Englands store fordel i framstillingen av musserende vin er det kjølige klimaet som bidrar til en langsom utvikling i druene gjennom vekstsesongen. Det gir druene en optimal modning ved at de friske aromaene og smakene bevares, samtidig som de evner å beholde en lineær syrestruktur. Mange mener det kalkrike jordsmonnet som følger South Downs (et 100 km langt område med kalkgrunn, red.anm.) er en annen viktig faktor for kvaliteten. Jordsmonnet i England er nemlig variert på samme måte som det er i Champagne og vi finner både kalkstein, sandstein og leire.
Klimaet i England er marginalt, men ved hjelp av en modererende effekt fra Golfstrømmen som siger inn over den sørlige delen av landet, kan det dyrkes vindruer. Den globale oppvarmingen vi har opplevd de siste tiårene, er også en medvirkende årsak til at klassiske druetyper for musserende vin kan modne.
Engelsk vinhistorie går tilbake til 1952 da Hambledon Vineyards i Hampshire plantet de første vinmarker. Men det var først på 1980-tallet at de begynte å lage musserende vin med hybriddruer som seyval blanc og rondo. I begynnelsen av 1990-årene begynte imidlertid Nyetimber og Ridgeview i Sussex å plante de tradisjonelle champagnedruene, altsåchardonnay, pinot noir og pinot meunier. Disse to produsentene er i dag de fremste representantene for engelsk musserende vin. Camel Valley i Cornwall bør også nevnes siden de har gjort det veldig bra med hybriddruer som seyval blanc og rondo til musserende vin, i tillegg til de klassiske druene.
Seks forskjellige regioner
At engelske vindyrkere har store ambisjoner, fikk jeg erfare under en reise i Sør-England høsten 2017. Alle vinprodusenter som ble besøkt hadde nyplantinger i vinmarkene og samtlige hadde et mål om dobbel produksjon innen få år. I 2003 var det 730 hektar med vinplanter i England, det har nå har vokst til 20.000 hektar fordelt på 700 vinmarker og 130 vingårder som til sammen produserer rundt 5 millioner flasker. I følge Stephen Skelton MW, er produksjonen forventet å komme opp i 10 millioner flasker i 2020. De fleste nye produsentene fokuserer kun på musserende vin med de klassiske champagnedruene. Per i dag er 66 prosent av all vinproduksjon i England med bobler.
De aller fleste vinmarker ligger i England og Wales, med hele 80 prosent i den sørlige delen. Områdene deles inn i seks vinregioner som kalles East Anglia, Mercia, Southeast, Southwest, Thames and Chilteren og Wessex. De viktigste er Southeast, Southwest og Wessex hvor vi finner de beste vinprodusentene. Southeast omfavner vinregionene Kent, Surrey, East og West Sussex. Her er kjente produsenter som Gusbourne, Hush Heath, Ridgeview og Nyetimber.
I Wessex finner vi vinområder som Channel Island, Dorset, Hampshire, Isle of Wight and Wiltshire. De mest omtalte vingårder der er Furleigh Estate i Dorset og Hattingley Valley, Hambledon Vineyards og Coates & Seely i Hampshire.
Det siste av de viktigste områdene er Southwest som er stort og omfatter vinregioner som Bristol, Cornwall, Devon, Gloucestershire, Herefordshire, Isles of Scilly, Somerset, Wales og Worcestershire. Der finner man gode vinprodusenter som Camel Valley, Three Choirs og Sharpham. I Southwest er det stor variasjon av jordsmonn, men ingen kalk. Klimaet er mildt med mye regn som kan være et problem under blomstringen.
UKVA- The United Kingdom Vineyards Association er den nasjonale organisasjonen for vindyrkere og vinmakere som representerer vinindustrien i England og Wales. Organisasjonen er satt sammen av seks regionale grupper samt en gruppe av de største produsentene.
Litt eik må til
Gusbourne som holder til i Kent er den vinprodusenten som ligger lengst øst i Sør-England. Det er kun seks engelske mil ut til kysten og den maritime påvirkningen mildner dermed vinteren og gir en varmere vekstfase for druene. Innhøstningen for 2017 startet derfor allerede den 15. september hos Gusbourne. De har i tillegg plantet alle vinmarkene i nord-sør-retning for å få best mulig effekt av solen. Nærheten til havet kan merkes i Gusbourne Blanc de Blancs som har en fin saltaktig mineralitet.
