Drikke
Test av vintage champagne - Blanc de Blancs

Test av vintage champagne - Blanc de Blancs

Det er ikke et entydig forhold mellom pris og kvalitet når det kommer til årgangschampagne.
Aase E. Jacobsen
17 Februar 2012 - 15:39

Derfor finnes det blant toppskårerne champagner som koster fra litt over tre hundrelapper til det femdoblete. Aller mest imponert var panelet over roséene som holdt gjennomgående veldig høy kvalitet.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Francesco Azzarone, Grefsenkollen, Stefano Pagani, Onda, Thomas Pedersen, Le Benjamin og Espen Hermansen, Cru.

Testen, som ble gjennomført 17., 18. og 22. november 2011 omfatter 57 årgangschampagner. Smakingen ble foretatt blindt etter type og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. januar 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Blanc de Blancs

(94p)
Lanson Noble Cuvée Blanc de Blancs Brut 1999
Lanson
Frankrike - Champagne
15130 Cuveco - kr 999,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Stenberg & Blom AS
Farge og duft: Strågul med grønnskjær. Svært kompleks duft, noe utviklet men fortsatt ung og frisk med brioche, mineraler, epler.
Smak: Fyldig anslag, masse grønne epler og noe smør i midten, meget godt syre, delikate bobler, svært lang ettersmak. (1999)
Bruksområde: Forseggjorte retter med sjømat eller lyst kjøtt og soppsaus.
Vurdering: En meget lekker champagne som fortsatt er veldig ung og som tåler fint 10 år til. Meget godt kjøp. 94 p (1999)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, min. 5 års flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (92p)
Telmont Grand Couronnement Blanc de Blancs 2000 Brut
J. de Telmont
Frankrike - Champagne
80572 Vectura - kr 438,80 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Gavin
Farge og duft: Gulgrønn. Kompleks lett utviklet duft, gule modne epler, også sitrus, mye mineralpreg, trøfler, brioche, smør, vanilje.
Smak: Fyldig anslag, veldig fast med høy syre, nydelige bobler, sitter veldig lenge. (2000)
Bruksområde: Retter med soppsaus.
Vurdering: En strålende champagne som er drikkeklar, men som likevel vil utvikle seg videre i minst fem år. Meget godt kjøp. 92 p (2000)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 18 md. fatlagring, 72-96 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (92p)
Ayala Blanc de Blancs 2004
Ayala
Frankrike - Champagne
56314 Vectura - kr 441,50 (75cl)
Bestillingsutvalg
Haugen-Gruppen AS
Farge og duft: Grønngul. Elegant, ganske kraftig duft med fast fruktighet, brioche, epler, vanilje/fat, mineraler.
Smak: Friskt fast anslag, god fylde, nydelige bobler, veldig frisk og elegant med, tørr lang finish. (2004)
Bruksområde: Sjømat eller lyst kjøtt med kremet saus.
Vurdering: En svært harmonisk og vellaget champagne for de neste 10 årene. Meget godt kjøp. 92 p (2004)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

÷ (90p)
Ulysse Collin Blanc de Blancs Extra Brut Magnum
Ulysse Collin
Frankrike - Champagne
VSD - ca. kr 750,00 (150cl)
Spesialbestilling
Best Buys International
Farge og duft: Gulgrønn. Rik kraftig duft, "uklassisk" med tydelig fatpreg, mye mineraler, smør, lime, epler.
Smak: Følger duften, veldig høy syre, veldig kompleks, flotte små bobler, sitter veldig lenge. (2005)
Bruksområde: Rikere retter.
Vurdering: En atypisk blanc de blancs, siden den er så kraftig, men like fullt en veldig god champagne som vil utvikle seg videre i 5-10 år. Meget godt kjøp. 90 p (2005)

+ (89p)
Deutz Blanc De Blancs Brut 2004
Deutz
Frankrike - Champagne
15528 Vectura - kr 499,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Palmer & Co
Farge og duft: Gulgrønn. Svært elegant på den delikate siden, gule epler, mineraler, toast/brioche, mint og en touch av trøffel.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, bra syre, veldig fine små bobler, veldig god ettersmak med litt krydder, flott tørrhet og god lengde. (2004)
Bruksområde: Forseggjorte, men ikke for kraftige sjømatretter.
Vurdering: En elegant og vellaget champagne for de neste fem årene. Godt kjøp. 89 p (2004)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, flaskemodnet i 72 md. Før salg.
Bestill her:

