Godbiter i pollisten
Topp vin fra 1100 år gammel vinmark

Topp vin fra 1100 år gammel vinmark

Vinmarken Stielle er en av de eldste navngitte vinmarkene i Toscana. Det har gitt en høyst moderne vin.
Aase E. Jacobsen
11 November 2015 - 02:13

Selv om Rocca di Castagnoli Stielle Gran Selezione 2010 har et historisk sus over seg, siden vinmarken ble nevnt første gang i år 940, er den en moderne vin. Det betyr høy konsentrasjon, cabernet sauvignon i druemiksen og modning i nye og ett år gamle barriques i 15 måneder.

Konsentrert årgang

Denne vinen var tidligere en rosso di toscana IGT, siden den hadde mer cabernet sauvignon enn Chianti Classico DOCG-reglene tillot. Men nå er den åpenbart innenfor.

Det har gitt en vin med stor dybde, flotte bærtoner, også solbær, cedertre og eik, rik på alle måter, også når det kommer til alkohol, som så mange andre topptoscanere i den hypete 2010-årgangen.

Se vår test av chianti classico fra 2010 og 2011

Det gjelder også Rocca di Castagnoli Poggio A'Frati Chianti Classico Riserva 2010 selv om den skiller seg fra Stielle ved å være laget av sangiovese- og litt canaiolodruer. Også den en svært konsentrert vin som tåler lang lagring.   

Denne produsenten hører inn blant Toscanas mange historiske eiendommer, som utgjør hele samfunn, selv i dag. Mens slike samfunn tidligere bestod av slottsherren og dennes husmenn og deres familier, er disse landsbyene nå ofte gjort om til moderne produksjonsbedrifter kombinert med turisme.

Bo som en greve

Så også Rocca di Castagnoli, en eiendom på 850 hektar som nå rommer vinkjeller, vinbutikk, restaurant og hotell, både rom og leiligheter. Bo som en greve, er et begrep som er veldig dekkende for tilbudet her. Her lages det selvsagt også andre jordbruksprodukter enn vin som olivenolje og grappa.

 

Rocca di Castagnoli har ikke uventet en så vel gloriøs som dramatisk historie, spekket med noen av de mest betydningsfulle personene gjennom Toscanas historie.

Møt tre andre betydnningsfulle toscanske slottseiere

Den siste eieren tilhørende den toscanske adelen var en gren av Ricasoli-familien, ikke ukjent i Norge, men siden 1981 er Rocca di Castagnoli eid av advokaten Calogero Calì som også har blant andre Tenuta di Capraia og Castello di San Sano i porteføljen.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan du også lage cæsarsalat
Dagens rett

Slik kan du også lage cæsarsalat

Det finnes like mange oppskrifter på denne klassikeren som det finnes kokker. Men noen ting ha de felles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her