Tester

Nyheter spesialpol juni 2019

Er det tomt for champagne og andre bobler etter maifestene, er det nå du skal fylle opp

Er det tomt for champagne og andre bobler etter maifestene, er det nå du skal fylle opp

For blant de sprudlende nyhetene i spesialutvalget er det flere godbiter, også til konkurransedyktige priser.
Aase E. Jacobsen
31 Mai 2019 - 14:00

 Det aller beste kjøpet er Gimonnet Fleuron Blanc de blancs Brut 2010 som er en veldig spennende champagne også for å legge i kjelleren. For seks år siden var 1996-utgaven tilgjengelig og den var i storform. Nå skårer 1996 generelt høyere på årgangsskalaen enn 2010, men Gimonnet lager Fleuron bare i årganger de selv regner som de beste. Og det kjennes på smaken. Den er en klassisk champagne i den forstand at den er laget av druer fra flere landsbyer, primært grand cru, men også noe premier cru, og altså bare chardonnay. Den er ikke helt tørr, men har en dosage på mellom 6 og 8 gram/liter og har fått tilskudd av kompleksitet gjennom lagringen på bunnfallet i åtte år. 

Pol Roger Blanc de Blancs 2012 stråler i denne årgangen som har høy status på grunn av veldig gunstige forhold som ga viner med god syrestruktur samt utmerket konsentrasjon på grunn av lav avling. Det er denne klassikeren et godt bevis på.

Soreau Clos de l'Abbe Brut er ïngen klassiker, for Hubert Soreau representerer den nye generasjon av energiske vinmakere som lager champagne på sin egen måte. Og resultatet er ytterst overbevisende, til tross for at den i sin helhet kommer fra en årgang som regnes som utfordrende. Men denne utgaven har et utmerket lagringspotensial.

Men spesialslippet handler ikke bare om champagne, for britene puster franskmennene tungt i nakken når de kommer til en plass på pallen i denne kategorien. Det aller beste kjøpet står Hambledon Premiere Cuvee Brut for, og denne musserende vinen som for noen år siden ble kåret til Englands beste, koster mindre på polet enn i England, riktignok før brexit. Den får sine druer fra Englands første kommersielle vinmark plantet på 1950-tallet, beliggende i South Downs i Hampshire, som har noe av det beste kalkjordsmonnet for denne type druedyrking. At det er Krug Grande Cuvee som er modellen for denne vinen, er lett å forstå, for den har veldig god konsentrasjon og kompleksitet. 

Hambledon Classic Cuvee Brut er for øvrig testens nest beste kjøp. 

Selv om England er i mindretall sammenlignet med Champagne i denne lanseringen, 13 mot 61 viner, er kvaliteten imponerende god, og generelt er prisene gunstige, selv om en av testvinnerne, Nyetimber Cuvee 1086 Brut, også er prisledende. 

Ikke uventet er de britiske vinene syrligere, og ofte også tørrere enn champagnene (les mindre eller null dosage), hvilket kan være en utfordring for følsomme mager. Men generelt har de nok fylde til å fungere veldig godt på matbordet - og det er der de hører hjemme.  

Her er resten av vinene som lanseres på spesialpolet 6. juni og hvilke utikker som fører hva

På side 3 finner du de 36 testete vinene etter poeng. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her