Trues som matfylke

Bare tre av hundre elever søker seg til mafag i Rogaland.
Redaksjonen
05 September 2008 - 17:01

Derfor mener lærere på restaurant- og matfag ved skolene at dette truer Rogalands status som "Norges matfylke".
 
I år har bare 216 av snaut 7 000 elver søkt seg til linjen. 
 
Avdelingsleder i restaurant- og matfag ved Jåttå videregående skole, Berit Korsedal, sier at skolen kjemper for å holde stand mot de dårlige tallene.
 
- Vi har vært heldige i år, og fikk 61 søkere til 45 plasser i VG1. Men totalt sett har det vært en gradvis nedgang i søkertallene. I de siste seks årene har kurven gått nedover, sier hun.
 
Svært alvorlig
- Det er svært alvorlig at Rogaland, landets matfat, ikke klarer å rekruttere inn ungdom. Mat er fylkets andre satsingsområde etter olje, og det kommer til å få fremtidige konsekvenser hvis utviklingen fortsetter, mener Korsedal.
 
- Vi har selvfølgelig et stort problem i matfylket Rogaland hvis utviklingen fortsetter. Jeg blir nedringt daglig av restauranter som trenger lærlinger. Flere og flere restauranter importerer ufaglærte kokker fra Europa for å dekke bemanningen, sier Anne Dorthe Ask, lærer ved Godalen videregående skole til Rogalands Avis.
 
Vil rekruttere
Lærerne er enige om hva som må gjøres. 
 
Det må fokuseres på rekruttering. Bransjene må markedsføres for ungdommen.
 
- Vi kan ikke sitte med hendene i fanget. Vi må gjøre noe, sier Anne Dorthe Ask.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her