Drikke
Fantastisk lagringsdyktig hvitvin du neppe må stå i kø for

Fantastisk lagringsdyktig hvitvin du neppe må stå i kø for

Den er nemlig halvtørr, og det vil jo ikke folk lenger ha. Men har du god tid, vil den svelge unna det meste av sødmen og konkurrere med de beste tørre om kraft og konsentrasjon.
Aase E. Jacobsen
09 April 2016 - 10:02

Dr. Crusius  Schlossböckelheimer Felsenberg Riesling Spätlese 2014 er en nesten uvirkelig god vin med et tilnærmet uendelig lagringspotensial. Best av alt er at den smaker fantastisk allerede nå. Og siden den ikke er tørr, blir du sikkert alene om å køe foran akkurat denne vinen når spesialpoldørene åpnes torsdag 7. april kl 10.

Disse superkjøpene av noen vinene kan du bestille - helt uten kø

Lauer Schonfels Riesling GG Fass 11 2014 kommer derimot til å møte flere albuer all den tid den holder like høy kvalitet og at prisen er så vidt gunstig. Og så er den tørr. Vi snakker imidlertid om en hvitvin med en rødvins bruksområder.

Det aller beste kjøpet er Acham-Magin Forster Ungeheuer Riesling Kabinett Trocken 2014.

Økende priser

Den er et av de få virkelige kuppene i dette spesialpolslippet. For tysk hvitvin på toppnivå er ikke lenger veldig rimelig. Schäfer-Fröhlich - en av de aller største uansett geografi- har passert den magiske 500 kroners grensen. Og selv om gjengangere i spesialpolutsalgene som Mosbacher, Christmann og Acham-Magin også i 2014-årgangen er lavt priset, spørs det hvor lenge det vil holde all den tid importøren (Hans A. Flaaten) er kjøpt opp av en langt større aktør (Moestue) med helt annen kostnadsstruktur. Så kanskje det i vinkretser veletablerte begrepet, «Flaaten-priser», blir historie?

Når det er sagt, er Julian Haart og Daniel Vollenweider, også en del av samme gruppe (importøren Blend Wines), og prisene her er fortsatt for enkelte viner svært gunstige.

Begge disse produsentene er for øvrig representanter for den unge generasjonen som nå gjennomfører en storstilt redningsaksjon i dette historiske vinområdet.

I år som i fjor er Zangs ultrakule Rimbacher Landsknecht Alter Satz Trocken laget av en myriade av gamle druesorter verd å få med seg. 

Årets tyske satsing fra spesialpolene inneholder ingen viner fra Rheingau siden «ingen tilbud ble funnet gode nok ifølge innkjøperne». Men bestillingsutvalget har mange godbiter – også i 2014-årgang – for den som vil ha et bredere tysk nedslagsfelt.

Slik er testen gjennomført:

Produktene er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets spesialutvalgsmaking.

Nedenfor er de 59 produktene listet etter poeng. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt.

Lanseringsstart er kl 10.00 den 11. mars 2016.  Tema for spesialpolet i april er også champagne. Til sammen drøyt 200 varelinjer legges ut for salg. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en fest med rester etter helgen
Dagens rett

Lag en fest med rester etter helgen

Følg vårt forslag eller ta en titt i kjøleskapet. Oppskriften er til inspirasjon og kan tilpasses de lokale forholdene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her