Svinemørt

I mange av rettene du setter til livs fra mer eksotiske strøk enn Majorstuen er svinekjøttet basisen, enten retten kommer fra Østen, Middelhavslandene eller er amerikansk. Det lyse kjøttet passer like godt sammen med søt og frisk frukt som ananas, epler,
Redaksjonen
05 August 1999 - 18:54

Det er godt å vite at renskåret svinekjøtt kan nytes uten snev av dårlig samvittighet. Det inneholder bare 2-4 prosent fett, og halvparten av dette er umettet fett som er godt for hjertet. Og - kjøttet tar ikke opp fett når du steker det, faktisk er det tvert imot! Dette er egenskaper som matglade mennesker vet å sette pris på.
 
Nettopp dette gjør at svinekjøttet assosieres til kjøttet med den gode smaken som kan brukes i mange retter, og gjerne i de eksotiske. Men det er viktig å vite at svinekjøtt må behandles med en viss forsiktighet og ikke stekes for hardt. Det skal være bare så vidt gjennomstekt, steker du det for hardt eller for lenge, blir det tørt.
 
Medaljonger på grønnsakseng
4 porsjoner
ca. 800 g indrefilet av svin
smør/olje til steking
1 ts salt
1/2 ts pepper
250 g sjampinjong
2 gulrøtter 2 løk
200 g spinat
1 pose sjysaus
(hvis du ikke bruker bare stekesjyen)
1 sjalottløk
1 ts rød pepper og 1 ts grønn pepper.
 
Vask spinaten godt og ta vekk de grove stilkene. Skjær soppen i skiver, løken i båter og gulrøttene i staver.
Skjær kjøttet i ca. 2 ½ cm tykke skiver og stek dem pent brune på begge sider. Ha på salt og pepper og legg dem tilside.
Fres grønnsakene i litt smør/olje og legg kjøttet over
Lag saus og tilsett sjalottløk i tynne båter (evt. stekt lett på forhånd), rød og grønn pepper. Serveres med poteter.
Vinforslag: Hvis du velger rødt, må ikke vinen være for kraftig, den må dessuten ha god friskhet, bløte tanniner og middels fylde, for eksempel sørfranske Vigne Antique Carignan kr 79 (13122, basis).
 
Sennepsgratinert skinke med rødvinsaus
4 porsjoner
ca. 1 kg kokt skinke
2 squash
4 tomater
1 løk
2 ss olivenolje
salt og pepper
 
Til gratinering:
1 1/2 dl sennep, halvparten må gjerne være Dijonsennep
5 ss hakket persille
2-3 båter finhakket hvitløk
1 ts sukker
2 ts appelsinmarmelade
 
Skjær skinke og squash i skiver, del tomatene i to og hakk løken
Legg grønnsakene i bunnen på en ildfast form, fordel olje, salt og pepper over og legg på skinkeskivene
Smør på sennepsblandingen og stek på 225 grader i 10 minutter. Server med rødvinsaus (av pose) og bønnestuing.
 
Bønnestuing:
1 pose (450 g) frosne grønne bønner
1-2 dl hakkede hasselnøttkjerner
3 ss rømme
2 ss olje (helst hasselnøttolje)
1/2 dl klippet persille salt og nykvernet pepper etter smak
 
Kok bønnene etter anvisning på posen og avkjøl i kaldt vann. Stek nøttekjernene i varm panne uten fett til de så vidt er brune. Bland sammen rømme, olje, persille, salt og pepper og rør forsiktig inn bønner og nøtter.
Vinforslag: Velg en middels fyldig rødvin av spansk opprinnelse som Marques de Monistrol Cabernet-Tempranillo 1997 kr 80,10 (11125, basis).
 
Strimlet svinekjøtt i sursøt saus
4 porsjoner
600 g svinekjøtt i strimler
smør/olje til steking
1 glass Uncle Ben sursøt saus
1 pose salatgrønnsaker, ferdigstrimlet
 
Fres kjøttet i små porsjoner, 2-3 minutter på sterk varme og bland deretter i 1 glass sursøt saus. Server med salat og hurtigris.
Vinforslag: Her må det bli hvitt med god balanse mellom sødme og syre som Deidesheimer Hofstuck Riesling Kabinett 1997 kr 84,10 (2060, basis).
 
Svinekjøtt med nudler
4 porsjoner
600 g svinekjøtt i strimler
2 pakker nudler
4 blad kinakål
1 purre
5 sjalottløk eller 1 løk
1/2 ss fersk ingefær
4 båter hvitløk
1 - 2 rød chili, eller 1 - 2 ss chilipulver
ca. 6 ss olje
5 ss soyasaus (salt)
1/2 ts pepper evt. salt
 
Skjær kjøtt, kål og purre i strimler og chili i ringer. Finhakk hvitløk og ingefær. Del løken i tynne båteer. Kok nudlene etter anvisning på pakken.
Varm olje i panne og fres kjøttet i små porsjoner, 2-3 minutter på sterk varme
Surr grønnsakene sammen med ingefær og chili et par minutter. Ha så i kinakål sammen med nudlene og kjøttstrimlene. Smak til med soyasaus, pepper og eventuelt salt.
Vinforslag: Hvitvin med god friskhet og restsødme er tingen som Bernkastel-Kueser Kardinalsberg Riesling Spatlese 1997 kr 85,80 (11173, basis).
 
Karriskinke
4 porsjoner
600 g flatbiff
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 liten purre
2 epler
100 g revet ost
1-2 ts karri
 
Skjær kjøttet i strimler, eller kjøp ferdigstrimlet. Fres strimlene raskt i varm panne, halvparten av gangen. Strø på salt og pepper.
Del eplene i tynne båter og skjær purren i ringer. Bland sammen purre, epler, ost og karri og dryss dette over kjøttet.
Legg på lokk og etterstek på svak varme til osten er smeltet og eplene møre, 5-10 minutter Serveres sammen med potetstappe.
Vinforslag: En frisk og middels fyldig hvitvin gjerne av riesling fra Australia, som Nottage Hill Riesling 1998 kr 90,70 (13128).
 

Kilde: Opplysningskontoret for Kjøtt
Fotograf: Kim Holthe
03.04.99

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her