Tester
Dette er de beste eplemostene av fjorårets høst
Foto: (ChristianJung)

Dette er de beste eplemostene av fjorårets høst

2016 ga god eplemost over hele landet. Blant de beste er alle eplefylker representert.
Aase E. Jacobsen
09 Februar 2017 - 12:05

Den norske eplehøsten er kort. Den forlenges ved at eplene presses til most – eller gjøres til eplesider. Begge produkttyper som opplever økende etterspørsel. Både på grunn av ønsket om sunnere alkoholfrie alternativer samt trenden med kortreist/lokal/småskala.

Apéritifs smakspanel har testet 111 eplemoster fra 2016 og 17 sidere fra primært 2015 og 2014.

På undersidene finner du de 14 eplemostene som fikk 86 poeng eller mer – de virkelig gode produktene det er grunn til å lete etter - og hvordan testen er gjennomført

Eplemost kan lages av én eplesort eller blanding av flere sorter eller også med andre typer frukt/bær/grønnsaker. Generelt holder den første typen høyere sensorisk kvalitet enn blandingene. Men også «eplemost med smak» var overbevisende og hadde like høy gjennomsnittsskår som eplemoster av én eplesort.

Epleekspert Jan Meland ved Midt-Telemark Landbrukskontor påpeker at smaken på eplene og mosten er veldig avhengig av blant annet gjødsling, jordkultur (undervegetasjon eller ingen vegetasjon under trærne), avling, høstetidspunkt og produksjonsdata. I tillegg til sort, er det altså ikke bare klimaet som på har betydning for smaken.

Ifølge Meland var 2016 til tross for en fuktig vår og forsommer, avlingsmessig det beste siden 2010, men likevel bare et middels bra avlingsår. - Det betyr store, søte epler og god lagringsevne. En tidlig vår og varm, solrik høst er viktigste årsak til dette. Det gjelder alle fruktdistriktene. Avlingen er stort sett fordelt 50/50 mellom Telemark, Vestfold og Buskerud på den ene siden og Vestlandet (Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane) på den andre, sier han.

Han trekker fram gravenstein som en eplesort som var spesielt vellykket på Østlandet. - Gravenstein var spesielt søt og god hos oss i Telemark, kanskje primært på grunn av liten avling for denne sorten, men utover det var det ingen andre enkeltsorter som pekte seg ut, sier han og legger til:

- Vestlandet har normalt litt høyere syrenivå og litt lavere sukkerinnhold enn epler dyrket øst for Langfjella og det var nok tilfelle i 2016 også. Akkurat det trenger ikke være negativt for smaken på eplemost og sider.

2016 lover godt for sider

Ola Bleie som lager sideren Alde av egne epler fra Bleie Gard i Hardanger er også fornøyd med 2016-avlingen. – Det ble en bra eplehøst med gode avlinger litt over snittet, sier han og er ekstra fornøyd med balansen i siste års eplesider som er en blanding av discovery, gravenstein og aroma.

– Det er mye syre i årets sider, men ikke like mye som i 2015. Jeg er fornøyd med 2016-sideren siden den kan gjære lengre enn den i 2015 slik at den blir enda tørrere, helt ned mot 10 gram restsukker, forteller Bleie.

Men 2016-siderne er ikke klare ennå. Foreløpig er det sider fra 2015 og eldre som er i salg.

På side 4 finner du oversikt over siderene som er testet

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her