Godbiter i pollisten
Topp vin fra 1100 år gammel vinmark

Topp vin fra 1100 år gammel vinmark

Vinmarken Stielle er en av de eldste navngitte vinmarkene i Toscana. Det har gitt en høyst moderne vin.
Aase E. Jacobsen
11 November 2015 - 01:13

Selv om Rocca di Castagnoli Stielle Gran Selezione 2010 har et historisk sus over seg, siden vinmarken ble nevnt første gang i år 940, er den en moderne vin. Det betyr høy konsentrasjon, cabernet sauvignon i druemiksen og modning i nye og ett år gamle barriques i 15 måneder.

Konsentrert årgang

Denne vinen var tidligere en rosso di toscana IGT, siden den hadde mer cabernet sauvignon enn Chianti Classico DOCG-reglene tillot. Men nå er den åpenbart innenfor.

Det har gitt en vin med stor dybde, flotte bærtoner, også solbær, cedertre og eik, rik på alle måter, også når det kommer til alkohol, som så mange andre topptoscanere i den hypete 2010-årgangen.

Se vår test av chianti classico fra 2010 og 2011

Det gjelder også Rocca di Castagnoli Poggio A'Frati Chianti Classico Riserva 2010 selv om den skiller seg fra Stielle ved å være laget av sangiovese- og litt canaiolodruer. Også den en svært konsentrert vin som tåler lang lagring.   

Denne produsenten hører inn blant Toscanas mange historiske eiendommer, som utgjør hele samfunn, selv i dag. Mens slike samfunn tidligere bestod av slottsherren og dennes husmenn og deres familier, er disse landsbyene nå ofte gjort om til moderne produksjonsbedrifter kombinert med turisme.

Bo som en greve

Så også Rocca di Castagnoli, en eiendom på 850 hektar som nå rommer vinkjeller, vinbutikk, restaurant og hotell, både rom og leiligheter. Bo som en greve, er et begrep som er veldig dekkende for tilbudet her. Her lages det selvsagt også andre jordbruksprodukter enn vin som olivenolje og grappa.

 

Rocca di Castagnoli har ikke uventet en så vel gloriøs som dramatisk historie, spekket med noen av de mest betydningsfulle personene gjennom Toscanas historie.

Møt tre andre betydnningsfulle toscanske slottseiere

Den siste eieren tilhørende den toscanske adelen var en gren av Ricasoli-familien, ikke ukjent i Norge, men siden 1981 er Rocca di Castagnoli eid av advokaten Calogero Calì som også har blant andre Tenuta di Capraia og Castello di San Sano i porteføljen.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her