Syltet laks og grav din egen fisk

Sild har funnet sin plass på julebordet sammen med røykt og gravet laks og ørret. Men hvorfor ikke prøve å grave en sei eller sylte litt laks sammen med steinbit eller veite. Apéritif gir deg selvfølgelig drikkeforslag.
Redaksjonen
19 November 1998 - 14:38

Syltet laks
(for 4 personer)

500 g skinn- og benfri laksefilét
1 løk
½ dl salt
1 liten purre
lake
5 dl vann
2½ dl rød vineddik (7%) eller vanlig eddik
4 dl sukker
½ ss hel hvit pepper
½ ss hel nellik
1 ss sennepsfrø
3 laurbærblad
½ ss allehånde
 
Bland alle ingrediensene til laken i en kjele, kok opp og avkjøl. Skjær det rød laksekjøttet i terninger på ca 1-2 cm. Strø salt over og bland forsiktig så all laksen blir godt saltet. La stå med salt på i ca. 2 timer.
 
Skyll av saltet og tørk terningene på et kjøkkenpapir. Skjær løk og purre i skiver.

Legg lakseterningene, purre og løk lagvis i et glass eller krukke. Hell laken forsiktig over laksebitene. La laksen marinere ett døgn på et kjølig sted, før servering. Oppbevar laksen i laken i kjøleskap.

Serveres med rømme og grovt brød. Alternativ: Erstatt litt av laksen med fast hvit fisk for eksempel kveite, steinbit eller uer.

Vinforslag: Hvis du ikke vil drikke øl til syltet laks (eller sild), er hvitvin et alternativ. Friske syrer og lett sødme er viktig i denne sammenheng, for eksempel Kloster Eberbach Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Kabinett 2001 (5696).

Graving av fisk
Det er ikke vanskelig å lage gravet fisk, dersom du passer på følgende: Bruk filét, helst med skinnet på. Fisken bør ha vært frosset i minst 24 timer før eller etter graving. Ferdig gravet fisk er holdbar 5-6 dager i kjøleskap. Ferdig gravet fisk kan fryses. Pakk den i tett plastpose eller boks.

Her har vi tatt med en oppskrift på gravet hvit fisk. Rød fisk som laks eller ørret kan graves på samme måte. I stedet for karve benyttes ofte frisk dill i rikelig mengde. Akevitt byttes da gjerne med cognac eller hvitvin. Både akevitt, cognac og hvitvin kan sløyfes.

Gravet sei eller uer
6 personer

ca 1 kg fiskefilet av uer eller sei
100 g salt
100 g sukker
1 ts hvit pepper
1 ts karve
2 ss akevitt

Fjern alle ben fra fiskefilétene og tørk dem godt. La skinnet sitte på. Bland salt, sukker og pepper og gni blandingen godt inn fiskefilétene på begge sider. Strø litt av blandingen i bunnen av en form, et fat eller i en plastpose.

Legg halvparten av fiskefilétene med skinnsiden ned. Strø salt/krydderblanding og dryss karve over filétene. Drypp eventuelt akevitt over kjøttsiden på filetene.

Legg neste filét over med kjøttsiden ned, strø resten av salt/krydderblandingen over. La fisken stå kaldt i 2 døgn, snu den et par ganger. Legges fisken i en plastpose, er det enkelt å snu den. Skjær fisken i tynne skiver og server den med rømme og grovt brød.

Vinforslag: Så lenge du bruker akevitt i gravingen er jo akevitt og øl et naturlig følge, men for de som ikke liker den kombinasjonen er hvitvin et alternativ; Gentil Hugel 2013 (34533).

Kilde: Eksportutvalget for fisk.
18.12.98

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her