Gusbourne Estate er en av de nyere produsentene i England. Deres debut var så sent som 2010 med 2006-årgangen av Brut Reserve og Blanc de Blancs. Det var Ridgeview som produserte vinen for Gusbourne i starten, men de har nå bygget egne produksjonslokaler. Eier av Gusbourne, den sørafrikanskfødte Andrew Weeber plantet de første 20 hektarene i 2004. Nå har vingården 60 hektar i Kent og 30 hektar i West-Sussex. Drueblandingen er delt mellom 60 prosent chardonnay, 30 med pinot noir og 10 meuinier. For å oppnå maksimum kompleksitet i vinene er halvparten av deres vinplanter med champagnekloner og resten burgundkloner.
Vinmarkene til Gusbourne lovprises av Stephen Skelton MW for sitt spesielle terroir med en perfekt kombinasjon mellom jordsmonn, beliggenhet og soltimer. Jordsmonnet i Kent er underliggende kalk med leire og sand over, mens i West-Sussex er det kalk og flint. Blandingene av disse to jordsmonnene tilfører en ekstra dimensjon i Gusbournes flotte viner.
Vinmaker hos Gusbourne, Charlie Holland, foretrekker en liten andel brukte eikefat (5 prosent) for basevinen for å fylle ut midtpartiet og dermed gjøre den endelige vinen mer komplett. En annen viktig faktor for å bygge kompleksitet er at Charlie høster fra hele åtti parseller med druer og gjærer hver parsell for seg selv. Han har dermed store valgmuligheter når de forskjellige vinene skal kreeres. Lang lagring med bunnfallet under andregangsgjæringen i flasken er en annen viktig bidragsyter til vinens bouquet.
Det er i vinmarken det skjer
Hush Heath Vineyards ligger også i Kent og er mest kjent for sin musserende årgangsvin Balfour Rose. Den er oppkalt etter eier Richard Balfour-Lynn og kom på markedet i 2007 med 2004-årgangen. Fra starten brukte Balfour dyktige fagfolk som Stephen Skelton når det kom til dyrking av vinmarkene og det var Chapel Downs vinmaker Owen Elias som laget vinene de første årene. Hush Heath har nå bygget egne produksjonslokaler og Elias jobber fremdeles som konsulent, i tillegg til deres faste vinmaker Victoria Ash.
Hush Heaths vinstil kan beskrives som ren med en fin autolytisk kompleksitet. En av metodene de bruker for å skape denne stilen er å utelate den grovere siste delen (taille) av druemosten fra pressingen. Den andre metoden er å motvirke den malolaktiske gjæringen som gir en ekstra god syrestruktur. Bruk av reservevin for viner uten årgang, må også nevnes som en viktig bidragsyter til vinstilen. Victoria forteller at de bruker mellom 15-25 prosent med reservevin som modnes i et solerasystem (en stor tank hvor man tilsetter en ny andel vin hvert år).
Ridgeview ligger i East-Sussex og eies av familien Roberts som etablerte den i 1995. Først Mike og Chris, og nå er andre generasjon også involvert. Alle de musserende vinene til Ridgeview er vellagete, serien uten årgang er i en fruktig og enklere stil med 18 måneders kontakt med bunnfallet i flasken før omtapping. Vintage-serien derimot har en større dybde og bedre struktur fra tre års lagring med bunnfallet.
Hos Ridgeview mener de at vinen skapes i vinmarken og liker derfor ikke å påvirke for mye under fremstillingen. Dette er en av grunnene til at vinmaker Mike ikke liker å bruke eik i produksjonen av basevinene. Vinmakerne produserer 77 forskjellige cuvéer med basevin for å kunne ha et rikt utvalg under blandingsprosessen for å kunne produsere mest mulig komplekse viner. En annen viktig detalj er at Ridgeview lagrer sin reservevin årgang for årgang, for å øke blandingsmulighetene. Den friske syren i vinene balanserer Ridgeview fint med en dosage på 8-10 gram, avhengig av årgang. De har lik mengde av chardonnay, pinot noir og meunier i sine vinmarker, men blandingsforholdet druene mellom varierer fra cuvée til cuvée.
