Nyhetene på polet

Dette er basisnyhetene på polet i november

Det mysser av klassiske godbiter - men det koster

Det mysser av klassiske godbiter - men det koster

Portvin, champagne og vellagret bordeauxvin er i sesong og nå i salg på et Vinmonopol nær deg.
Aase E. Jacobsen
12 November 2015 - 13:00

Novembernyhetene på polet har et historisk sus over seg, samtidig som det inneholder mange godbiter, klassiske viner, både med og uten vri.

På toppen troner to fantastiske gjensyn med den historisk gode portvinsårgangen 2003. Da jeg smakte dem første gang for åtte år siden skjønte jeg at dette var noe stort. Noen få ganger i et vinliv kommer man over slike potensielle legender. Og gjensynet med Niepoort og Dow’s bekrefter den følelsen. Det som er så utrolig er at disse vinene fortsatt er tilgjengelig og til forholdsvis gunstige priser. Mens resten av vinverdenen har rast fra prismessig, henger portvin etter. Men kvaliteten har vel aldri vært så bra som nå. 

Kule bobler og lagringsdyktige hvitviner

Portvin er imidlertid ikke for alle, søtt og alkoholsterkt som drikken er. Champagne derimot er det større interesse og betalingsvilje for. Polet har funnet fram til noen virkelig spennende kraftpakker til å pryde champagnehyllene. Både De Sousa Cuvée Caudalies Blanc de Blancs Grand Cru og A.D. Coutelas Louis Victor Fût de Chéne er knallkjøp og fortjener en plass på festbordet.

Det gjelder også den hvite Loire-vinen Domaine du Closel Jalousie Savennières 2013 og Wittmann Morstein GG 2014. Imponerende kvalitet for prisen - til tross for at tyske topprieslinger har lagt en del på seg i pris. 

Prøv noe helt annerledes

Noe så sært som den lille og snart utdødde utposten Colares i Portugal, har fått plass blant partivarene, hvilket vil si i 62 polutsalg. Og det med to vellagrete og velprisete viner som vil utvikle seg videre i mange år framover. Jeg vet i alle fall hva jeg skal sikre meg til jul.

Her kan du lese mer om dette spesielle området og den lagringsdyktige ramiscovinen

Går du for en mer konservativ løsning, har du alltids bordeaux. Ch. Sociando-Mallet 2004 er ikke billig, men en knallgod utgave av denne noen ganger litt røffe vinen. Og du kan faktisk finne den på et par polutsalg med et annet varenummer til 140 kroner lavere pris.

Et alternativ i samme årgang til halve prisen – om enn i en helt annen stil – er Rioja Alta Gran Reserva 904. En nydelig vin til mange av sesongens retter. Og et veldig godt julegavetips.

Ikke bare dyre viner

Novembernyhetene har også langt rimeligere og mer hverdagslige rødviner å by på. Her peker Lombardo Sasso Alto Piemonte Barbera 2014 seg ut som den beste kandidaten.

Tradisjonen tro er det også noen spennende ølnyheter. Aller mest imponerende i denne runden er California Craft Beer Imperial Stout som konkurrerer med det meste av juleølet.

Nedenfor er alle basisnyhetene listet etter poeng.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med brasiliansk klippfiskgryte på bordet blir det høy stemning
Dagens rett

Med brasiliansk klippfiskgryte på bordet blir det høy stemning

Det er vanskelig å overgå brasilianerne når det kommer til å tilberede vår egen klippfisk med kjærlighet og intensitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten
Ukens kake
Ostekake med bunn av kakerester

Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten

Og hvis du fortsatt har noe igjen, vet du at de kommer til å bli brukt snart, for så godt smaker denne ostekaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg

Samtlige er gode gamle kjenninger som i denne årgangen har fått ekstra mye sjarm.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Quintonil er Mexico bys beste restaurant og et fyrtårn for dette gastronomiske mekka
+

Quintonil er Mexico bys beste restaurant og et fyrtårn for dette gastronomiske mekka

Mexico by er en av verdens mest mangfoldige gastronomiske metropoler. I bunnen for byens restauranter ligger engasjementet for tradisjonell meksikansk mat. Noen med en stor porsjon kreativitet og nytenkning. Deriblant Quintonil og Sud777.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med brasiliansk klippfiskgryte på bordet blir det høy stemning
Dagens rett

Med brasiliansk klippfiskgryte på bordet blir det høy stemning

Det er vanskelig å overgå brasilianerne når det kommer til å tilberede vår egen klippfisk med kjærlighet og intensitet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten
Ukens kake
Ostekake med bunn av kakerester

Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten

Og hvis du fortsatt har noe igjen, vet du at de kommer til å bli brukt snart, for så godt smaker denne ostekaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til taco
Mat og vin i kombinasjon
Vin til taco

Slik velger du vin til taco

Fredagstacoen har har nesten blitt hellig her i Norge, og mange koser seg kanskje med et glass vin på fredagskvelden. Hvilken vin velger vi da til taco?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant
+

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant

Da snakker vi ikke om den norske fredagstacoen, men den autentiske meksikanske som fortsetter å være en sterk trend også i 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg

Samtlige er gode gamle kjenninger som i denne årgangen har fått ekstra mye sjarm.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her