Drikke
Styr unna proseccoen på 17. mai

Styr unna proseccoen på 17. mai

Server heller skikkelig musserende på nasjonaldagen. Her har du sju sikre valg i alle prisklasser.
Aase E. Jacobsen
15 Mai 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Den store festen nærmer seg med stormskritt, og det er på tide å kjøpe inn boblene som skal sette gjestene i den riktige stemningen.

Dessverre, må jeg si, selv om det absolutt finnes god prosecco, så håper jeg at proseccobølgen snart er over. Mesteparten smaker som billig pærebrus, lett søtlig og emment med store bobler.

Apéritif har testet 56 proseccoer

De storselgende proseccoene er så å si utelukkende laget på «brusmetoden», mens musserende vin som cava, cremant og selvsagt champagne er laget på tradisjonell metode, hvor vinen får modnes på bunnfallet i et minimum antall måneder.

Dette er forskjellen på de to metodene

Skikkelig musserende skal ikke smake som brus og skal ikke har store grove bobler, og det er i hvert fall ikke det du skal servere på 17. mai. Spesielt ikke på denne historiske grunnlovsfeiringen. 200 år må markeres med noe godt. Men det må ikke nødvendigvis være dyrt.

Når 100 kroner er maks

For i cava-hylla er det fortsatt mulig å finne noe som gir god vin for pengene. Selv for en skarve hundrelapp. Jaume Serra Brut (56915)er en musserende vin det står respekt av i sitt prissjikt. En cava som er blitt bedre og renere over tid og som altså finnes i de største polutsalgene.

Den het for øvrig tidligere Cristalino og måtte bytte navn for å ikke bli forvekslet med Louis Roederers Cristal. Hvem kunne tenkes å gjøre noe slikt? Det forteller i alle fall mye om paranoiaen som rir champagneland hvor det slås ned på et hvert forsøk på å snylte på denne ettertraktete vinstilen.

Beste kjøp under 150 kroner

For bare noen kroner mer får du en cava som byr på mer for pengene, men Grans Moments Cava Brut Nature (49632)er i en annen stil. Den er nemlig knusktørr, noe som kan bli litt voldsomt for enkelte. I hvert fall hvis sukkersøt prosecco er det som foretrekkes til vanlig. Men trenden går jo i retning tørrere viner, også med bobler. Når fraværet av sukker kombineres med smaksfylde, savner du absolutt ikke noe.

Se vår store test av knusktørr champagne

For har du først fått smaken på slik vin, oppleves en musserende vin med restsødme fort som «klissete».

Dette får du for under 200 kroner

Det er mange som har prøvd seg på konseptet «billigste champagnen på polet». I øyeblikket er det Champagne Charles Mignon Premium Reserve Brut (9317). Den kommer fra en seriøs, liten produsent. En fruktig og lettdrikkelig champagne med fin karakter og litt sødme i ettersmaken. Den finnes i et titalls polutsalg og er derfor innen rekkevidde for noen av oss før lørdag.

Tissot Crémant du Jura Extra Brut (49365)koster det samme, men er et mye bedre valg rent kvalitetsmessig med flott tørrhet, fint skum og betydelig mer karaktersterk. Men den er «bare» en crémant. Eller det vil si, en crémant fra Jura er aldri «bare». En del støre polutsalg har den i hyllene.

Min favoritt under 300 kroner

E. Michel Extra Brut (80520)har lenge vært favoritt blant «billigchampagnene». Men nå har den bikket over grensen på 250 kroner. Denne helt tørre champagnen holder imidlertid koken fortsatt og mer enn det, samtidig som at den er å få i nesten alle polutsalg.

Og rett over 300 kroner....

Er du i det spandable hjørnet, kan du prøve en av basisnyhetene i mai. Både Legrand Cuvée Réserve Brut 2006 (12821)og Perron-Beauvineau l'Haubette Blanc de Noirs Brut Intégral (14141)er champagner som er laget for å nytes sammen med mat. Mens den første har en andel chardonnay i druemiksen, er den andre laget av bare pinot noir. Den første er litt rundere og fyldigere i frukten og har større dybde takket være seks års modning på bunnfallet etter flaskegjæringen. Den tåler derfor noe mer smaksintensitet og kraft i maten. Den andre egner seg bedre sammen med mer delikate retter – og det serverer vi jo gjerne på en dag som 17. mai.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her