlig vinlusa fra å slå seg ned da den herjet Europas vinmarker ved slutten av 1800-tallet. Derfor snakker vi om veldig gammelt plantemateriale, rundt 100 år gamle. «Pappa» El Recios druekilde er 90-100 år gamle og El Viejo minst 100 år gamle.

 

Selv om det ikke er så stor forskjell i alder, og heller ikke i vekstforholdene, innhøstningstidspunkt eller vinframstilling, er vinene ganske så forskjellige. Ungdommen El Picaro er utrolig sjarmerende og fløyelsmyk. Det er også El Recio, men den har merstoff og er noe rikere. Gamlefar El Viejo er virkelig mektig, og nesten som en hetvin.

Samtlige er laget av druer dyrket etter biodynamiske prinsipper og er ikke filtrerte ved flasketapping, dermed får du all den gode smaken helt ut i glasset.

Bak denne trioen står vinmaker Raul Acha hos Matsu, en bodega i Toro, drevet av Vintae. Dette er en gruppe av bodegaer i ni ulike områder i Spania. Målet til Vintae er å vise potensialet som ligger i blant annet landets store arsenal av virkelig gamle vinstokker.

  • Produsent:
    Matsu
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Castilla y León
    Pris:
    491.10 kr
    Varenummer:
    3473801
    89 POENG
    Matsu El Viejo
  • Produsent:
    Matsu
    Utvalg:
    Testutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Castilla y León
    Pris:
    242.50 kr
    Varenummer:
    2064801
    86 POENG
    Matsu El Recio
  • Produsent:
    Matsu
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Castilla y León
    Pris:
    179.70 kr
    Varenummer:
    2065101
    85 POENG
    Matsu El Picaro
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her