Drikke
Styr unna proseccoen på 17. mai

Styr unna proseccoen på 17. mai

Server heller skikkelig musserende på nasjonaldagen. Her har du sju sikre valg i alle prisklasser.
Aase E. Jacobsen
15 Mai 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Den store festen nærmer seg med stormskritt, og det er på tide å kjøpe inn boblene som skal sette gjestene i den riktige stemningen.

Dessverre, må jeg si, selv om det absolutt finnes god prosecco, så håper jeg at proseccobølgen snart er over. Mesteparten smaker som billig pærebrus, lett søtlig og emment med store bobler.

Apéritif har testet 56 proseccoer

De storselgende proseccoene er så å si utelukkende laget på «brusmetoden», mens musserende vin som cava, cremant og selvsagt champagne er laget på tradisjonell metode, hvor vinen får modnes på bunnfallet i et minimum antall måneder.

Dette er forskjellen på de to metodene

Skikkelig musserende skal ikke smake som brus og skal ikke har store grove bobler, og det er i hvert fall ikke det du skal servere på 17. mai. Spesielt ikke på denne historiske grunnlovsfeiringen. 200 år må markeres med noe godt. Men det må ikke nødvendigvis være dyrt.

Når 100 kroner er maks

For i cava-hylla er det fortsatt mulig å finne noe som gir god vin for pengene. Selv for en skarve hundrelapp. Jaume Serra Brut (56915)er en musserende vin det står respekt av i sitt prissjikt. En cava som er blitt bedre og renere over tid og som altså finnes i de største polutsalgene.

Den het for øvrig tidligere Cristalino og måtte bytte navn for å ikke bli forvekslet med Louis Roederers Cristal. Hvem kunne tenkes å gjøre noe slikt? Det forteller i alle fall mye om paranoiaen som rir champagneland hvor det slås ned på et hvert forsøk på å snylte på denne ettertraktete vinstilen.

Beste kjøp under 150 kroner

For bare noen kroner mer får du en cava som byr på mer for pengene, men Grans Moments Cava Brut Nature (49632)er i en annen stil. Den er nemlig knusktørr, noe som kan bli litt voldsomt for enkelte. I hvert fall hvis sukkersøt prosecco er det som foretrekkes til vanlig. Men trenden går jo i retning tørrere viner, også med bobler. Når fraværet av sukker kombineres med smaksfylde, savner du absolutt ikke noe.

Se vår store test av knusktørr champagne

For har du først fått smaken på slik vin, oppleves en musserende vin med restsødme fort som «klissete».

Dette får du for under 200 kroner

Det er mange som har prøvd seg på konseptet «billigste champagnen på polet». I øyeblikket er det Champagne Charles Mignon Premium Reserve Brut (9317). Den kommer fra en seriøs, liten produsent. En fruktig og lettdrikkelig champagne med fin karakter og litt sødme i ettersmaken. Den finnes i et titalls polutsalg og er derfor innen rekkevidde for noen av oss før lørdag.

Tissot Crémant du Jura Extra Brut (49365)koster det samme, men er et mye bedre valg rent kvalitetsmessig med flott tørrhet, fint skum og betydelig mer karaktersterk. Men den er «bare» en crémant. Eller det vil si, en crémant fra Jura er aldri «bare». En del støre polutsalg har den i hyllene.

Min favoritt under 300 kroner

E. Michel Extra Brut (80520)har lenge vært favoritt blant «billigchampagnene». Men nå har den bikket over grensen på 250 kroner. Denne helt tørre champagnen holder imidlertid koken fortsatt og mer enn det, samtidig som at den er å få i nesten alle polutsalg.

Og rett over 300 kroner....

Er du i det spandable hjørnet, kan du prøve en av basisnyhetene i mai. Både Legrand Cuvée Réserve Brut 2006 (12821)og Perron-Beauvineau l'Haubette Blanc de Noirs Brut Intégral (14141)er champagner som er laget for å nytes sammen med mat. Mens den første har en andel chardonnay i druemiksen, er den andre laget av bare pinot noir. Den første er litt rundere og fyldigere i frukten og har større dybde takket være seks års modning på bunnfallet etter flaskegjæringen. Den tåler derfor noe mer smaksintensitet og kraft i maten. Den andre egner seg bedre sammen med mer delikate retter – og det serverer vi jo gjerne på en dag som 17. mai.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her