Og ikke bare at du må på polet, men du må faktisk gå for de rikeste og sterkeste ølene for å få full uttelling.
Klassikeren Ringnes Julebokk 2016 får med sine 9 alkoholprosenter selskap av Aja Julekvad med 10 enda mer potente prosenter i smakstoppen. Grim & Gryt Vinternatt har bare 8 prosent, men det er akkurat det dette ølet trenger for maksimal balanse.
Selv om 10 prosent høres mye ut for et øl, er det altså svært få viner som er så alkoholsvake. For ølene som topper årets liste er ikke bare de mørkeste og rikeste juleølene, de er i tillegg de mest balanserte. Og denne kombinasjonen er den vanskeligste delen av øvelsen som heter å brygge et godt og kraftig juleøl. Det kan lett bli for mye av både det ene og det andre og med smaker som spriker i alle retninger. Spesielt om ølet er brygget for kort tid før flasketapping. Eksempelvis er Lindheims 100 days of juleøl brygget i april, i god tid med andre ord, men dette superkonsentrerte ølet bør ideelt sett ligge minst ett år før det nytes. Det er rett og slett for ugjennomtrengelig i dag, men har altså utrolig mye å by på for den tålmodige.
Juleøl er i stor grad for den tålmodige, og den som klarer å stå imot fristelsen å drikke opp alt den første jula. Selvsagt finnes det mange juleøl med polstyrke og spesielt de med 5-6 prosent, som skal drikkes opp før nyttår, og som ikke blir så mye bedre med lagring.