Ukens kake

Engelsk sjokoladefugde

Advarsel: sterkt vanedannende - men du vil ikke være foruten

Advarsel: sterkt vanedannende - men du vil ikke være foruten

Fudge kan ikke sammenlignes med andre karamelltyper. Den unike teksturen bidrar til å gi deg lyst på en bit til. Kanskje dette blir årets favoritt blant julegodtene?
Aase E. Jacobsen
19 November 2020 - 13:00

Om du allerede har lagt planene for årets julegodter, det er likevel både tid og plass for disse fudgene. De kommer garantert til å bli spist opp lenge før jul, så forbered deg på å lage en runde til. 

Se våre andre oppskrifter på julegodter

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Engelsk sjokoladefugde

Engelsk sjokoladefugde

Fremgangsmåte

Ha sukker, smør, fløte, melk, sjokolade, kakao og sirup i en tykkbunnet kjele, helst med nonstick belegg. Varm opp blandingen under svak varme og rør med en tre redskap til massen begynner å koke.

Bruk en slikkepott og dra ned alt som ligger på kantene av kjelen.
Stikk et karamelltermometer ned i blandingen og la blandingen stå og koke uten omrøring ved middels varme til termometeret viser ca 114 grader. Dette tar ca 10 til 15 minutter. Det må det ikke røres i gryten mens massen koker inn. Dette har med krystalliseringen av sukkeret å gjøre.

Når massen har nådd 114 grader helles blandingen over i en langpanne. Ikke ta med masse som har samlet seg rundt kantene av kjelen. Tørk av steketermometeret slik at dette blir rent. Stikk det nedi fugdemassen og legg skiver av smør oppå massen og dryss vaniljesukker over. La massen kjøle ned uten omrøring til mellom 50 og 47 grader.

Når massen er kommmer ned til ca 47 grader, skal massen bearbeides med en slikkepott eller lignende til massen er så kald og seig at den flyter meget sakte utover.

Hvis man ønsker å tilsette nøtter eller lignende gjøres dette før fudgen helles i formen. Fudgen overføres til en brødform som er kledd med bakepapir og settes kaldt i noen timer eller natten over. Kuttes i passende terninger.

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå får fiskebollene konkurranse
Dagens rett
Fiskegryte med frikassesaus

Nå får fiskebollene konkurranse

Om fiskeboller i hvitsaus er det eneste familien vil ha av fisk, skal du overbevise dem med denne oppskriften på fiskefrikassé.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her