Test av mineralvann i flaske

Apéritif gjennomfører for tredje gang blindtest av flaskevannet som er tilgjengelig her til lands. Denne gangen har vi testet 38 vanntyper, hvorav 35 selges i flaske. Kanskje overraskende, men det er ikke et norsk mineralvann som kommer på topp blant de s
Redaksjonen
26 Mars 2003 - 12:00

...men derimot det franske Evian (som i 2000), sammen med vann fra Pure Water rensesystem som mange restauranter har installert. Helnorske Olden, Frisk og HtoO følger hakk i hel.

Mange ønsker imidlertid bobler når det skal være noe annet enn kranvann, som jo i følge denne testen ikke er veldig velsmakende. Blant boblevannet troner San Pellegrino på topp, som sist, men denne gangen i følge med Olden som kommer fra det innerste av Jostedalsbreen. Selv om vann med smak ikke er å anbefale til mat, er det et godt alternativ til brus. Best i denne klassen er Farris Grønn og Christians Lemon/lime.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental og Andy Juhlin, frilanser.

Remi Madsen - Andy Juhlin  Foto: Johnny Syversen

Testen, som ble gjennomført 4. mars 2003, omfatter et bredt utvalg av flaskevann tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Vannet var tappet fra kilden så friskt som mulig, i alle fall for de norsktappete variantene. Smakingen ble foretatt gruppevis etter kategori. Panelet fikk overhodet ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Les mer på www.mineralwaters.org - verdens største nettsted (non-profit) om mineralvann med detaljert info om 2700 ulike merker fra 100 land.

Stille vann

-
Pure Water uten kullsyre
Pure Water Company
Kilden er vannet fra springen. Et finurlig system gjør vannet velsmakende og friskt ved å både rense og fjerne lukt og smak i tre operasjoner. Vannet sirkuleres kontinuerlig gjennom en kjøler, for øvrig samme systemet som brukes til øl, slik at friskhet og temperatur er optimalt når tappekranen åpnes.
Duft: Ren frisk duft.
Smak: Ren bløt frisk og behagelig nøytralt med leskende finish.
Bruksområde: Allround.
Vurdering: Veldig godt vann som også er en god tørsteslukker.

-
Evian
Frankrike
Coca-Cola Norge
Vannet kommer fra en kilde i de franske alper. Tappeanlegget ligger like ved kildens utspring hvilket sikrer friskhet. Evian karakteriseres av lav mineralitet. Og særlig lavt saltinnhold.
Duft: Ren bløt duft med en del mineraler.
Smak: Bløt mineralsk smak som gir veldig god munnfølelse, frisk fin finish.
Bruksområde: Bordvann. Perfekt til fisk og skalldyr.
Vurdering: Veldig godt vann, men ikke alle liker det mineralske preget.

+
Olden hvit
Hansa Borg Bryggerier
Olden kommer fra Blåfjellskilden i Oldedalen i Nordfjord, fra det innerste av Jostedalsbreen.
Duft: Ren duft med mineralsk preg i retning grotte.
Smak: Ren og frisk med god bløthet, frisk og leskende ettersmak, som sitter lenge.
Bruksområde: Allround.
Vurdering: Veldig god tørsteslukker.

+
Frisk Vann
Trio Bryggeri
Vannet er tappet fra Nordsjø i Telemark.
Duft: Ren duft med snev av mineraler.
Smak: Bløtt rundt og behagelig med god munnfølelse, sitter lenge.
Bruksområde: Allround særlig til mat.
Vurdering: Lett å like.

+
HtoO
Aass Bryggeri
Vannet kommer fra Glitretjern i Finnemarka.
Duft: Ren og lett mineralsk duft.
Smak: Godt anslag, bløtt og behagelig, noe mineraler i ettersmaken.
Bruksområde: Allround bordvann.
Vurdering: Lett å drikke og like.

Aqua Terrana
Jordens Vatten Sverige
Svensk kildevann.
Winetailor
Duft: Ren duft med noe mineraltoner.
Smak: Bløtt behagelig anslag, rund munnfølelse med noe sødme i finishen.
Bruksområde: Krydret eller salt mat.
Vurdering: Godt vann.

