Longrow 14 YO Sherry Wood er nemlig en cask strength, som altså ikke er redusert til drikkestyrke, og den ble tappet i et antall av 9000 flasker for hele den whiskytørste verdenen. Den er faktisk billigere enn da den sist var tilgjengelig på polet. Den ble nemlig lansert i basisutvalget for 14 år siden til den nette sum av kroner 975. Det var selvsagt ikke samme tappingen, for den gang var det snakk om en whisky som holdt 46 prosent og hadde vært i både sherry og bourbonfat.
Longrow 18 Y.O. 2018 Edition er en annen lekker whisky fra samme destilleri. Litt dyrere, men så er det da også innholdet litt eldre. Longrow er ett av to whiskymerker fra Springbank destilleriet i Campbeltown, og det sjeldneste av de to. Derfor må prisene sies å være ekstra gunstige.
Les mer om Springbank og Longrow her
Japansk whisky er aldri billig, og for Chichibu The Peated 2018 må du ut med en tusenlapp mer, men også denne er gunstig priset i forhold til hva du må ut med internasjonalt. Dessuten får du en kraftpakke av de sjeldne. 2018 står for øvrig for lanseringstidspunkt for denne whiskyen som markerte destilleriets 10 års jubileum.
Les mer om dette destilleriet her
Om du ikke er fan av verken sherryfatmodnet skotsk whisky eller japanske dråper, er det flere alternativer blant toppskårerne.
Chieftain's Caol Ila 2004 14 yo byr på virkelig god bourbonfatkarakter og er veldig klassisk Caolo Ila rent aromatisk. For dem som liker en ytterst transparent Islay-stil.
Glenfarclas er normalt alt annet enn transparent, men Glenfarclas The Family Casks 1997 er i det mer elegante bourbonfatorienterte hjørnet med tydelig preg av sjø/mineraler.
For noen er blended malts som å banne i kjerka, men med Yula Blended Malt Scotch 22 YO tas denne stilen over i en ny dimensjon som tilfredsstiller alle preferanser for maltwhisky. Her får du nemlig litt av alt, kraft, sødme og røyk kombinert med 51,2 prosent. Og ikke minst den perfekte julegaven.
Yula er navnet på en norrøn gudinne som er sentral i selve skapelsesberetningen for Islay - som rett oversatt betyr Yulas øy. Det hevdes også at Yula er knyttet til ordet yule (og alle ordets avledninger) som er opprinnelsen til vår jul.
Så derfor er det kanskje whisky, og ikke akevitt du skal nyte på julaften?