Drikke
Tar tak i klimautfordringene

Tar tak i klimautfordringene

Nå har også australske vinbønder fått det svart på hvitt at klimaendringene har bidratt til en trend med tidligere vinhøster. Men bildet er ikke helt entydig, og det finnes muligheter til å stoppe utviklingen.
Redaksjonen
12 November 2014 - 13:20

Fenologi er noe den naturinteresserte praktisere uten å tenke over at det er en vitenskap. Når mormor påpeker at i år kom linerlen tidlig eller når du selv ser den første hestehoven langs veien en solfylt marsdag og tenker at det var tidligere enn i fjor – ja, da bruker du fenologi.

Å skrive ned og deretter undersøke spesifikke tidspunkter for veksters og dyrs årlige gjentakende atferdsmønster, er den fenologiske vitenskapen. Hendelser som blomstring og fuglemigrasjon påvirkes av klimaet. Derfor har fenologi en stor betydning for forskningen som kompletterer de meterologiske observasjonene rundt klimaendringer.

I Australia har forskeren Leanne Webb ved CSIRO (The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, et forskningsinstitutt finansiert med statlige og private midler) tatt en nærmere titt på det som skjer med vindruene i landets vinområder. Modner de tidligere eller senere, og hva er årsaken.

Mange fenologiske studier, skriver Leanne i rapporten fra 2011 «Observed trends in winegrape maturity in Australia», er blitt utført på den nordlige halvkulen og de fleste av disse studiene viser en trend med økende temperaturer på kloden.

Australske vinprodusenter tenker stadig mer på kvalitet fremfor kvantitet

I Australia har klimatet også blitt varmere, men i dag finnes det veldig få studier av fenomenet. Det er viktig i følge Leanne at man undersøker dette for å hjelpe vinindustrien til å tilpasse sine jordsbruksmetoder.

Margaret River skiller seg ut

Leanne og hennes kolleger har samlet inn data fra 1895 til 2009. Informasjonen kommer fra 44 ulike vingårder fordelt på 12 regioner i South Australia. Deriblant

Rutherglen, Goulburn Valley, Coonawarra og Barossa Valley i øst og Margaret River i vest. At det ble akkurat disse, var fordi vingårdene der hadde de nødvendige dataene.

– Jeg kontaktet eksempelvis druedyrkere i Hunter Valley, men fikk ikke tak i det jeg trengte, sier Leanne.

Blant annet var det av stor betydning å få informasjon om druesukkerinnholdet og hvordan det stiger til nivået når druene antas å være modne og klare til å plukkes.

– Denne informasjonen hadde ikke alle vinprodusenter tatt vare på, og spesielt ikke over en så lang tidsperiode som vi ønsket for analysen.

– En av de gamle vingårdene i Hunter Valley jeg var i kontakt med, hadde blant  annet mistet en masse data i en brann for noen år siden.

Resultatet av datainnsamlingen viser at det finnes en trend også i Australia med druer som modner tidligere enn før. Det dokumenteres i alle regioner bortsett fra én - Margaret River.

– Der modnet druene faktisk senere. Det skyldes at temperaturene i vekstsesongen ikke økte i måleperioden, faktisk gikk de heller ned. Dessuten holdt fuktigheten i jorden seg stabil. Dette er i kontrast til resten av stedene som var involvert. 35 av de totalt 44 vingårdene viser nemlig en signifikant trend med at druene modner tidligere.

Denne australske klassikeren er et knallkjøp

Vanning og utbytte

Vinindustrien har imidlertid ikke fått kalde føtter.
– De synes resultatene stemmer med virkeligheten, og de kan se at det kan finnes mye de kan gjøre for å forsinke denne prosessen, sier Leanne.

Forskningen viser nemlig at det ikke bare er sola som har bidratt til den tidligere modningen, men også at vanninnholdet i jordsmonnet er lavere samt at avlingen har endret seg.

– Vinbøndene kan ikke påvirke klimaet, men de kan justere vanningen av vinmarkene  og utbyttet, sier Leanne.

 

Hun forteller videre at etter publiseringen av resultatene har det vært et par svært fuktige år i Australia sammenlignet med de foregående år med tørke:
– I de siste tre årene har derfor druene modnet senere.

Møt et knippe australske legender

Vinbøndene er i følge Leanne velinformerte om de menneskeskapte klimaendringene.

– Det ligger i deres interesse, som jordbrukere, å forstå naturen. Mange bønder overveier nå eller har allerede innført nye systemer for å redusere påvirkningen fra klimaendringene, sier Leanne Webb til slutt.

Tekst: Ulrika Eriksson

Foto: iStockphoto

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her