Tester

Nyheter i bestillingsutvalget og nye årganger mai 2018

Denne gangen er det virkelig rekordmye nytt, velprøvd og ikke minst godt

Denne gangen er det virkelig rekordmye nytt, velprøvd og ikke minst godt

Det er i hvert fall ingen grunn til å bevege seg bort fra pc-en for å få tak i godt drikke, for utvalget av lekkerbiskener i alle prisklasser er fenomenalt. Og alt kan bestilles.
Aase E. Jacobsen
05 Mai 2018 - 00:29

Apéritifs polliste har fått 1249 nye smaksnotater i tillegg til nyhetene i basis. Det gir en solid rekord, og selvsagt en pause for oss som følger tilbudet av vin og annen drikke på polet tett. Blå tenner og hypersensitive tannhalser til tross, det har vært verdt hver time bøyd over tastatur og spyttebakk.

For blant de mange nyhetene og nye årgangene, åpenbarer det seg en lang rekke skjønnheter, deriblant mange det garantert ble en hard kamp allerede da polet åpnet for bestilling i dag tidlig, og atter andre som det er nok til (nesten) alle av.

På champagnesiden er nykommeren Horiots Solera 7 Cepages Brut Nature en slik sjeldenhet (ikke glem denne produsentens imponerende stille rosevin). De overgås riktignok av A.D. Coutelas-porteføljen som gjennom sin 1809-cuvee sågar har fått en plass i basis. Da vet du hva du skal kjøpe inn til 17. mai-middagen, eller kanskje bare legge i kjelleren med en gang, for så kraftig og konsentrert er denne champagne (og de andre fra samme produsent). Coutelas holder posisjonen som polets beste champagnekjøp.

Kjelleren er også stedet for klassikerne Bollinger RD 2004 og Salon 1997 - med mindre du er en ekte hedonist - den smaker da også fortreffelig allerede. Det gjør såklart også Cristal i både vanlig og rosa utgave, den siste er imidlertid langt over budsjett for de fleste, og ikke minst de andre fra Louis Roederer. En annen favoritt i et langt mer behagelig prisleie er Suenens knusktørre viner fra Cotes des Blancs og de ultralekre boblene fra Vouette et Sorbee.

På den hvite siden er riesling i overtallighet i toppen. Markus Molitor i Mosel har en lang rekke viner i alle søthetsgrader fra sin toppvinmark Zeltinger Sonnenuhr. Dette er viner som holder i mange tiår. Og fortsatt er gunstig priset. Det er også Carl Loewens kraftpakker fra samme dal. Fra vinmarken Jungfer i Hallgarten, Rheingau er Prinz et nytt interessant bekjentskap. Og fra Schäfer-Fröhlich i Nahe kommer svært overbevisende viner i 2016-årgangen som gg-ene Felsenberg og Felseneck. Og Schätzel i Rheinhessen har levert en dyrisk god Pettenthal GG i 2015. Selvsagt gjør også Burgund seg bemerket med en rekke toppskårere. 

At Spania hevder seg i hvitvinsteten er ikke noe nytt, men alltid gledelig når stadig nye områder og produsenter melder seg på. Som Carralcoba Parcelarios Albarino 2016  fra Rias Baixas. Terroir al Limit i Priorat lager Pedra de Guix som er blant Spanias aller beste hvitviner.

Denne produsenten ligger ikke etter når det kommer til rødvin. I det hele er det mye spennende rødt fra Spania denne gangen. Og selv om bobler, hvitviner og ikke minst roseviner dominerer bildet i mai, er det et godt tilfang av nye rødviner også fra andre områder. Claude Dugat og Faiveley, begge fra Burgund har lansert flere godbiter. Burgund-pinot møter for øvrig stadig mer konkurranse fra oversjøiske produsenter, deriblant nykommeren Rhys fra Anderson/SantaCruz, California.

Du finner bestillingsnyhetene og årgangsendringer listet etter poeng per kategori på undersidene i denne saken

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin
Matkurs og vinkurs
Winemakersdinner 14. februar i Oslo

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin

Den 14. februar feirer vi kjærligheten for mat og vin på Vinoteket. Ta med noen du er glad i, eller kom alene og bli kjent med andre mat- og vinentusiaster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her