Drikke
Super krabbevin fra spansk Baskerland

Super krabbevin fra spansk Baskerland

Denne vinen er sjelden på flere måter - også sjeldent god til krabbene som fiskediskene bugner av akkurat nå.
11 August 2011 - 15:32

Itsas Mendi Hondarribi Zuri 2010 (20900) har et deilig anstrøk av frisk sjøbris samt sitrus og epler i duften som gir assosiasjoner til chablis eller god muscadet. Og setter deg i riktig stemning for å innta det beste norske farvann har å by på akkurat nå - nemlig krabber .

Smaken ikke bare følger opp men den har en helt unik karakter med stor frukt i anslaget, flotte syrer, god fylde og en aldeles strålende sitrus- og eplesyrlighet som gjør at den bare sitter og sitter. Den har en eventyrlig god evne til å rense opp etter de litt fete og klebrige aromaene som karakteriserer kjøttet i krabbeskallet.

Utenpå det meste
Og lar du krabben får følge av en skikkelig kraftig hjemmelaget aioli , er det heller ingen sak for denne vinen.

Så kommer den da også fra Baskerland i det nordvestre Spania . Og knapt noen steder på jord finner du bedre sjømattradisjoner enn her. Så det skulle da bare mangle at ikke vinen som nytes til den lokale maten står i stil. Men vår vin går utenpå det meste jeg har drukket av baskiske viner tidligere. De fleste er superfriske men mangler fylden som vår vin kan skilte med.

Mer smak
Årsaken skyldes i stor grad at Bodegas Itsas-Mendi har satset på kvalitet fra de første plantene kom i jorda for 17 år siden. Bodegaen har valgt ut spesielt solfylte skråninger til sine vinmarker i det svært kuperte og vernede kystområdet øst for Bilbao. Og det er fornuftig i dette klimaet som til tross for at det ligger i Spania, har en nedbørsmengde som ligner mer hjemlige trakter, nemlig om lag 1000 mm/år.

Dessuten er det tradisjonelle høye oppbindingssystemet kastet vrak på til fordel for såkalt dobbel guyot også innebærer tettere beplanting og langt tøffere beskjæring. Resultatet er vesentlig lavere avling (ca 60 hl/ha) og dermed mer smak og særpreg i druene - og den endelige vinen.

Håndplukket
Ukens vin er en sjelden rase. Itsas Mendi er med sine 27 hektar fordelt på i alt 15 parseller, dominerende siden appellasjonen Chacolí de Vizcaya/Bizkaiko Txakolina som teller fattige 140 hektar. Og druen hondarribi zuri er høyst lokal og dermed over tid veltilpasset så vel dette krevende klimaet som det veldrenerte leirholdige jordsmonnet. Druene bruker lang tid på å oppnå modning og de plukkes selvsagt for hånd i små kasser for at alle kvalitetene skal være intakte når selve fremstillingen starter. Itsas Mendi vinifiserer parsell for parsell og siden størrelsen på disse varierer, gjør også ståltankene det.
Historisk beliggenhet
Vår vin er selvsagt et rent tankprodukt men det finnes også en utgave som ikke er i salg her som har ligget på bunnfallet i 12 måneder. Dessuten en søt type som er områdets første vin i sitt slag. Ansvarlig for vinmakingen er Ana Martin, etter sigende Spanias fremste kvinne i sitt fag. Hun har hovedsakelig jobbet i landets nordvestre hjørne med andre spennende druer som albariño og godello, og Itsas Mendi er et strålende bevis på at hun behersker hvitvin.
Navnet har vinen fått etter beliggenheten, Itsas Mendi er selvsagt baskisk og betyr "fjell ved havet". Og beliggenheten er også unik, nemlig ved byen Guernika som har brent seg inn i historien etter fascistenes groteske nedslakting under den spanske borgerkrigen. En hendelse som mange forbinder mest med Picassos kanskje aller mest berømte maleri.
 
Foto: Roger Kolbu
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her