Voss Still
Voss Water
Fra Ivelandskilden i Setesdal.
Duft: Ren bløt duft med en ørliten touch av mineraler.
Smak: Veldig bløtt anslag, ren og frisk men likevel med litt sødme i ettersmaken.
Bruksområde: Godt bordvann.
Vurdering: Behagelig.

-
Imsdal
Ringnes
Vannet kommer fra dalen med samme navn ved foten av Rondane. Kilden er underjordisk og godt beskyttet mot vær og vind. Vannet holder konstant 5 grader mens det er i kilden som for øvrig ble kommersialisert i 1971.
Duft: Ren frisk fjellduft.
Smak: Bløt nesten litt flat smak som gir en noe emmen finish.
Bruksområde: Fin til salt mat.
Vurdering: To flasker prøvet.

+
Fyresdal
Hakon-gruppen
Fra en kilde nær Fyresdal i Telemark.
Duft: Litt mineralsk nærmest kjemikalskduft.
Smak: Bløt, ren og enkel smak med litt hardt preg i finishen.
Bruksområde: Sammen med mat.
Vurdering: Greit vann.

-
vanlig kranvann
tappet på Hotel Continental
Duft: Kjemikalsk duft med snev av klor og kalk.
Smak: Bløt nærmest flat smak, med kloraktig ettersmak.
Vurdering: Ikke spesielt godt.

Med kullsyre

Olden blå
Hansa Borg Bryggerier
Duft: Veldig ren og god duft med mineraler/kalk.
Smak: Veldig fint anslag med delikate men likevel tydelige bobler som gir en veldig behagelig munnfølelse, fine mineraltoner i ettersmaken.
Bruksområde: Perfekt til vin, allround bordvann, også meget god tørsteslukker.
Vurdering: Norges beste vann?

San Pellegrino
Italia
San Pellegrino kommer fra tre ulike kilder i de italienske alper sju mil nordøst for Milano. Mineralinnholdet er høyt. Kullsyren tilsettes ved flasketapping. Kildevannet var berømt som det magiske vannet allerede på 1300-tallet og skulle angivelig kurere både fordøyelses-, lever- og nyrebesvær.
Duft: Ren frisk fjellduft.
Smak: Deilig anslag med fine myke bobler, svakt mineralsk preg helt ut i ettersmaken.
Bruksområde: Perfekt til vin, allround bordvann.
Vurdering: Meget delikat vann.

-
Fyresdal
Hakon-gruppen
Duft: Veldig ren kalkaktig duft.
Smak: Bløt, ren og behagelig smak med tilsvarende fine bobler, sitter godt og lenge med god bløt finish.
Bruksområde: Allround til vin og mat.
Vurdering: Fin harmoni.

+
Farris
Ringnes
Farris-kilden utenfor Larvik er landskjent. Den er naturlig i den forstand at vannet ikke må pumpes til overflaten. Mineral- og særlig saltinnholdet er høyt. Kvaliteten er blitt målt siden 1909 og holder et jevnt nivå, alderen til tross; kilden er nemlig nesten 10.000 år gammel.
Duft: Ren duft med en del mineraltoner i retning sykehus.
Smak: Nærmest salt anslag, litt harde bobler, men likevel veldig leskende, behagelig og god ettersmak som sitter lenge.
Bruksområde: Ikke til vin eller mat.
Vurdering: En god tørsteslukker for de som like et vann som sparker fra.

+
Frisk Natur med kullsyre
Trio Bryggeri
Duft: Frisk ren og nøytral duft.
Smak: Bløtt anslag, fine bobler, noe mineralskhet, balansert og behagelig, sitter en stund.
Bruksområde: God til både mat og vin.
Vurdering: Et godt valg.

