Drikke
Test av vintage champagne - 2003, 2002 og 2000

Test av vintage champagne - 2003, 2002 og 2000

Det er ikke et entydig forhold mellom pris og kvalitet når det kommer til årgangschampagne.
Aase E. Jacobsen
17 Februar 2012 - 15:37

Derfor finnes det blant toppskårerne champagner som koster fra litt over tre hundrelapper til det femdoblete. Aller mest imponert var panelet over roséene som holdt gjennomgående veldig høy kvalitet.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Francesco Azzarone, Grefsenkollen, Stefano Pagani, Onda, Thomas Pedersen, Le Benjamin og Espen Hermansen, Cru.

Testen, som ble gjennomført 17., 18. og 22. november 2011 omfatter 57 årgangschampagner. Smakingen ble foretatt blindt etter type og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. januar 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

2003, 2002 og 2000 

(94p)
Lanson Noble Cuvée Vintage 2000
Lanson Père et Fils
Frankrike - Champagne
45027 Cuveco - kr 899,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Stenberg & Blom AS
Farge og duft: Gul. Svært elegant og kompleks duft med mokka, trevirke, autolyse, krydder.
Smak: Fyldig anslag, flott frukt, veldig rik utover, flott mousse, veldig kompleks, veldig god syre, svært lang ettersmak, tørr frisk finish. (2000)
Bruksområde: Rike retter.
Vurdering: En strålende champagne for de neste 10 årene. Godt kjøp. 94 p (2000)
Laget av: 60% chardonnay og 40% pinot noir
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

÷ (92p)
Dom Perignon Brut 2002
Champagne Moët & Chandon
Frankrike - Champagne
2321 VSD - kr 999,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Moët Hennessy Norge
Farge og duft: Gul. Veldig rik duft, svært kompleks med eksotisk touch, røde epler, sitrus og mineraler.
Smak: Elegant åpning, nydelige bobler, fine syrer, flott munnfølelse, vokser utover, veldig lang ettersmak. (2002)
Bruksområde: Rike retter.
Vurdering: En svært ung champagne som bør ligge noen år og som tåler fint 10 år. Godt kjøp. 92 p (2002)
Laget av: Chardonnay, pinot noir, pinot meunier.
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

÷ (90p)
Cattier 1er Cru Brut Vintage 2002
Cattier
Frankrike - Champagne
53244 Vectura - kr 304,10 (75cl)
Bestillingsutvalg
Brewery International
Farge og duft: Gul. Modne røde epler, jordbær, lær, jordsmonn, smør, brioche, sopp, litt mint, ganske kompleks med tydelig autolysepreg.
Smak: Starter med små fine bobler, myk deilig mousse, stor munnfølelse, veldig frisk med elegant avslutning, lang ettersmak med epler og sitrus. (2002)
Bruksområde: Lyst kjøtt med saus.
Vurdering: En svært elegant og drikkeklar champagne som vil utvikle seg videre i minst fem år. Meget godt kjøp. 90 p (2002)
Laget av: 33 % Chardonnay, 33 % Pinot Noir, 33 % Pinot Meunier
Alkoholinnhold: 12,5
Bestill her:

÷ (90p)
Pol Roger brut 2000
Pol Roger
Frankrike - Champagne
2561 VSD - kr 399,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vinetum
Farge og duft: Gul. Parfymert elegant duft, rik og åpen, nesten eksotisk og krydret.
Smak: Fyldig start, fine små bobler, rik og moden i frukten, følger duften, velintegrert sødme, god frukt, tørker fint utover, masse søt moden frukt i finishen. (2000)
Bruksområde: Spekemat, lyst kjøtt, foie gras.
Vurdering: En moden og innsmigrende champagne som holder fint fire år til. Meget godt kjøp. 90 p (2000)
Laget av: 60% pinot noir, 40% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

