Super ferskvin

Il est arrivé! I år er torsdag 17. november dagen for å smake på årets ferske vin som er mer drikkeklar enn tidligere år.
Aase E. Jacobsen
16 November 2005 - 14:40

Den negative utviklingen i salget av beaujolais nouveau ser nå ut til å stoppe opp, og enda til snu, om enn så vidt. Gjennom hele denne nedgangsperioden har en lojal kjerne - undertegnede inkludert - sett frem til å smake på årets første viner. Og tradisjonen tro er det den tredje torsdagen i november ved midnatt at korkene sprettes. Eller skrus, for Trénel som har vært en trofast leverandør av god ferskvare de siste årene, har gått over til skrukork. Men tviholder du på den gode gamle opptrekkeren, er den mest kjente beaujolaisprodusenten, også kalt kongen av beaujolais, nemlig Dubœuf, på plass med svært gode ungviner.

Årets viner virker mer "ferdige" enn tidligere år. Og definitivt mer drikkeklare enn på åttitallet da beaujolais nouveau-bølgen nådde sitt høydepunkt. Da var du garantert hodepine dagen etter selv med svært moderat inntak. Det skyldes selvsagt at kvaliteten på beaujolais nouveau er langt høyere i dag. Beaujolais-regionen har gjennomgått en smertefull omstillingsprosess etter at nouveau-ballongen sprakk.

En annen viktig forklaring er at innhøstingen startet tidlig i år, allerede 5. september. 2005 er dessuten en årgang med langt lavere produksjon. Problemer under blomstringen samt en svært varm og tørr sommer gjorde sitt til at druene ble mindre enn normalt. Det borger for mindre saft i hver drue hvilket sikrer høyere konsentrasjon i den endelige vinen. Siden forholdet mellom saft og skall blir i sistnevntes favør, kan vi også forvente dypere farge.

I år er det Dubœuf som kan innta posisjonen for dypest farge. Dubœufs to beaujolais'er av henholdsvis vanlig og villages-kvalitet byr på mer mørke enn røde bær og er søtere i frukten enns Trénels som er mer klassisk nouveau med intenst preg av røde bær, banan og tropisk frukt. Begge produsentene har laget svært friske viner all varmen til tross. Dubœuf kan endatil by på litt tanniner i sin villages-utgave. Dette er på nivå med vin som har vært gjennom en lengre produksjonsprosess.

Ellers er prosessen for nouveau den samme som for vanlig beaujolais, såkalt macération carbonique, som innebærer at druene gjennomgår en form for forgjæring uten at de knuses. Fordelen er at maksimal aroma og saftighet trekkes ut på bekostning av farg og tanniner som jo kommer fra skall og steiner. Metoden brukes primært for viner hvor saftigheten er hovedfokus men også hvor lagringsevnen ikke er viktigst.

Nå er kvaliteten på de ferskeste beaujolais'ene i utgangspunktet høyt. For det første må druene plukkes manuelt, altså de samme strenge kravene som til vinene fra de 10 beste underområdene (cru'ene) i Beaujolais. Dessuten er maksimalt lovlig utbytte nå nede på henholdsvis 52 og 53 hl/ha som er det samme som eller også lavere enn for de beste rødvinsområdene i Frankrike. Årsaken er at Beaujolais fortsatt jobber intenst med å løfte sitt renommé og få den anerkjennelse regionen fortjener som leverandør av kvalitetsvin.

Her kan du lese om og bestille Dubœufs og Trénels beaujolais nouveau 2005 med en gang
Ønsker du å bestille noen av disse vinene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her