+
Ty Nant
Brewery Int.
Ty Nant er kildevann fra Wales som er tilsatt relativt lite kullsyre.
Duft: Ren nøytral duft med snev av mineraler.
Smak: Bløt med fine bobler, noe mineraler/salter gjennom hele smakskurven uten at det går utover den leskende følelsen.
Bruksområde: Litt for mye saltpreg til å kunne gå sammen med vin, men utmerket sammen med mat og som tørsteslukker.
Vurdering: Godt alternativ til søte eller alkoholholdige drikker i baren.

+
Surgiva
Italia
Ca' de Vin
Fra Trento i Italia.
Duft: Delikat litt lukket duft.
Smak: Ren og god smak, fine bobler, god mineralsk ettersmak.
Bruksområde: Bra vann til vin, også til mat.
Vurdering: Godt vann.

Naturlig mineralvann
Eldorado/Unil
Kommer fra Kaupangkilden.
Duft: Frisk ren og nøytral duft.
Smak: Ren og god smak med litt harde bobler, ren og frisk ettersmak.
Bruksområde: Tørsteslukker.
Vurdering: Godt vann for de som foretrekker et så nøytralt vann som mulig.

-
Glitre
Aass
Vannet kommer fra Glitretjern i Finnemarka. Uttaket ligger dypt slik at renhetsgraden er høy. I tillegg renses det én gang til på tapperiet. Ved tapping tilsettes kullsyre og natriumbikarbonat.
Duft: Ren og ganske nøytral duft.
Smak: Bløt smak, litt for markante bobler, grei munnfølelse, noe sødme i finishen.
Bruksområde: Mat uten vin.
Vurdering: Greit nok.

-
Aqua Minerale original
Egersund Mineralvandfabrik, Berentsens of Norway
Renset/filtrert vann tilsatt mineraler (kalium, natrium, kalsium, magnesium, bikarbonat).
Duft: Ren fjellduft.
Smak: Grei bløt smak med en del bobler men de er ganske myke, noe salt/mineraltoner i finishen.
Bruksområde: Tørsteslukker.
Vurdering: Du må imidlertid like saltpreget.

-
Perrier
Frankrike
Perrier er et av få mineralvann med naturlig kullsyre. Mineralinnholdet er relativt lavt. Kilden som ligger midt i Languedocs vinmarker ble kommersialisert i 1906 av en engelskmann. Produksjonen er i dag på over 300 millioner liter.
Duft: Ren duft med mineraltoner.
Smak: Aggressive bobler fra starten av som gjør at munnfølelsen ikke blir helt behagelig.
Bruksområde: Ikke sammen med mat.
Vurdering: For de som liker mye kullsyre.

-
Pure Water med kullsyre
Pure Water Company
Duft: Ren frisk og nøytral duft.
Smak: Litt harde om enn små boblerforstyrrer litt det ellers rene smaksbildet.
Bruksområde: Boblestrukturen gjør at det ikke er så godt egnet til vin eller som bordvann.
Vurdering: God tørsteslukker.

-
Badoit
Frankrike
Vectura
Badoit kjennetegnes av et lavt mineral- og kullsyreinnhold. Kilden til Badoit er den samme som Evian.
Duft: Ren duft med snev av mineraler.
Smak: Veldig bløte bobler gjør at munnfølelsen blir litt lite frisk.
Bruksområde: godt til mat, om enn ikke for krydret.
Vurdering: For de som ikke liker kullsyre men som vil ha litt liv i vannet.

+
Arctic Water Original
Mack
Rent høyfjellsvann fra Ringvassøya tilsatt natrium, kaliumsalter og kullsyre.
Duft: Ren duft med snev av mineraler.
Smak: Bløtt anslag, litt harde bobler, en del mineraler/saltpreg, mangler litt friskhet.
Bruksområde: Ikke til mat.
Vurdering: For de som liker det salte preget.

+
BonAqua
Coca-Cola Norge
Renset vann tilsatt utvalgte salter for smakens skyld.
Duft: Ren duft med en litt spesiell touch av skolelim!
Smak: Veldig nøytral smak med litt kantete bobler, mangler imidlertid noe leskende evne.
Bruksområde: Til drinker, bowles eller der hvor du trenger vann med bobler
Vurdering: Virker litt "laget".