+ (89p)
Nicolas Feuillatte Cuvée Spéciale 2000
Nicolas Feuillatte
Frankrike - Champagne
52585 Cuveco - kr 391,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Gul. Åpen moden duft, elegant og småkompleks med tropisk tørket frukt, litt autolyse, mineraler.
Smak: Sødmefylt anslag, følger duften, fine små bobler, sødmefylt frukt, bra kompleksitet, noe mineraler i finishen. (2000)
Bruksområde: Retter med eksotisk preg.
Vurdering: En moden sødmefylt og innsmigrende champagne for de neste tre årene. Godt kjøp. 89 p (2000)
Laget av: 40% Chardonnay, 40% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

+ (88p)
Pommery Grand Cru Brut Vintage 2000
Pommery
Frankrike - Champagne
59691 Vectura - kr 563,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinordia
Farge og duft: Gul. En del utviklete aromaer, fine mineraltoner, godt autolysepreg, også noe aprikos og sitrus.
Smak: Fyldig anslag, en del sødme, følger duften, veldig ekstraktrik, godt eplepreg, en del lær utover, sitter ganske lenge. (2000)
Bruksområde: Lyst kjøtt, lam, okse.
Vurdering: En ganske rik champagne som er best innen fire år. Vel verd prisen. 88 p (2000)
Laget av: Pinot noir, chardonnay, pinot menunier
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Louis Roederer Brut 2003
Louis Roederer
Frankrike - Champagne
62010 Vinhuset Oslo - kr 539,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Strøm AS
Farge og duft: Gul. Moden duft med noe røykaktig preg, varme modne røde bærtoner,
Smak: Stor fedme i starten, fine små bobler, frisk, bra avslutning med noe bittertoner, sitter godt og lenge. (2003)
Bruksområde: Lyst kjøtt med sjysaus.
Vurdering: En vellaget champagne for de neste to årene. Verd prisen. 87 p (2003)
Laget av: Pinot noir, chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

(86p)
Veuve Clicquot Vintage Reserve Brut 2002
Veuve Clicquot
Frankrike - Champagne
31021 VSD - kr 514,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Moët Hennessy Norge
Farge og duft: Gul. Søte fruktig toner, noe brød.
Smak: Bra start med fine små bobler, bra friskhet, en del sødme, men mer i retning fruktsødme, siter godt og lenge. (2002)
Bruksområde: Krydret mat, gjerne asiatisk.
Vurdering: En folkelig og drikkevennlig champagne i den fruktige retningen. Tåler fint fire år. Verd prisen. 86 p (2002)
Laget av: 56% pinot noir, 33% chardonnay, 11% pinot meunier
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

(85p)
Moët & Chandon Grand Vintage 2002
Champagne Moët & Chandon
Frankrike - Champagne
6771 VSD - kr 444,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Moët Hennessy Norge
Farge og duft: Gul. Modne aromaer, noe autolyse, røyk og lær.
Smak: Litt store bobler i starten, bra friskhet, men mangler noe eleganse, litt røff/kraftig stil, mye smak utover, sitter lenge. (2002)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En litt rustikk champagne som vil utvikle seg videre i minst fire år. Verd prisen. 85 p (2002)
Laget av: 45% pinot noir, 40% chardonnay, 15% pinot meunier
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 60 md flaskemodning før salg.
Bestill her:

÷ (83p)
Laurent-Perrier Millésime Brut 2002
Laurent-Perrier
Frankrike - Champagne
55444 Vectura - kr 478,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Gul. En del sødme og autolyse i duften, parfymert.
Smak: Godt skum i starten, overdrevet dosage, sødmen dekker mye over karakteren, litt varm og moden i frukten, ettersmaken er imidlertid lang. (2002)
Bruksområde: Krydret mat.
Vurdering: Litt skuffende høy dosage. Tåler fint et par år. Verd prisen? 83 p (2002)
Laget av: Chardonnay, pinot noir
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her