Tester

Nyheter spesialpol juni 2019

Er det tomt for champagne og andre bobler etter maifestene, er det nå du skal fylle opp

Er det tomt for champagne og andre bobler etter maifestene, er det nå du skal fylle opp

For blant de sprudlende nyhetene i spesialutvalget er det flere godbiter, også til konkurransedyktige priser.
Aase E. Jacobsen
31 Mai 2019 - 13:00

 Det aller beste kjøpet er Gimonnet Fleuron Blanc de blancs Brut 2010 som er en veldig spennende champagne også for å legge i kjelleren. For seks år siden var 1996-utgaven tilgjengelig og den var i storform. Nå skårer 1996 generelt høyere på årgangsskalaen enn 2010, men Gimonnet lager Fleuron bare i årganger de selv regner som de beste. Og det kjennes på smaken. Den er en klassisk champagne i den forstand at den er laget av druer fra flere landsbyer, primært grand cru, men også noe premier cru, og altså bare chardonnay. Den er ikke helt tørr, men har en dosage på mellom 6 og 8 gram/liter og har fått tilskudd av kompleksitet gjennom lagringen på bunnfallet i åtte år. 

Pol Roger Blanc de Blancs 2012 stråler i denne årgangen som har høy status på grunn av veldig gunstige forhold som ga viner med god syrestruktur samt utmerket konsentrasjon på grunn av lav avling. Det er denne klassikeren et godt bevis på.

Soreau Clos de l'Abbe Brut er ïngen klassiker, for Hubert Soreau representerer den nye generasjon av energiske vinmakere som lager champagne på sin egen måte. Og resultatet er ytterst overbevisende, til tross for at den i sin helhet kommer fra en årgang som regnes som utfordrende. Men denne utgaven har et utmerket lagringspotensial.

Men spesialslippet handler ikke bare om champagne, for britene puster franskmennene tungt i nakken når de kommer til en plass på pallen i denne kategorien. Det aller beste kjøpet står Hambledon Premiere Cuvee Brut for, og denne musserende vinen som for noen år siden ble kåret til Englands beste, koster mindre på polet enn i England, riktignok før brexit. Den får sine druer fra Englands første kommersielle vinmark plantet på 1950-tallet, beliggende i South Downs i Hampshire, som har noe av det beste kalkjordsmonnet for denne type druedyrking. At det er Krug Grande Cuvee som er modellen for denne vinen, er lett å forstå, for den har veldig god konsentrasjon og kompleksitet. 

Hambledon Classic Cuvee Brut er for øvrig testens nest beste kjøp. 

Selv om England er i mindretall sammenlignet med Champagne i denne lanseringen, 13 mot 61 viner, er kvaliteten imponerende god, og generelt er prisene gunstige, selv om en av testvinnerne, Nyetimber Cuvee 1086 Brut, også er prisledende. 

Ikke uventet er de britiske vinene syrligere, og ofte også tørrere enn champagnene (les mindre eller null dosage), hvilket kan være en utfordring for følsomme mager. Men generelt har de nok fylde til å fungere veldig godt på matbordet - og det er der de hører hjemme.  

Her er resten av vinene som lanseres på spesialpolet 6. juni og hvilke utikker som fører hva

På side 3 finner du de 36 testete vinene etter poeng. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her