Så nært champagne du kan komme
En times kjøring vestover i Sussex ligger den suksessfulle vingården Nyetimber som regnes som kongen av engelsk musserende vin. Deres viner er stilmessig så nært champagne du kan komme, mye på grunn av at de bruker langtidslagring med bunnfallet i flasken før omkorking. Det tilfører vinene en toastlignende rikhet samt ekstra kompleksitet. Selv deres non vintage-cuvée får hele tre år med bunnfallet. Nyetimber har vært igjennom flere eiere og vinmakere siden Stuart og Sandy Moss etablerte vingården i 1988. Dagens eier Eric Heerema tok over i 2006 og ansatte Cherie Spriggs som vinmaker. Nyetimber har streng kvalitetskontroll, som kom til utrykk i de vanskelige 2011- og 2012- årgangene. Verken eiere, vinmarkspesialist eller vinmaker var fornøyde med druekvaliteten de årene. Det resulterte i at de brukte kun seksti prosent av druene sine i 2011, mens de i 2012 ikke produserte noe vin i det hele tatt.
Kvaliteten til Nyetimber kommer av en blanding av deres rigide arbeid i vinmarkene samt alt håndverk de legger ned i vinkjelleren. Deres første vinmarker er nå 30 år gamle og har en miks av grønn sandstein som gir vinen en fin fruktighet, mens kalken tilfører syre og struktur. En annen viktig detalj er at Cherie har endret Nyetimbers tidligere strategi med å blokkere den malolaktiske gjæringen. Noe som gjør at vinene er blitt mer behagelige å drikke og bedre balanserte med en dosage på rundt ni gram. Nyetimber har fem musserende viner som blandes fra 90 forskjellige cuvéer med basevin. Deres NV Classic Cuvée får et tilskudd av 25-30 prosent reservevin. Nyetimbers toppcuvée er enkeltvinmarksvinen Tillington som lages kun i de beste årganger. En veldig kompleks, rik vin med en fantastisk bouquet av brioche, ristete nøtter og akasiehonning. En vin med stor munnfølelse som stammer fra den pinot noir-dominerte drueblandingen.
Wiston Estate ligger også i West Sussex, men nærmere kysten enn Nyetimber. Det er Goring-familien som har hatt kontroll over Wiston Estate siden 1743. Deres ide om vinproduksjon kom i etterkant av at representanter fra Roederer Champagne hadde studert deres kalkrike vinmarker som ligger i de ruvende åsene i South Downs. Richard og Pip Goring plantet den første vinmarken i 2006 og ansatte den kjente vinmakeren Dermot Surgue som frem til da hadde jobbet hos Nyetimber. Sammen ønsket de å lage rene, elegante og fokuserte musserende viner fra det kalkrike jordsmonnet. Derfor ble vinmarkene deres plantet med 50 prosent chardonnay, 35 pinot noir og 15 meunier.
Wiston Cuvée Brut 2013 ble i 2017 kåret til Englands beste musserende vin av Decanter. En spennende og kompleks vin hvor basevinen ble gjæret i brukte eikefat fra Burgund og lagret der frem til blandingsprosessen. Vinen har en flott kremaktig tekstur og en kompleks autolysekarakter etter to og et halvt år med bunnfallet i flasken før omkorking.
Mange elementer øker kompleksiteten
Hattingley Valley har vingården sin i Hampshire, nord for byen Winchester. De viktigste elementene for vinstilen deres er en diskret bruk av eikefat for gjæring av en liten andel av basevinen, i tillegg til lagring av vinen med bunnfallet i ståltank før den tappes på flasker. Hattingley Valley produserer 90 forskjellige cuvéer som bidrar til at vinmaker Emma Rice og Jacob Leadley har fantastiske muligheter under blandingsprosessen.
