Det aller beste kjøpet er Gimonnet Fleuron Blanc de blancs Brut 2010 som er en veldig spennende champagne også for å legge i kjelleren. For seks år siden var 1996-utgaven tilgjengelig og den var i storform. Nå skårer 1996 generelt høyere på årgangsskalaen enn 2010, men Gimonnet lager Fleuron bare i årganger de selv regner som de beste. Og det kjennes på smaken. Den er en klassisk champagne i den forstand at den er laget av druer fra flere landsbyer, primært grand cru, men også noe premier cru, og altså bare chardonnay. Den er ikke helt tørr, men har en dosage på mellom 6 og 8 gram/liter og har fått tilskudd av kompleksitet gjennom lagringen på bunnfallet i åtte år.
Pol Roger Blanc de Blancs 2012 stråler i denne årgangen som har høy status på grunn av veldig gunstige forhold som ga viner med god syrestruktur samt utmerket konsentrasjon på grunn av lav avling. Det er denne klassikeren et godt bevis på.
Soreau Clos de l'Abbe Brut er ïngen klassiker, for Hubert Soreau representerer den nye generasjon av energiske vinmakere som lager champagne på sin egen måte. Og resultatet er ytterst overbevisende, til tross for at den i sin helhet kommer fra en årgang som regnes som utfordrende. Men denne utgaven har et utmerket lagringspotensial.
Men spesialslippet handler ikke bare om champagne, for britene puster franskmennene tungt i nakken når de kommer til en plass på pallen i denne kategorien. Det aller beste kjøpet står Hambledon Premiere Cuvee Brut for, og denne musserende vinen som for noen år siden ble kåret til Englands beste, koster mindre på polet enn i England, riktignok før brexit. Den får sine druer fra Englands første kommersielle vinmark plantet på 1950-tallet, beliggende i South Downs i Hampshire, som har noe av det beste kalkjordsmonnet for denne type druedyrking. At det er Krug Grande Cuvee som er modellen for denne vinen, er lett å forstå, for den har veldig god konsentrasjon og kompleksitet.
Hambledon Classic Cuvee Brut er for øvrig testens nest beste kjøp.
Selv om England er i mindretall sammenlignet med Champagne i denne lanseringen, 13 mot 61 viner, er kvaliteten imponerende god, og generelt er prisene gunstige, selv om en av testvinnerne, Nyetimber Cuvee 1086 Brut, også er prisledende.
Ikke uventet er de britiske vinene syrligere, og ofte også tørrere enn champagnene (les mindre eller null dosage), hvilket kan være en utfordring for følsomme mager. Men generelt har de nok fylde til å fungere veldig godt på matbordet - og det er der de hører hjemme.
Her er resten av vinene som lanseres på spesialpolet 6. juni og hvilke utikker som fører hva