Ukens drink

Madame's 75 French

Her er det 100 prosent enighet: Cognac og champagne i en og samme drink sier ingen nei til
Foto: (Haakon Hoseth)

Her er det 100 prosent enighet: Cognac og champagne i en og samme drink sier ingen nei til

Denne geniale miksen har ikke bare vært ute en kald natt før, for med det navnet står den som et symbol på stødig og målrettet arbeid for like rettigheter og likeverd.
Aase E. Jacobsen
08 Mars 2019 - 13:00

Hvem kan motstå en drink som får denne omtalen:

”Det er usikkert hva som gjør French 75 så effektiv, muligens er det selve blandingen, men wow, som du kjenner det når du heller en innpå. 

Jean Shepherd (1921-1999), amerikansk forfatter og radio- og tv-vert

Han siktet til en virkelig klassiker i cocktailhistorien, French 75, som riktignok er en cocktail basert på gin, men som har gitt inspirasjon til ukens drink som i anledning 8. mars er mikset av Anne Maurseth på Andre til høyre. 

Denne versjonen er igjen inspirert av Arnaud's French 75 fra den tradisjonsrike restauranten Arnaud i New Orleans.

Forskjellen er at i disse er det cognac som er brukt, i vårt tilfelle Hennessy VSOP og i Arnauds er det Courvoisier VS.

Se våre andre oppskrifter på denne klassikeren

Det de har til felles er champagne. I ukens drink er det Veuve Clicquot - champagnen som i sin tid ble gjort til en suksess av en kvinne, Nicole-Barbe Cliquot Ponsardin (1777-1866). Hun ble enke da hun var 27 år, derav navnet Veuve Clicquot, og tok ikke bare over familiegeskjeften, men ble champagneindustriens mest innovative personlighet gjennom tidene. Derav navnet La Grande Dame som den dag i dag brukes på husets toppchampagner. Men i ukens drink er det Veuve Clicquot Brut som brukes.  

Det merkelige navnet på denne drinken krever en nærmere forklaring. Drinken er nemlig kalt opp etter en kanon som ble brukt under første verdenskrig. 

Hvorfor, er ikke godt å si, men det er lett å tenke seg at det har noe med effekten, for denne kanonen var kjent for å være hurtig. Den var den første i sitt slag som kunne stå stille under rekylet, takket være bruke av hydropneumatikk. 

Den måtte heller ikke lades etter hvert skudd og kunne skyte 15 ganger i minuttet med en rekkevidde på inntil 8,5 kilometer. Kanonens fulle navn er Matériel de 75mm Mle 1897, og selv om den hadde sin storhetstid under første verdenskrig ble den brukt og produsert helt frem til slutten av andre verdenskrig.

Mens de første utgavene av French 75 som drink, trolig var en longdrink, er den første kjente offentlige opptreden slik vi kjenner drinken i dag, med bare fire ingredienser, visstnok fra 1925. Da den ble introdusert av Harry MacElhone, på Harry’s New York Bar i Paris. Denne miksen omtales i cocktailboken ”Here's How” av amerikaneren Judge Junior, fra 1927. Den nevnes også i Harry Craddocks The Savoy Cocktail Book fra 1930. French 75 var en stor hit på Stork Club, New Yorks ”hottest spot” helt fram til 60-tallet.  

Anne Maurseth på Andre til høyre har mikset ukens drink denne gangen. Foto: Haakon Hoseth

Det er derfor all grunn til å hente den fram på en dag som 8. mars, hvor noen og enhver kan trenge litt ekstra drivstoff eller varme avhengig av hvilke aktiviteter denne festdagen innebærer.

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev    

Madame’s French 75 drinkoppskrift

Madame’s French 75  drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Sendt inn av Anne Maurseth, Andre til Høyre

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her