Ukens vin
Dropp amarone – gå heller for disse

Dropp amarone – gå heller for disse

Fra Spania kommer tre viner som konkurrerer ut så å si all amarone. Og det til helt andre priser.
Aase E. Jacobsen
22 November 2015 - 15:39

Disse tre vinene har ikke bare kule etiketter, det er i enda større grad innholdet som gjør dem minneverdige. Og ikke er de laget av tørkete druer som amarone. 

El Picaro, El Recio og El Viejo er hver på sin måte uttrykk for tinta de toro, et synonym for tempranillo, men som i Toro-området gir viner med ekstra mye kraft og intensitet.

Les mer om hvorfor vinene herfra får slik kraft

Det har blant annet historiske årsaker. Det sandholdige jordsmonnet forhindret nemlig vinlusa fra å slå seg ned da den herjet Europas vinmarker ved slutten av 1800-tallet. Derfor snakker vi om veldig gammelt plantemateriale, rundt 100 år gamle. «Pappa» El Recios druekilde er 90-100 år gamle og El Viejo minst 100 år gamle.

 

Selv om det ikke er så stor forskjell i alder, og heller ikke i vekstforholdene, innhøstningstidspunkt eller vinframstilling, er vinene ganske så forskjellige. Ungdommen El Picaro er utrolig sjarmerende og fløyelsmyk. Det er også El Recio, men den har merstoff og er noe rikere. Gamlefar El Viejo er virkelig mektig, og nesten som en hetvin.

Samtlige er laget av druer dyrket etter biodynamiske prinsipper og er ikke filtrerte ved flasketapping, dermed får du all den gode smaken helt ut i glasset.

Bak denne trioen står vinmaker Raul Acha hos Matsu, en bodega i Toro, drevet av Vintae. Dette er en gruppe av bodegaer i ni ulike områder i Spania. Målet til Vintae er å vise potensialet som ligger i blant annet landets store arsenal av virkelig gamle vinstokker.

  • Produsent:
    Matsu
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Castilla y León
    Pris:
    499.10 kr
    Varenummer:
    3473801
    89 POENG
    Matsu El Viejo
  • Produsent:
    Matsu
    Utvalg:
    Testutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Castilla y León
    Pris:
    242.50 kr
    Varenummer:
    2064801
    86 POENG
    Matsu El Recio
  • Produsent:
    Matsu
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Castilla y León
    Pris:
    181.90 kr
    Varenummer:
    2065101
    85 POENG
    Matsu El Picaro
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her