-
Christians Naturell m/kullsyre
Hansa Borg Bryggerier
Christians er kildevann tappet direkte fra Christian IVs underjordiske kilde som befinner seg på selve bryggeritomten.
Duft: Frisk duft med litt spesiell fruktaktig duft.
Smak: Enkel og flat smak, intetsigende bobler, noe mineraler i ettersmaken.
Vurdering: To flasker testet. Spesiell stil.

Med kullsyre og smak

-
Farris Grønn
Ringnes
Duft: Frisk behagelig duft av lime/sitrus og mineraler.
Smak: Friskt anslag med veldig gode bobler, behagelig fruktig finish.
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Deilig å drikke.

-
Christians Lemon/lime
Hansa Borg Bryggerier
Duft: Fin duft med mineraler, lime og tropisk frukt.
Smak: Veldig friskt anslag og flotte små bobler, meget god munnfølelse, god lang og frisk limefinish.
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Gir lyst på et glass til.

+
Farris Gul
Ringnes
Duft: Frisk og ren sitrus- og mineralduft.
Smak: Noe mineraler/salter samt sitrusfrukt i anslaget, delikate bobler, god fruktig finish.
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Rent og godt vann med sitrussmak.

+
Glitre Lime
Aass
Duft: Fin duft med tropisk innslag.
Smak: Bløtt men veldig behagelig anslag, myke små bobler, tropisk frukt i finishen.
Bruksområde: Alene.
Vurdering: God tørsteslukker.

Frisk Sport med en dråpe sitron
Trio Bryggeri
Duft: Frisk god sitrus og limeduft.
Smak: Frisk med behagelige bløte bobler, svake sitrustoner i finishen.
Bruksområde: Alene.
Vurdering: God tørsteslukker.

BonAqua sitron
Coca-Cola Norge
Duft: Ren frisk duft av søt sitron.
Smak: Frisk smak med rundt sitruspreg, en del saltpreg i finishen.
Bruksområde: Tørsteslukker.
Vurdering: Du må like det litt salte preget.

-
Arctic Water Lemon/Lime
Mack
Duft: Ren sitrusduft.
Smak: Bløtt anslag, små fine bobler, fint limepreg i finishen, men kunne hatt mer friskhet.
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Greit nok.

-
Aqua Minerale lime
Egersund Mineralvandfabrik, Berentsens of Norway
Duft: Ganske ren sitrusduft.
Smak: Bløtt anslag, fine bobler, bra og ganske dempet sitruspreg, noe emmen finish.
Bruksområde: Alene godt avkjølt.
Vurdering: Litt trekk for duften.

+
Christians Mandarin/sitron
Hansa Borg Bryggerier
Duft: Frisk men en tanke kunstig duft av sitrus, særlig mandarin/sitrusskall.
Smak: Delikate bobler, god munnfølelse, snev av mandarin i ettersmaken.
Bruksområde: Alene men godt avkjølt.
Vurdering: Grei nok, men duften trekker noe ned.

+
Glitre Mandarin/sitron
Aass
Duft: Litt syntetiske sitrusaromaer.
Smak: Lett fruktig smak med fine bobler, noe bitterfrukt i ettersmaken som er vel kort.
Bruksområde: Alene gjerne med isbiter.
Vurdering: Det kunstige sitruspreget trekker noe ned.

Olden sitron-lime
Hansa Borg Bryggerier
Duft: Veldig påtrengende sitrusduft som blir nesten såpeaktig.
Smak: Bløte bobler, noe emmen smak med svake sitrusaromaer.
Vurdering: Uharmonisk duft trekker mye ned.

Glitre Fersken
Aass
Duft: Syntetisk tropiske aromaer i duften.
Smak: Samme aromaer i smaken, såpeaktig fruktkarakter.
Vurdering: Veldig kunstig. Kun for barnlig smak.

Arctic Water Strawberry
Mack
Duft: Intens kunstig syltetøy- og godteriduft.
Smak: Som duften, små bobler, men for mye kunstige aromaer.
Vurdering: Perfekt for barn som nekter å drikkevann eller for de som må vennes av med brus.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her