Ukens kake

Panettone al cioccolato - chocotone

Det er lett å forstå at italienere ikke kan feire jul uten denne kaken
Foto: (RHJ)

Det er lett å forstå at italienere ikke kan feire jul uten denne kaken

Bare ordet panettone får tennene til å løpe i vann for alle som har prøvd denne italienske juleklassikeren. Den finnes i utallige utgaver, denne med sjokolade kommer alle til å like.
Aase E. Jacobsen
17 Desember 2020 - 12:00

Det som skiller ekte panettone fra indistruutgavene eller de mange forenklede oppskriftene, er at den skal lages med surdeig. I 2020 hvor halve Norge har surdeig i kjøleskapet, er tiden inne for å teste en ny juletradisjon. Men når det er sagt, så kan den lages med ferskgjær fra butikken. Ekte panettone lages i to omganger, først en gjærdeig som får heve over natten og som bygges ut dagen etter med smakstilsetningene, før den settes til ny sakte heving. Det er altså ingen hurtig vei til smakshimmelen og belønningen blir også en veldig saftig konsistens. 

Hver eneste panettone-baker i Italia har sin spesialitet, og mange bygger ut smaken med tørket frukt, gjerne marinert i grappa eller søt vin, marsipanbiter er også veldig vanlig. Sjokolade, i form av kakao og sjokoladebiter, er også populært, og litt mindre tradisjonelt. I denne oppskriften er det ikke brukt kakao, men bare hakket kokesjokolade. Den kan selvsagt byttes ut med tørket frukt eller nøtter, alt etter smak. 

Du kan selvsagt prøve denne hurtigutgaven av panettone

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Panettone al cioccolato chocotone

Panettone al cioccolato chocotone

Fremgangsmåte

Romtemperer egg og smør.

Deig 1:
Rør gjæren ut i lunkent vann. Ha alle ingrediensene bortsett fra eggeplommene i en bolle og kjør til jevnt med miksmasteren. Tilsett en eggeplomme av gangen. Kjør videre til smidig deig, men ikke lenger enn 20 minutter. Sett til heving i over natten i romtemperatur.  Eller til størrelsen er tredoblet.  

Tips:
Om du bruker 0,75 dl surdeig i stedet for ferskgjær, blir kaken enda mer autentisk . Det kan være at deigen trenger litt lengre tid på hevingen. 

Deig 2:
Tilsett mel, salt og vaniljesukker til den første deigen. Elte til glatt. Bland sukker og med den ene eggeplommen jevnt, og ha i deigen. Kjør til jevn og glatt deig og tilsett så smøret, fortsett å kjøre til jevnt og avslutt med den siste eggeplommen. 

Deigen skal være smidig og myk, men fast. Om den er for fast tilsett litt vann. 

Bland hakket sjokolade og sitrusskall og elt dette jevnt inn i deigen. 

Fyll deigen i en smurt bakeform med høye kanter.

Tips:
Du kan lage din egen panettoneform ved å bruke en vanlig springform (22 cm) og kle den med dobbelt bakepapir for støtte. 

Sett til heving i noen timer - gjerne over natten. 

Sett ovnen 200 grader og damp. Hvis du ikke har dampovn, sett inn en ildfast skål med vann i bunnen av ovnen.

Skru ned til 165 grader og sett kaken inn. Stek i 40-50 minutter til pent brun og godt hevet. 

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her