Valle Reale Montepulciano d'Abruzzo 2017 er en veldig solid rødvin i sitt prissjikt, en saftig og samtidig karaktersterk vin som fint tåler 4-5 år, med mørk syrlig frukt og et fint tanninbitt. En god partner til alt fra pasta, via lam til grillmat, innendørs som utendørs – når den tiden snart er her.
Den er nok en gammel kjenning for mange siden produsenten har vært på det norske markedet i mange år. Siden sist jeg skrev om denne produsenten har mye skjedd. Det var nemlig i 2006 kort tid etter at Pizzolo-familien hadde etablert vingården sin i den øvre del av Abruzzo, fem mil sørøst for L’Aquila som ble rammet av det forferdelige jordskjelvet i 2009.
Siden den gang har virksomheten utviklet seg betydelig. Fra 2007 er vinene gjæret med druenes egne gjærsopper. Valle Reales vinmaker Emmanuel Merlo har raffinert pied de cuve-teknikken som generelt innebærer å la en liten mengde most fottråkkes og starte gjæringen i vinmarken. Dermed sikrer man at kun de lokale gjærsoppene får jobbe uten at druene blir «smittet» av fremmede gjærsopper på veien til eller i vinkjelleren. Denne mosten brukes som gjærnæring når alle druene er innhøstet og de får dermed en form for kickstart. Med naturgjær er det nemlig ikke alltid at prosessen er like strømlinjeformet som med selektert gjær.
Fordelen med naturgjær er en saktere gjæring, som i sin tur sikrer en mer moderat alkohol, hvilket er gunstig for vin fra solrike områder som Abruzzo. Et annet forhold som regulerer alkoholpotensialet er de store temperaturvariasjonene mellom dag og natt i høydedraget hvor Valle Reale henter sine druer fra.
Det er derfor ikke helt den samme vinen som den gang het Vigne Nuove, altså fra unge vinstokker, for nå er vinstokkene 13 år eldre. Ukens vin får druer fra to av Pizzolos vingårder, både den i Popoli ved 350 m.o.h. som var den første de plantet og en i Capestrano, litt høyere i landskapet. Begge vingårdene bruker plantemateriale fra en gammel vinmark med montepulcianoplanter familien fant på eiendommen sin i Popoli og som gjorde at de satset for fullt i 1998. I dag har de 50 hektar med vinmarker fordelt på fem ulike vingårder.
I tillegg en grønnsakshage på 2 hektar på Popoli-eiendommen som dyrkes etter biodynamiske metoder. De har valgt gamle og utrydningstruede plantesorter.
Valle Reale er økologiske sertifisert og beliggenheten for vinmarkene i en nasjonalpark gjør at jordbruk er strengt regulert og faren for smitte fra konvensjonelt jordbruk er minimalt.
Valle Reale har i dag en stor portefølje, også viner laget av kjøpte druer, som selges under navnet Lupi Reale, både i flaske og boks. Også disse ekstra rimelige vinene (også kjent som «ulvevinen» på grunn av etiketten) er økologisk sertifisert. I dette vernede området er det nemlig både ulv og andre ville dyr, noe som produsenten bruker som et bevis på vinenes naturlige og ubesudlete opprinnelse.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....