Ukens vin
Ja, nordmenn kan faktisk lage riktig god vin. Det er disse bevis på

Ja, nordmenn kan faktisk lage riktig god vin. Det er disse bevis på

Det høye innslaget av håndarbeid til tross, er denne rødvinen veldig billig og ikke minst et veldig godt kjøp. Den hvite er så å si utsolgt, men kommer snart i ny årgang.
Aase E. Jacobsen
13 Juni 2017 - 13:45

Fottråkkingen av druene som er blitt til Aune Lohmann Reserva Tinto 2015 gjøres til akkompagnement av fadomusikk, ifølge Roar Aune som er den ene halvdelen av Dão-vingården Vihnos das Merces. Den andre er hans tyske samboer Petra Lohmann. Sammen har de satset pensjonen (blant annet fra Aunes 40 år med å kle opp nordmenn – Dressmann, Voice of Europe, Ricco Vero etc) på å åpne vinverdenens øyne for den glemte regionen Dão i det nordlige Portugal.

Les mer om denne regionen

I starten av vinbondetilværelsen var det mye prøving og feiling. De drakk stort sett vinene sine selv, og med stor glede, ifølge Aune som forteller at det var først da de i 2011 fikk profesjonell hjelp at det ble fart i sakene. De fikk den portugisiske ønologen Virgilio Loureiro med på laget, og det må ha vært et genitrekk, i hvert fall om vi skal dømme utfra de tre vinene som kom til landet sist måned. En av dem er allerede utsolgt, og av den hvite er det bare få flasker igjen.

Roar Aune på traktoren . Foto: Picasa

Men den røde reservaen som er laget etter modell av en klassisk Dão-rødvin, hvilket vil si en blanding av lokale druer som touriga nacional, tinta roriz, alfrocheiro preto og jaen, er fortsatt å få tak i og altså riktig så vellykket. Den er fyldig med gode runde tanniner og flott syrlig mørk frukt. Topp følge til kjøtt, også vilt, eller å legges i kjelleren.

Neste årgang kommer snart

Selv har jeg hatt gleden av å drikke flere tiår gamle rødviner fra Dão og de er bemerkelsesverdig lagringsdyktige. Selv om prisene er latterlige lave. Dão er derfor fortsatt en av vinverdenens små skatter som vi må nyte mens vi har dem.

Selv om den norsk-tyske vingården fortsatt er «in the making», har paret klart å få fram det unike ved denne regionen, og det er all grunn til å glede seg til neste påfyll – altså årgang 2016 - som kommer allerede i august.

Petra Lohmann i vinmarken. Foto: Picasa

 

Av årgang 2015 laget de 5000 flasker og fra 2016 blir det dobbelt så mye tilgjengelig når alle de 3,5 hektarene gir frukt. Det skulle bety noe slikt som at «alle får» også av hvitvinen som er riktig så spennende og steds- og druetypisk. Det er den lokale druen encruzado som utgjør hovedtyngden og den er kjent for sin gode karakter, lagringspotensial og evne til å hente ut mineralpreg fra det typiske granittjordsmonnet i området. Det er bare å krysse av i kalenderen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her