+ (88p)
Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs Brut 2000
Taittinger
Frankrike - Champagne
50198 Vectura - kr 1 400,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Fondberg AS
Farge og duft: Gulgrønn. Litt lukket, ganske konsentrert, en del autolyse, også mineraler, grønne epler og røyk, pouilly-fumé-aktig duft.
Smak: Følger duften, ganske kraftig og fyldig stil, fine bobler, en del eik i finishen som er tørr og lang. (2000)
Bruksområde: Grillet sjømat med hummersaus.
Vurdering: En relativt kraftig og fortsatt ung champagne som tåler fint åtte år i kjelleren. Høy pris. 88 p (2000)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Nicolas Feuillatte Grand Cru Blanc de Blancs 2002
Nicolas Feuillatte
Frankrike - Champagne
52589 Cuveco - kr 401,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Gulgrønn. Ren duft med noe sødmefull frukt, modne gule epler, mineraler, honning.
Smak: Kraftig anslag, en del fruktsødme, småkompleks, høy syre, små bobler, kanskje litt lite mousse, men bra, tørker godt utover, sitter veldig lenge med mye stoff i ettersmaken. (2002)
Bruksområde: Lyst kjøtt eller sjømat med saus.
Vurdering: En ganske ung og kraftig champagne som tåler fint fem-seks år til. Godt kjøp. 87 p (2002)
Laget av: Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

(86p)
Jacquart Blanc de Blancs Millesime Brut 2002
Jacquart
Frankrike - Champagne
57879 Vectura - kr 499,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Interbrands Norway
Farge og duft: Gulgrønn. God duft av brioche, epler, mineraler, vanilje, men ikke veldig kompleks.
Smak: Bra fylde fra starten, fin syre, litt store bobler, men likevel vellaget med lang fruktig ettersmak. (2002)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En god champagne for de neste fire årene. Vel verd prisen. 86 p (2002)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

(86p)
Perrier Jouët Belle Epoque Brut 2004
Perrier Jouet
Frankrike - Champagne
41717 VSD - kr 990,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Pernod Ricard Norway
Farge og duft: Lys gul. Litt dempet/lukket duft med brioche, toast og gule epler, samt litt sopp.
Smak: Bra fylde fra starten, godt skum, fine bobler, relativt kraftig, men mangler likevel noe kompleksitet, likevel veldig lang ettersmak. (2004)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En champagne som vil utvikle seg videre i minst fem-seks år. Noe høy pris. 86 p (2004)
Laget av: Chardonnay, pinot noir, pinot meunier
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret i 5-7 år.
Bestill her:

(85p)
Palmer Blanc de Blancs Brut 2004
Champagne Palmer & Co
Frankrike - Champagne
34805 Vectura - kr 309,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Palmer & Co
Farge og duft: Lys gulgrønn. Ren frisk duft med noe sødme, brioche og mineraler.
Smak: Fruktig anslag, bra syre, fin fylde, fint eplepreg, litt sødme utover. (2004)
Bruksområde: Aperitiff.
Vurdering: En fruktig og lettdrikkelig champagne for de neste tre årene. Vel verd prisen. 85 p (2004)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

(84p)
Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs 2005
Champagne Nicolas Feuillatte
Frankrike - Champagne
32511 Cuveco - kr 394,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Gulgrønn. Ganske fruktig duft, smådelikat, noe mineraler, positiv oksydasjon, litt toast.
Smak: Bra fylde i starten, middels viskositet, god syre, en del sødme mot slutten. (2005)
Bruksområde: Hvit fisk med smørsaus, tåler noe krydder.
Vurdering: En lettlikendes og kanskje litt kommersiell, men også vellaget champagne. Fin for de som ikke liker for tørr champagne. Tåler fint tre år til. Verd prisen. 84 p (2005)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

÷ (83p)
Bonville Grand Cru Avize Millesime Brut 2005
Franck Bonville
Frankrike - Champagne
46396 VSD - kr 299,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Best Buys International
Farge og duft: Lys gul. Litt dempet duft med epler, mest grønne, en del mineraler.
Smak: Fruktig start, følger duften, også noe smør, ok bobler, litt store, en del sødme, med bra tørrhet i finishen. (2006)
Bruksområde: Aperitiff.
Vurdering: En ok champagne for de neste to årene. Verd prisen. 83 p (2006)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

÷ (83p)
José Dhondt Mes Vieilles Vignes Blanc de Blancs 2006
José Dhondt
Frankrike - Champagne
92055 VSD - kr 349,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinum
Farge og duft: Lys gul. En del mineraler, gule epler, brioche.
Smak: Fyldig anslag, litt store bobler, god syre, mye smak, noe bitterhet i finishen som er lang. (2006)
Bruksområde: Grillet lyst kjøtt med saus.
Vurdering: En ganske kraftig champagne som mangler noe eleganse. Best innen et par år. Verd prisen. 83 p (2006)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her