Ukens vin
Dette er et av polets aller beste rødvinskjøp – år etter år

Dette er et av polets aller beste rødvinskjøp – år etter år

Denne rødvinen fra Sardinia er kommet i ny årgang og nok en gang byr den på imponerende kvalitet for pengene.
Aase E. Jacobsen
08 Januar 2019 - 13:45

Sardus Pater Carignano del Sulcis Is Solus 2017 har nemlig et veldig godt avtrykk av både drue og vokststed, det betyr deilig modne mørkere bærtoner, lett sødme, fint krydderpreg og fine tanniner. En strålende matvin til alt fra vinterlige gryter, krydret kjøtt, rike pastaretter via grillmat til vinkosen.

Den har også det som trengs for mellomlang lagring. En artig vin å hente fram fra kjelleren all den tid den aldri skuffer.

Den har ikke overraskende vært ukens vin tidligere også

Årsaken til at den har alt dette, uten å koste mer, er at den kommer fra et kooperativ som dominerer på halvøya Sant’Antioco på Sardinias sørvestre spiss. Det betyr at de har tilgang til alt av druemateriale, og på dette historiske stedet rent vinmessig, er det mye gammelt plantemateriale, mye over 100 år gammelt, men i ukens vin er det planter på 25-40 år som gir druer. Men på Sant'Antioco er det carignano som er konge.

Her kan du lese alt om hvorfor carignano-druen er Sardinia og Sant'Antiocos juvel

At druer som vokser her helt nede ved sjøen ikke blir kokt i sommervarmen (og i 2017 var det rekordvarmt, det kan jeg selv underskrive på), kan de takke den konstante havbrisen for. Det sandholdige jordsmonnet gjør sitt til at plantene må søke langt ned i grunnen på jakt etter næring, for nedbør er det lite av i sommerhalvåret. Den har dessuten gjennomgått en enkel framstilling i ståltanker uten bruk av eik. Det bidrar også til å holde kostnadene nede.

Her viser kooperativets agronom Roberto Matzeu fram disse inntil 100 år gamle carignanovinstokkene som vokser i Sant'Antiocos sandjord. Foto:  Aase E. Jacobsen

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her