For stygg er aligoté aldri, men derimot en kjedelig slektning av chardonnay som ikke oppnår like høye priser selv om det står Burgund på etiketten.
Mitt forhold til druen aligoté startet for fryktelig lenge siden, da drinken kir var «hot as hell». Og en ekte kir lages av solbærlikør (cassis de Dijon) og hvitvin av druen aligoté. Denne (den gang) magre og syrlige hvitvinen hadde som eneste oppgave å friske opp og tynne ut den intense og søte likøren. Det kan ikke Sorin Coquard Bourgogne Aligoté 2015 brukes til. Og godt er det. Den har rett og slett for mye karakter til denne bruken (da vil jeg heller bruke en ordinær bourgogne blanc av chardonnay).
Den er nemlig fyldig med god frukt, fin friskhet og godt mineralpreg. Årsaken er at druene kommer fra et kalk- og leirholdig jordsmonn, nært beslektet med det som finnes i Chablis, bortsett fra at det er ekstra steinete.
Denne supre vinen som venter på deg i 60 polutsalg, passer sjømat, både naturell og mer forseggjort, også grillet.
Aligoté er en gammel drue, og en naturlig krysning av den etter europeisk målestokk eldgamle druesorten gouais blanc og pinot. Den kjennetegnes av naturlig høy syre samtidig som den er ganske produktiv. Den blir derfor ekstra interessant i årganger med høy modning, som i 2015, og når den kommer fra gamle vinstokker. Og ikke minst når den får full oppmerksomhet og dyrkes i det beste jordsmonnet. Noe som ikke alltid er tilfellet i Sentral-Burgund hvor det er mer lønnsomt å satse på chardonnay og pinot noir.
Det finnes to kvalitetsområder for denne druen Aligoté Bourgogne som i prinsippet dekker hele Burgund, og Aligoté Bouzeron som er et lite område rett sør for Cotes-de-Beaune. Her har verdens mest ettertraktete vinmaker slått seg ned for å lage topp vin av denne undervurderte druen.
Ukens vin derimot kommer fra det nordlige Burgund – altså området rundt Chablis.
Denne aligotéen er ekstra kraftig
Se alle vinene som finnes med denne druen
For produsenten Sorin Coquard er aligoté viktigste drue, men beliggenheten i Saint-Bris-le-Vineux forteller at sauvignon blanc er nesten like viktig. Denne produsenten dyrker også den sjeldne og lokale røde druen césar (naturlig krysning av pinot og argan) som stort sett må spille andrefiolin i blandinger, men som hos denne produsenten får lov å leke alene. Men denne vinen finnes ikke i Norge.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev