Ukens vin
Ja, nordmenn kan faktisk lage riktig god vin. Det er disse bevis på

Ja, nordmenn kan faktisk lage riktig god vin. Det er disse bevis på

Det høye innslaget av håndarbeid til tross, er denne rødvinen veldig billig og ikke minst et veldig godt kjøp. Den hvite er så å si utsolgt, men kommer snart i ny årgang.
Aase E. Jacobsen
13 Juni 2017 - 13:45

Fottråkkingen av druene som er blitt til Aune Lohmann Reserva Tinto 2015 gjøres til akkompagnement av fadomusikk, ifølge Roar Aune som er den ene halvdelen av Dão-vingården Vihnos das Merces. Den andre er hans tyske samboer Petra Lohmann. Sammen har de satset pensjonen (blant annet fra Aunes 40 år med å kle opp nordmenn – Dressmann, Voice of Europe, Ricco Vero etc) på å åpne vinverdenens øyne for den glemte regionen Dão i det nordlige Portugal.

Les mer om denne regionen

I starten av vinbondetilværelsen var det mye prøving og feiling. De drakk stort sett vinene sine selv, og med stor glede, ifølge Aune som forteller at det var først da de i 2011 fikk profesjonell hjelp at det ble fart i sakene. De fikk den portugisiske ønologen Virgilio Loureiro med på laget, og det må ha vært et genitrekk, i hvert fall om vi skal dømme utfra de tre vinene som kom til landet sist måned. En av dem er allerede utsolgt, og av den hvite er det bare få flasker igjen.

Roar Aune på traktoren . Foto: Picasa

Men den røde reservaen som er laget etter modell av en klassisk Dão-rødvin, hvilket vil si en blanding av lokale druer som touriga nacional, tinta roriz, alfrocheiro preto og jaen, er fortsatt å få tak i og altså riktig så vellykket. Den er fyldig med gode runde tanniner og flott syrlig mørk frukt. Topp følge til kjøtt, også vilt, eller å legges i kjelleren.

Neste årgang kommer snart

Selv har jeg hatt gleden av å drikke flere tiår gamle rødviner fra Dão og de er bemerkelsesverdig lagringsdyktige. Selv om prisene er latterlige lave. Dão er derfor fortsatt en av vinverdenens små skatter som vi må nyte mens vi har dem.

Selv om den norsk-tyske vingården fortsatt er «in the making», har paret klart å få fram det unike ved denne regionen, og det er all grunn til å glede seg til neste påfyll – altså årgang 2016 - som kommer allerede i august.

Petra Lohmann i vinmarken. Foto: Picasa

 

Av årgang 2015 laget de 5000 flasker og fra 2016 blir det dobbelt så mye tilgjengelig når alle de 3,5 hektarene gir frukt. Det skulle bety noe slikt som at «alle får» også av hvitvinen som er riktig så spennende og steds- og druetypisk. Det er den lokale druen encruzado som utgjør hovedtyngden og den er kjent for sin gode karakter, lagringspotensial og evne til å hente ut mineralpreg fra det typiske granittjordsmonnet i området. Det er bare å krysse av i kalenderen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her