Dagens rett

Tournedos med sopp- og fløtesaus

Det beste du kan starte helgen med

Det beste du kan starte helgen med

En saftig biff skåret av den tynneste delen av indrefileten og toppet med hjemmelaget soppsaus. Du ønsker at fredagskvelden varer evig.
21 Januar 2022 - 01:00

Tournedos er et klassisk stykke biff som skjæres fra den nest tynneste delen av indrefileten. Diameteren er litt større enn for mignon som kommer fra den nederste filetdelen, derfor er en tournedos tykkere (men ikke så tykk som chateaubriand).

Biten kan stekes hel og kuttes i skiver ved servering. Eller du kan be slakteren skjære to like tykke biter. 

Navnet betyr "snu ryggen" og det finnes mange forklaringer på hvorfor denne filetdelen heter akkurat det. 

Vi kan holde oss til den mest sannsynlige; fra 1876 da kokken på restauranten Noël Peters i Paris, Mr. Bezançon, fikk ideen å kutte en skive indrefilet i to, steke dem og legge dem "rygg mot rygg" for presentasjon. 

Denne delen av fileten er ganske mager, derfor serveres ofte tournedos med en fet saus. Eller pakket inn i bacon.

Tournedos forbindes ofte med navnet rossini. Da får den et stykke gåse- eller andelever på toppen.

Men du skaper like stor magi med en god soppsaus. Særlig om du har gått med bøyd rygg i skogen og plukket den selv.

Sammen med denne råvaren kommer den til sin rett.

Nær sagt selvsagt vil du ha et godt glass rødvin til denne klassiske retten. 

Tournedos med sopp- og fløtesaus

Tournedos med sopp- og fløtesaus

Fremgangsmåte

Gni inn fileten med salt og pepper. Brun den rundt det hele og legg den over i et ildfast fat. La den ettersteke i stekeovnen på 125° C i ca. 12-20 minutter, avhengig av hvor rosa man ønsker kjøttet.

Om du steker filetstykket i porsjonsstykker, steker du biffene på sterk varme til de begynner å "svette", så snur du dem og steker raskt på den andre siden for rå biff, eller til den begynner å svette for middels stekt. Da dropper du altså stekeovnen.

Serveres med sopp- og fløtesaus, aspargesbønner og hvitløkspoteter.

Sopp- og fløtesaus:
Del soppen i skiver. Brun smør i en panne og fres soppen til den er har fått en fin og gyllen farge. Smak til med litt salt og pepper. Hell over kraft og fløte og kok opp. La sausen småkoke i ca. 10 minutter til den tykner lett. Smak til med soyasaus.

Lær mer om hvordan du skal tilberede biffkjøtt her 

 

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her