- Til denne oppskriften er det en fordel å ha en kjøkkenmaskin til eltingen.
- Smuldre gjæren i det kalde vannet i en bakebolle til en kjøkkenmaskin.
- Bland sammen hvetemel, sukker og salt i en annen bolle. Elt det tørre gradvis inn i gjærblandingen. Elt i rundt 10 minutter ved middels hastighet.
- Ha deigen ut på et lett melet bakebord. Deigen skal være ganske løs. Ta tak i den ene enden av deigen og dra i den slik at du får litt lengde på deigen, og fold over selve deigen. Gjør dette med alle fire «sider» av deigen. Gjenta prosessen.
- Ha deigen i en bolle eller stor skål og dekk over med plastfolie. Sett den deretter i kjøleskapet. Det beste er om deigen står natten over, men den bør minst få tre timer.
- Kjevle den kalde deigen ut til et rektangel på cirka 30 x 60 centimeter.
- Skjær det kalde smøret i tynne skiver med en skarp kniv eller bruk en ostehøvel.
- Legg smørskivene på to tredjedeler av deigen midt på rektangelet.
- Legg over hver av kortdelene på delen med smør. Det er viktig å ha nok mel ved utbakingen.
- Om deigen setter seg fast, kan deigen bli ødelagt.
- Kjevle ut firkanten på langsiden, slik at du får et rektangel på cirka 30 x 60 centimeter.
- Fold den sammen på samme måten: en tredjedel inn over midten, og den siste tredjedel inn over denne.
- Gjenta dette to ganger til. Du kan med fordel legge deigen i kjøleskapet i 15-20 minutter mellom hver utkjevling, slik at deigen holdes kjølig.
- Kjevle ut croissantdeigen til 30 x 60 centimeter. Bruk en skarp kniv og skjær deigen ut i fire like store deler.
- Skjær hver av delene igjen diagonalt, slik at du har åtte lange trekanter.
- Rull dem forsiktig sammen fra den brede ende til spissen. Legg spissen inn under hver croissant.
- Legg croissantene på et stekebrett med bakepapir.
- Legg et dypt stekebrett (langpanne) over stekebrettet med croissantene, slik at det blir tett. Bruker du plastfolie risikerer du at plasten klistrer seg til bakverket. La dem heve i to timer.
- Pisk sammen egg, vann og salt. Pensle hver croissant med blandingen.
- Stek croissantene midt i ovnen på 225 °C varmluft i cirka 15 minutter.
- Ta dem ut av ovnen og la dem avkjøles i 15 minutter før de spises.
Tips:
Ikke bli fortvilet om du ikke får det til første gang du prøver. Wienerdeiger kan være vanskelig og krever øvelse.
Det er enklere å bake om ingrediensene og rommet du jobber i er kjølig. Så unngår du at deigen blir for klissete. Et tips er å gjøre klart en plass i kjøleskapet, slik at du kan legge deigen inn i kjøleskapet etter hver kjevling.
Lyst til å bake noe annet? Da skal du se her
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Få ukens kake som nyhetsbrev