Tester

Årets roseviner 2020

Skal du ha virkelig god rosévin, gå for en med mye karakter

Skal du ha virkelig god rosévin, gå for en med mye karakter

Her får du fasit for 401 roséviner og vinnerne er ikke bare langt mer enn lyse og lettdrikkelige, men også viner som gir ekstra god valuta for pengene.
Aase E. Jacobsen
20 Mai 2020 - 16:34

De beste rosevinene er ikke nytappete, men har fått tid til å åpne seg. De har mye karakter å by på, enten ved å være drue- eller rødvinsnære og/eller å ha en veldig klar adresse eller tradisjon. Samtlige kjennetegnes av å være produsert i små kvanta og kan risikere utsolgtsituasjon, men vil også få påfyll når ny årgang er klar.

 

Spanske Dominio del Aguila Picaro Clarete 2016 på sin side er rødvinsnær, men uten fargen og tanninene, og i en klasse for seg. Den er laget etter alle vinkunstens regler av druer fra veldig gamle vinstokker som borger for god konsentrasjon, to dagers uttrekkstid, åtte måneders spontangjæring i betongtanker med påfølgende 16 måneders modning i brukt eik. Det brukes ingen pumping ved flasketapping. 

 

Olivier Horiots Rosé de Ricey En Barmont 2015 stiller i samme liga med både klar adresse og tradisjon. En egen og veldig interessant rosévin-appellasjon innenfor Champagnes grenser hvor Olivier Horiot er en av de beste utøverne innen denne sjeldsynte sjangeren. Den finnes også i en annen utgave Olivier Horiots Rosé de Ricey En Valingrain 2015 som da jeg smakte den for snart et år siden, var svært lukket og roséstil som trenger enda mer tid på å komme ut. Begge disse finnes i magnumutgave og 2012-årgang som spesialbestilling.

  Foto: The_Tramp

Riedlin Rosé 2018 er en tysk pinot noir-rosé som skiller seg fra de fleste med sitt  uttalte saltaktige jordsmonnspreg og kjøttfulle myke og sødmefylte frukt. På samme måte som med Rosé de Ricey-vinene er dette en vin som både trenger tid og utvikler seg videre og som må serveres i romslige burgunderglass. 

 

Romain Reverdy Florilege Rose 2018 er laget av samme drue, men fra helt forskjellige vekstforhold. Den er en superelegant, men også svært konsentrert druenær og stedstypisk pinot noir-rose. Tenuta delle Terre Nere Rosato 2018 har svært tydelig adresse med sine mineral- og røyktoner samtidig som den byr på eleganse, men altså med veldig lite farge. 

Det er likevel ikke sikkert at toppskårerne faller i smak, eller er i riktig budsjettklasse for alle. Roseviner koster av produksjonsmessige årsaker alltid litt mer enn om druene hadde vært brukt til en rødvin (uten fatmodning).  

 

Her kan lese mer om hemmeligheten bak en god rosevin

 

Men er det nettopp lys og lettdrikkelig rosévin for terrassen du ønsker, dog uten å kompromisse om kvaliteten, finnes det imidlertid mange løsninger.

Det aller beste kjøpet under 200 kroner er Antoniolo Bricco Lorella Rosato 2019, en virkelig lekkerbisken som er tro mot druen nebbiolo og en veldig harmonisk rosévin som også er svært allsidig i matveien. 

Et av de beste kjøpene blant de aller lyseste er Dom. La Florane a Fleur de Pampre Cotes du Rhone Villages Visan Rose 2019. Super valuta for pengene og mer farge får du med Heidi Schröck Rose Biscaya 2019 og Il Mimo 2019. Den siste er for øvrig en av de mest etterspurte rosévinene gjennom tidene i Norge, og så til de grader at årets produksjon måtte rasjoneres da den ble lagt ut for salg i mai. Selv om den er utsolgt, finnes den i mange polutsalg. Det gjelder en del andre populære roséviner som Burlotto Elatis 2019

 

Og mens rosévinsalget gikk svakt ned i fjor, har det eksplodert i år. 45 prosent opp første fire måneder. En stor del av veksten er fransk rosévin og ikke overraskende fra et par merker i boksformatet. Men med det enorme utvalget av rosévin å velge mellom er det ingen grunn til å drikke den samme hver gang. Også i basisutvalget finnes det gode roséviner.

 

Jeg har tatt med perlende roséviner siden de passer så veldig godt for sesongen. De rosa petnat-ene er gjerne litt mer rustikke enn de rosa musserende, men byr på mye upretensiøs sjarme, og sammen med grillmat eller på pikniken er de helt supre. På topp her er Johan Vineyard Petillant Naturel Pinot Noir 2018 som nå har fått et år på seg hvilket har gjort den veldig godt.  Tillingham Petnat Rose og Pittnauer Pittnat Rose er hakk i hel.

Du finner alle de testede rosévinene listet etter poeng og type på de neste sidene 

Slik er testen gjennomført:

De 373 rosévinene og de 28 perlende rosa vinene er smakt over en periode på under to år. Noen kan ha fått ny årgang siden vurderingen ble gjort, men for de fleste viner i denne kategorien, er det gjenkjennelighet og et minimum av årgangsvariasjon som gjelder. Derfor gir poengene en god pekepinn når du skal handle inn til sommerfesten.

NB En vin kan ha en dato i tittelen og en annen i smaksnotatene, men det er ikke nødvendigvis tittelen  som er aktuell årgang. Apéritifs polliste oppdateres en gang i døgnet mot Vinmonopolets data (API), primært for tittel som navn og årgang samt pris, og dermed er det disse opplysningene som overstyrer våre egne. Men smaksnotatene er alltid merket med årgang.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her