Ukens drink
Hvis du tror du ikke liker likør, skal du prøve en av disse
Foto: (karandaev)

Hvis du tror du ikke liker likør, skal du prøve en av disse

Om du tar den hvit eller svart, er et spørsmål om hvor sterk du liker drinken.
Aase E. Jacobsen
09 Mars 2018 - 14:00

Black Russian - eller bare Russian som de fleste kaller denne alltid populære og superenkle drinken, ble opprinnelig laget med Kahlua kaffelikør og vodka. Hvilken vodka som ble brukt av bartender Gustave Tops på Hotel Metropole i Brussel, har jeg ikke klart å finne ut av, men sannsynligheten er stor for at det var Smirnoff som på det tidspunktet var overtatt av amerikanske Heublein og den nye eieren var godt i gang med sin meget effektive markedsføring.

Dessuten skal drinken første gang ha blitt mikset for  hedre USAs ambassadør i Luxembourg, sosietetskvinnen Perle Skirvin Mesta som var kjent for sine heftige fester. Dette var dessuten i opptakten til den kalde krigen og å bruke russisk vodka i en amerikansk setting, neppe politisk korrekt.

Smirnoff var jo opprinnelig en russisk vodkaprodusent (Smirnov) som flyktet fra Russland under revolusjonen i 1917. I drinknavnet står vodkaen for Russian og kaffelikøren er jo svart som natten. Når en Black Russian får noen dråper sitronsaft, skapes magi, og russisk svart magi skal være sterkere enn noen annen. Den internasjonale bartenderforeningen anbefaler et forhold mellom vodka og kaffelikør på 5:2, og det gir en tørrere og sterkere drink enn det som er vanlig i dag. I de fleste moderne oppskrifter er det 4:2 som gjelder.

White Russian som du også finner oppskrift på nedenfor er rett og slett den samme drinken med et lag lettpisket fløte. Og i en Irish Russian toppes det med Guinness.

Kjært barn, mange navn og versjoner.

Se alle de andre oppskriftene på Russian 

Eller prøv denne litt mer komplekse vrien

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev   

Black Magic Russian

Black Magic Russian

Fremgangsmåte

Hell først vodka, så kaffelikør i et rocksglass med is. Klem over litt sitronsaft. Rør godt.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

White Russian

White Russian

Fremgangsmåte

Ha vodka og kaffelikør i et rocksglass med is. Rør godt med en røreskje.

Legg lettpisket fløte på toppen. Bruk en skje for å legge fløten forsiktig på som et lokk.

Tips: Hvis du erstatter fløten med Guinness, får du en Irish Russian som også kalles Smooth Black Russian.

Se alle de andre oppskriftene på Russian 

Eller prøv denne litt mer komplekse vrien

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Lag din egen personlige Bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her