Jeg gråter inni meg hver gang jeg ser folk plukke med seg den gullfargete proseccoflasken fra taxfreehyllene. For det første betaler du 50 kroner bare for flasken. For innholdet er så å si det samme som i den «vanlige» som er billigere på polet enn på flyplassen.
For det andre er det et tvers gjennom kommersielt produkt jeg aldri ville brukt penger på. Ikke til sukkerhungrige 18-åringer en gang.
I hvert fall ikke så lenge det finnes bedre alternativer til bare to tiere mer.
Fyldig og elegant
Aller best blant flyplassproseccoene er Giustino B. Prosecco Valdobbiadene Extra Dry 2013 (42422)til kroner 159. Du sparer altså 40 kroner sammenlignet med polprisen, men her
Dette er en fyldig, elegant og lett mineralsk musserende vin, en seriøs prosecco, med veldig god frukt og lang ettersmak. Topp til alt av spekemat, fingermat med krydder, indisk mat, også en del thairetter eller bare når du har lyst på en stor god og ikke helt tørr munnfull.
Billig smaker som brus
Extra Dry betyr nemlig ikke ekstra tørr, men litt søtere enn brut, som «sec» innen champagne og cava.
Den er laget på nesten samme måte som de kommersielle proseccoene, nemlig gjennom charmat-metoden – brusmetoden om du vil. Men for industriutgavene går prosessen veldig raskt fra første gjæring til boblene er produsert. Omtrent som for brus! Derfor smaker mye prosecco akkurat som dette – bare med alkohol.
Bobler i tanken
Hos Ruggeri derimot får vinen hvile noen måneder i store tanker etter den første gjæringen. Når våren kommer overføres vinen til lukkete ståltanker. Her oppstår kullsyren gjennom tilsetting av gjær og sukker - og altså ikke i flasken som for såkalt klassisk metode.
Sjekk ut andre av Ruggeris proseccoer
For ekstra kompleksitet får vinen hvile på bunnfallet i tanken i tre måneder. Og det kjennes på smaken. Den har altså ikke noen antydning av pærebrus og sukkertøy som de enkleste proseccoene. Så kommer da også druematerialet fra grand cru-en Valdobbiadenes bratte og mineralrike skråninger.
Andre produsenter fra Valdobbiadene
Det er ikke alt som burde kalles prosecco selv om det står på flasken. Årsaken til at det er så mye kjip vare er at de tillatte utbyttene er ekstremt høye. Da loven for prosecco ble endret i 2009, ble riktignok maksutbytte reddusert til 180 hl/ha, men det er fortsatt veldig mye. og da det samtidig ble åpnet for at et større område (Veneto og Friuli) kunne produsere prosecco – fra Trieste i øst til Vicenza i vest, ble det opprinnelige"konseptet" utvannet.
Dessverre mye juks
Etterspørselen etter prosecco er stor over hele verden – takket være de lave prisene sammenlignet med annen boblevin.
Sjekk de nyeste proseccoene på polet
Dette er også grunnen til at man anslår at rundt 30 prosent av all prosecco er juks, altså at druene ikke kommer fra det «begrensete» området og/eller at det brukes andre druer enn det som er tillatt.
Glera er hoveddruen for prosecco, men de lokale druene verdiso og perera blandes ofte inn og kan gi interessante resultater.