Ukens vin
Denne kule rødvinen er et solid røverkjøp

Denne kule rødvinen er et solid røverkjøp

Calabria helt sør i Italia, fortjener større oppmerksomhet, og denne rødvinen vil sjarmere selv den står ikke øverst på listen over
Aase E. Jacobsen
17 Oktober 2017 - 14:45
Det er 2015 som er i salg nå.

Gaglioppo heter druen og du kan jo ikke annet enn å bli glad når du leser dette navnet, og når du får San Francesco Cirò Rosso Classico 2015 i glasset, blir smilet enda bredere. Denne herlige rødvinen byr på god og saftig kjøttfull smak av sure og søte mørke kirsebær, runde tanniner og frisk finish. Det du trenger til en høstlig rett med pasta eller lam, eller når du bare vil ha en rødvin å kose deg med.

Selv om Calabria som er kilden til dette knallkjøpet, ikke ligger fremst i pannebrasken når italienske vintradisjoner listes opp, er dette noe av det mest tradisjonsrike du finner i Italia i dag. Første gang gaglioppo er nevnt er i 1240, ifølge Wines Grapes av Jancis Robinson. Tidligere antakelser om at den har gresk opprinnelse, og fra den tiden området het Magna Grecia, for rundt 2800 år siden, stemmer ikke. Den er imidlertid i slekt med så vel flere sentralitalienske som sicilianske druesorter.

Den lange historien gjør at den har tilpasset seg det kalk- og leirholdige jordsmonnet og det øvrige klimaet i Calabria. I form av denne vinen er den en DOC Cirò, fra området som ligger akkurat der fotbladet på den italienske støvelen starter.

 

Vinkjelleren ligger midt i bildet med Adriaterhavet i syningom. Foto: fotografiaCarelli

Og Fattoria San Francesco er en av de veletablerte produsentene derfra. Den er en gammel kjenning på det norske markedet, men da gjennom rosévinen fra boks Sottovento og ikke minst enkeltvinmarksvinen Ronco dei Quattroventi, også den av gaglioppo, som de åpenbart ikke lager lenger.

 

Fattoria San Francesco er en moderne vinkjeller med rundt 40 hektar vinmarker fordelt over hele Cirò-DOC-et. Foto: fotografiaCarelli
Gaglioppo-druer.

Druene brukes nå til deres beste rødvin, som kommer fra høyereliggende vinmarker og med vesentlig lavere utbytte enn vår vin. Denne finnes ikke i Norge, det gjør derimot deres den hvite og rosa utgaven av ukens vin. Begge ærlige og prisgunstige uttrykk for området og vintradisjonene.

Her er alle vinene fra denne produsenten

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne gule favoritten er som skapt for påsken
Ukens kake
Suksessterte

Denne gule favoritten er som skapt for påsken

Når du maler nøtter, knuser egg og rører inn ekte smør, blir det suksess. Det er nok grunnen til at denne favoritten blant kaker har fått sitt navn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en skikkelig påskefrokost
Guide
Oppskrifter til frokosten

By på en skikkelig påskefrokost

Å tilbringe halve dagen ved frokostbordet er noe vi bør gjøre oftere, og i hvert fall i løpet av påsken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag påskegodteriene selv
Oppskrifter
Oppskrifter påskegodteri

Lag påskegodteriene selv

Det er både en hyggelig og nyttig syssel som skaper glede helt til siste bit er fortært.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne gule favoritten er som skapt for påsken
Ukens kake
Suksessterte

Denne gule favoritten er som skapt for påsken

Når du maler nøtter, knuser egg og rører inn ekte smør, blir det suksess. Det er nok grunnen til at denne favoritten blant kaker har fått sitt navn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en skikkelig påskefrokost
Guide
Oppskrifter til frokosten

By på en skikkelig påskefrokost

Å tilbringe halve dagen ved frokostbordet er noe vi bør gjøre oftere, og i hvert fall i løpet av påsken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her