Norge har lange tradisjoner når det kommer til julebrus, og den er forskjellige fra hvor i landet man kommer fra.
Historien bak den første julebrusen er uklar, og mange hevder at de var den første. Det sies også at julebrusen kom som et markedsstunt etter at alkoholreklameforbudet kom i 1975, slik at man kunne fortelle sine kunder at nå hadde juleølen kommet for sesongen ettersom de slippes samme tid.
De to mest kjente variantene er brun og rød, men det finnes også en oransje. Den brune smaker som champagnebrus mens den røde smaker mer av bringebær.
Hvert år er det stor debatt om hvilken er den beste julebrusen i landet, alle aviser og blader har sine kåringer.
Svenskene har sin versjon kalt julmust, som har malt og humle som base og deremd smaker helt annerledes.
Da jeg vokste opp, fantes det bare julebrus med rød farge siden det var det lokale utvalget - så min preferanse er rødt på grunn av barndomsminner.
Jeg synes nå at julebrusene er litt for søte, så derfor har jeg og mine kolleger på *ism laget en versjon som har fått et kick fra ingefærøl og med søt vermut som hos Martini finnes både med og uten alkohol. Den siste er en nylansering som ikke finnes på polet ennå.
Det finnes en alkoholfri vermut/bitter på noen pol som kan brukes
Om du velger versjonen med alkohol, blir julebrusen likevel ikke sterkere enn juleøl fra butikken. Men definitivt med mer julesmak.
Lag din egen drinkoppskriftsamling med vår gratis tjeneste
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev