Champagneinteressen har ikke dabbet av selv om høysesongen er tilbakelagt, veksten var 10 prosent i fjor, og 2020 starter helt fantastisk med flere godbiter. Marguet er en ny produsent som er verd å merke seg, deriblant superkomplekse Marguet Les Crayeres Grand Cru 2014.
Jacquesson er en gammel kjenning, og med Avize Champ Caïn i 2008-årgang, er det duket for fest, enten nå eller om noen år.
En annen kjenning i ny årgang og konsentrert toppform og til halve prisen er Étienne Calsac Clos Maladries Extra Brut 2015.
Alle de musserende og perlende nyhetene finner du på side 2 og 3
Tilbudet av chardonnay i verdensklasse og fra flere steder enn Burgund øker. For å ta det siste først, framhever kjente darlinger som Gavin Chanins Sanford & Benedict Chardonnay 2017 og Bien Nacido 2017 seg, sammen med nykommeren Bernhard Huber Alte Reben Chardonnay 2017 seg, men den siste er nok utsolgt når du leser dette.
Jura er en annen utfordrer, og Tissot Chardonnay Rose Massale 2018 har jeg vært innom tidligere i måneden.
Fra Burgund kommer fra storheter på rekke og rad, men alle i så små kvanta at de nok fordufter før du rekker å si B. Angervilles Meursault 1er Cru Santenots 2017 og Marc Moreys Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Vergers 2017 og Puligny-Montrachet 1er Cru Les Referts 2017 tilhører alle kremen.
Det er lettere å få kloa i riesling i toppklassen, og januarnyhetenes favoritter er Schäfer-Fröhlich Felseneck Riesling Grosses Gewächs 2018 som «holder inn i evigheten» og nykommeren Joh. Bapt. Schäfer Pittermännchen Riesling GG 2016 som du garantert kommer til å høre mer om, i hvert fall i denne spalten.
Chenin er en annen populær drue som har fått fotfeste i mange vinområder. I januar topper Loire med Mark Angeli Les Vieilles Vignes Des Blanderies 2017 og sørafrikanske Sadie Palladius 2017 som riktignok også har andre druer i blandingen.
Chenin finnes ikke i Douro, men der har de så mange andre spennende hvitvinsdruer at de klarer seg uten, som Niepoort Coche 2017, en virkelig imponerende hvitvin av trenddruen rabigato og arinto som kan lure mange til å tro at den faktisk er en burgunder.
De hvite januarnyhetene finner du på side 4
Pinot noir er en annen trendy drue som vokser i popularitet over hele verden. Tyskland er vår nærmeste nye kilde og utfordrer til Burgund, og før nevnte Bernhard Huber stiller sterkt med sin Alte Reben Spätburgunder 2017. Fra andre siden av kloden melder Felton Road Block 3 Pinot Noir 2018 seg på banen. Disse vinene holder ikke lenger priskortet, men konkurrerer på kvalitet. Og det er jo det mest spennende.
Når det er sagt, øker prisene på burgundere raskere enn i andre pinot noir-områder. Men det synes ikke å spille noen rolle, for noen opptrer i en annen liga. Som Comte de Vogue Musigny Grand Cru Vieilles Vignes 2017 som er rørende lekker. Men som altså koster sine drøye seks tusenlapper.
Angervilles røde er allerede utsolgt, det tok sikkert bare et par minutter. En annen klassiker som i skrivende øyeblikk fortsatt finnes er Mugnier Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos de la Maréchale 2013. For knappe tusenlappen får du en kraftpakke som holder i 15 år.
Fra Bordeaux og Pauillac kommer en klassiker i storform, Ch. Grand Puy Lacoste 2016. Og fra Nord-Rhône stiller Jean Michel Stephan opp med to av sine toppviner Côte Rôtie Coteaux du Bassenon 2017 og Côte Rôtie Côteaux du Tupin 2017 som begge er kraftpakker, men som også lover en stor framtid.
Rioja og Muga har flere godbiter denne gangen, deriblant toppvinen Muga Aro 2015 som nok smaker helt annerledes enn hva de fleste har som et etablert bilde av vin derfra. Stor konsentrasjon og intensitet borger for et langt liv.
Eben Sadies røde klassiker overbeviser også, Sadie Columella 2017 er så lekker som denne vinen (trolig) kan bli.
De røde nyhetene finner du på side 5
Det er tiden for tørre viner, men en 61 år gammel hetvin som Ch Mosse Rivesaltes 1958 fortjener oppmerksomhet. Den er nemlig usannsynlig ungdommelig fortsatt. Og en vintype som etter min mening er vanskelig å drikke siden den ofte smaker som sirup, overbeviser stort i form av Pedro Ximénez Monteagudo. Om du ikke drikker den, gjør den en fantastisk jobb på kjøkkenet.
Blant de sterkeste produktene troner Kentucky Owl Confiscated straight Bourbon Whisky. Et spennende og velkomment tilskudd til et ellers magert bourbonutvalg.