To oppfinnelser skaper håp for fransk vin

To revolusjonerende oppfinnelser ser dagens lys i Frankrike. Potensialet innen vinindustrien til å endre både kvalitet og arbeidsforhold kan endres drastisk.
Redaksjonen
13 Oktober 2004 - 02:00

La Tribaie, en avansert sorteringsmaskin, ble nylig introdusert av André Lurton. Med et nivå av kvalitet og forsiktighet, tidligere kun oppnåelig med svært kostbart og tidkrevende utstyr, kan denne maskinen i løpet av én time utrette samme mengde sortering som 10 mennesker kan i løpet av en hel arbeidsdag. Dessuten sikrer maskinen enda høyere kvalitet enn håndbasert sortering.
 
Château de Rochemorin i Graves, Bordeaux, var de første som tok i bruk nyvinningen. Først passerer frukten transportruller med klistereffekt. Alt som er dårlig frukt, blader og stilker, sitter igjen på disse rullene og blir ført bort. Neste passasje er et mostbad der de beste druene (med nok sukkerinnhold)
faller til bunns mens de resterende flyter øverst. De beste druene vil deretter bli fermentert.
 
La Latarm, den andre oppfinnelsen, ble oppfunnet av Patrick Latorse fra Vignobles Latorse i Entre-Deux-Mers. De som jobber med omtapping av vin kan nå se slutten århundrer med sulfatholdig luft i tapperommene - luft som har medført utbredte plager i form av hodeverk og mageproblemer. Denne er konstruert på nesten samme måte som enkelte bensinpumper, ved at gass fra vintønnene samles opp i tapperørets muffe. I tillegg har tapperøret en ekstra tilførselskanal for den såkalte "ouillage" (toppingen av tønnene).
 
Latorse har jobbet i to år med utviklingen av konseptet, og som med det meste annet av oppfinnelser var ekstern investeringsvilje lik null - inntil prototypen var klar, og alle fikk se hvor genialt konseptet var.
- Nå står investorene i kø, forteller Patrick Latorse, som allerede har lagt maskinen ut for salg og rukket å bli belønnet med bronsemedalje i årets Vinitech-utstilling.
 
Kilde: Decanter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her