Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.
Den store festen nærmer seg med stormskritt, og det er på tide å kjøpe inn boblene som skal sette gjestene i den riktige stemningen.
Dessverre, må jeg si, selv om det absolutt finnes god prosecco, så håper jeg at proseccobølgen snart er over. Mesteparten smaker som billig pærebrus, lett søtlig og emment med store bobler.
Apéritif har testet 56 proseccoer
De storselgende proseccoene er så å si utelukkende laget på «brusmetoden», mens musserende vin som cava, cremant og selvsagt champagne er laget på tradisjonell metode, hvor vinen får modnes på bunnfallet i et minimum antall måneder.
Dette er forskjellen på de to metodene
Skikkelig musserende skal ikke smake som brus og skal ikke har store grove bobler, og det er i hvert fall ikke det du skal servere på 17. mai. Spesielt ikke på denne historiske grunnlovsfeiringen. 200 år må markeres med noe godt. Men det må ikke nødvendigvis være dyrt.
Når 100 kroner er maks
For i cava-hylla er det fortsatt mulig å finne noe som gir god vin for pengene. Selv for en skarve hundrelapp. Jaume Serra Brut (56915)er en musserende vin det står respekt av i sitt prissjikt. En cava som er blitt bedre og renere over tid og som altså finnes i de største polutsalgene.
Den het for øvrig tidligere Cristalino og måtte bytte navn for å ikke bli forvekslet med Louis Roederers Cristal. Hvem kunne tenkes å gjøre noe slikt? Det forteller i alle fall mye om paranoiaen som rir champagneland hvor det slås ned på et hvert forsøk på å snylte på denne ettertraktete vinstilen.
Beste kjøp under 150 kroner
For bare noen kroner mer får du en cava som byr på mer for pengene, men Grans Moments Cava Brut Nature (49632)er i en annen stil. Den er nemlig knusktørr, noe som kan bli litt voldsomt for enkelte. I hvert fall hvis sukkersøt prosecco er det som foretrekkes til vanlig. Men trenden går jo i retning tørrere viner, også med bobler. Når fraværet av sukker kombineres med smaksfylde, savner du absolutt ikke noe.
Se vår store test av knusktørr champagne
For har du først fått smaken på slik vin, oppleves en musserende vin med restsødme fort som «klissete».
Dette får du for under 200 kroner
Det er mange som har prøvd seg på konseptet «billigste champagnen på polet». I øyeblikket er det Champagne Charles Mignon Premium Reserve Brut (9317). Den kommer fra en seriøs, liten produsent. En fruktig og lettdrikkelig champagne med fin karakter og litt sødme i ettersmaken. Den finnes i et titalls polutsalg og er derfor innen rekkevidde for noen av oss før lørdag.
Tissot Crémant du Jura Extra Brut (49365)koster det samme, men er et mye bedre valg rent kvalitetsmessig med flott tørrhet, fint skum og betydelig mer karaktersterk. Men den er «bare» en crémant. Eller det vil si, en crémant fra Jura er aldri «bare». En del støre polutsalg har den i hyllene.
Min favoritt under 300 kroner
E. Michel Extra Brut (80520)har lenge vært favoritt blant «billigchampagnene». Men nå har den bikket over grensen på 250 kroner. Denne helt tørre champagnen holder imidlertid koken fortsatt og mer enn det, samtidig som at den er å få i nesten alle polutsalg.