Eier av Hattingley Valley, Simon og Nicola Robertson begynte å plante de klassiske champagnedruene i 2007 i sine sørvendte vinmarker med leirjord over kalk. For å ha topp kvalitetsdruer betaler Hattingley drueplukkere for hver time istedenfor per kilo høstet. Dette gjør de fordi de ønsker en nøye seleksjon for å få de aller beste druene til vinkjelleren. For å kontrollere det naturlig høye syrenivået i druene forteller vinmaker Jacob Leadley at de bruker en andel av den siste mosten som presses ut, fordi den har et lavere syrenivå. Andre metoder de bruker for å senke syrenivået er å bruke noe eikefat under gjæringen samt utføre delvis malolaktisk gjæring (den siste metoden gjøres kun når det er brukt ståltanker for gjæring). For å tilføre vinene ekstra dybde, rikhet og kompleksitet, har Hattingley begynt å tilsette reservevin i blandingen for vinene uten årgang.
De så tidlig klare forbedringer og har jobbet mye med videreutvikling av dette. Nå har de tre tanker med reservevin, alle på et solerasystem (blander flere årganger). En stor tank er en blanding med alle tre druene, en annen inneholder bare chardonnayvin og den siste tanken er en blanding med alle druene som er gjæret i eikefat. - Dette gjør blandingsjobben så mye mer interessant, forteller den entusiastiske vinmakeren Jacob.
Hattingley Valley Rose 2014 har vunnet medaljer i alle mulige vinkonkurranser og ble blant annet kåret til verdens beste rosé av Champagne & Sparkling Wine World Championship (CSWWC) i 2011-årgangen. Gull og best i sin klasse i 2011-årgangen i samme konkurranse. En delikat rose med stor fruktighet av rød frukt, tiltalende kremaktig i midtre del av smakskurven med fin karakter av ristet brød og kjeks. Den er laget med 60 prosent pinot noir og resten meunier som har fått to år med bunnfallet og er supert balansert med sine åtte gram restsukker. Blanc de Blancs 2011 er den nyeste stjernen til Hattingley Valley, den ble kåret til verdens beste Blanc de Blancs i CSWWC-konkurransen kvelden før mitt besøk i september 2017. Det var derfor en meget stolt vinmaker som holdt omvisningen og smakingen dagen derpå.
Krug er modellen
I Hampshire ligger Englands eldste vingård, Hambledon Vineyards. Deres første vinmarker ble plantet med hjelp fra ansatte hos Pol Roger Champagne. Vinproduksjonen ble lagt ned i 1980-årene, men ble gjenopptatt i 1999 av den nye eieren, Ian Kellet. Han startet nyplanting av vinmarker med de tre champagnedruene, men mest chardonnay. Også denne gang assistert av Pol Roger og den velkjente chef de cave, Hervé Jestin som konsulent. Han er nå ansatt hos Hambledon og kommer over fra Frankrike ti ganger i året for være med på de viktigste fasene av produksjonen. Hervé er spesialist i minimal påvirkning under vinproduksjon og var sterkt involvert da Hambledon i 2010 bygde topp moderne produksjonslokaler etter tyngdekraftsprinsipper.
Det lages kun non vintage musserende viner hos Hambledon, men de har planer om å lansere årgangsviner i fremtiden. Classic Cuvée NV er med 40 prosent chardonnay og resten fordelt på de to røde druene. 95 prosent av basevinen er fra 2014 og produsert i ståltank, resten er fra 2010 og gjæret i eikefat. Vinen har fått nærmere to års autolyseprosess med bunnfallet og er balansert med sine 7 gram dosage. Fine aromaer av eple, lilje og ristet brød med en presis struktur og ganske rik munnfølelse.
Premiere Cuvée NV er Hambledons toppvin som Hervé Jestin kreerte etter ønske fra eieren. Når denne skulle skapes innkalte Ian Kellet vinmakeren til et møte hvor Hervé var meget nysgjerrig på hva han egentlig ønsket, da satte Kellet en flaske Krug Champagne på bordet og sa: Dette er det jeg vil ha! Hervé tok utfordringen på strak arm og resultatet er en rik og kompleks cuvée med stor bouquet av brioche, ristet brød, vanilje og bakte hasselnøtter. Med en elegant avslutning og en kalk-lignende mineralkarakter.