Tester

Nyheter og nye årganger i BU og TU januar 2020

950 produkter smakt: Her er alt det gode som januar byr på

950 produkter smakt: Her er alt det gode som januar byr på

Det er snakk om vin av ypperste klasse, som kommer til å tære godt på det (kanskje) magre januarbudsjettet, men du finner også mer budsjettvennlige viner blant de 950 produktene som er testet de siste ukene.
Aase E. Jacobsen
13 Januar 2020 - 01:01

Champagneinteressen har ikke dabbet av selv om høysesongen er tilbakelagt, veksten var 10 prosent i fjor, og 2020 starter helt fantastisk med flere godbiter. Marguet er en ny produsent som er verd å merke seg, deriblant superkomplekse Marguet Les Crayeres Grand Cru 2014.

Jacquesson er en gammel kjenning, og med Avize Champ Caïn i 2008-årgang, er det duket for fest, enten nå eller om noen år.

En annen kjenning i ny årgang og konsentrert toppform og til halve prisen er Étienne Calsac Clos Maladries Extra Brut 2015.

Alle de musserende og perlende nyhetene finner du på side 2 og 3      

Tilbudet av chardonnay i verdensklasse og fra flere steder enn Burgund øker. For å ta det siste først, framhever kjente darlinger som Gavin Chanins Sanford & Benedict Chardonnay 2017 og Bien Nacido 2017 seg, sammen med nykommeren Bernhard Huber Alte Reben Chardonnay 2017 seg, men den siste er nok utsolgt når du leser dette.

Jura er en annen utfordrer, og Tissot Chardonnay Rose Massale 2018 har jeg vært innom tidligere i måneden.

Det kan du lese om her

Fra Burgund kommer fra storheter på rekke og rad, men alle i så små kvanta at de nok fordufter før du rekker å si B. Angervilles Meursault 1er Cru Santenots 2017 og Marc Moreys Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Vergers 2017 og Puligny-Montrachet 1er Cru Les Referts 2017 tilhører alle kremen.

Det er lettere å få kloa i riesling i toppklassen, og januarnyhetenes favoritter er Schäfer-Fröhlich Felseneck Riesling Grosses Gewächs 2018 som «holder inn i evigheten» og nykommeren Joh. Bapt. Schäfer Pittermännchen Riesling GG 2016 som du garantert kommer til å høre mer om, i hvert fall i denne spalten.

Chenin er en annen populær drue som har fått fotfeste i mange vinområder. I januar topper Loire med Mark Angeli Les Vieilles Vignes Des Blanderies 2017 og sørafrikanske Sadie Palladius 2017 som riktignok også har andre druer i blandingen.

Chenin finnes ikke i Douro, men der har de så mange andre spennende hvitvinsdruer at de klarer seg uten, som Niepoort Coche 2017, en virkelig imponerende hvitvin av trenddruen rabigato og arinto som kan lure mange til å tro at den faktisk er en burgunder.

De hvite januarnyhetene finner du på side 4    

Pinot noir er en annen trendy drue som vokser i popularitet over hele verden. Tyskland er vår nærmeste nye kilde og utfordrer til Burgund, og før nevnte Bernhard Huber stiller sterkt med sin Alte Reben Spätburgunder 2017. Fra andre siden av kloden melder Felton Road Block 3 Pinot Noir 2018 seg på banen. Disse vinene holder ikke lenger priskortet, men konkurrerer på kvalitet. Og det er jo det mest spennende.

Når det er sagt, øker prisene på burgundere raskere enn i andre pinot noir-områder. Men det synes ikke å spille noen rolle, for noen opptrer i en annen liga. Som Comte de Vogue Musigny Grand Cru Vieilles Vignes 2017 som er rørende lekker. Men som altså koster sine drøye seks tusenlapper.         

Angervilles røde er allerede utsolgt, det tok sikkert bare et par minutter. En annen klassiker som i skrivende øyeblikk fortsatt finnes er Mugnier Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos de la Maréchale 2013. For knappe tusenlappen får du en kraftpakke som holder i 15 år.

Fra Bordeaux og Pauillac kommer en klassiker i storform, Ch. Grand Puy Lacoste 2016. Og fra Nord-Rhône stiller Jean Michel Stephan opp med to av sine toppviner Côte Rôtie Coteaux du Bassenon 2017 og Côte Rôtie Côteaux du Tupin 2017 som begge er kraftpakker, men som også lover en stor framtid.                                                            

Rioja og Muga har flere godbiter denne gangen, deriblant toppvinen Muga Aro 2015 som nok smaker helt annerledes enn hva de fleste har som et etablert bilde av vin derfra. Stor konsentrasjon og intensitet borger for et langt liv.

Eben Sadies røde klassiker overbeviser også, Sadie Columella 2017 er så lekker som denne vinen (trolig) kan bli.

De røde nyhetene finner du på side 5

Det er tiden for tørre viner, men en 61 år gammel hetvin som Ch Mosse Rivesaltes 1958 fortjener oppmerksomhet. Den er nemlig usannsynlig ungdommelig fortsatt. Og en vintype som etter min mening er vanskelig å drikke siden den ofte smaker som sirup, overbeviser stort i form av Pedro Ximénez Monteagudo. Om du ikke drikker den, gjør den en fantastisk jobb på kjøkkenet.

Blant de sterkeste produktene troner Kentucky Owl Confiscated straight Bourbon Whisky. Et spennende og velkomment tilskudd til et ellers magert bourbonutvalg. 

På de neste sidene finner du alle nyhetene og nye årganger etter kategori 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her