Stor bragd med riesling

Det er ingen lett oppgave å profilere seg som topprodusent fra et område som er mest kjent for å ha oversvømt markedet med sukkervannet Liebfraumilch.
Aase E. Jacobsen
09 November 2006 - 15:27

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Mens Nierstein i den nordøstlige delen av Rheinhessen alltid har hatt et godt renommé, har regionens sørlige del ikke hatt så mye å skryte av. Rent bortsett fra riksdagen i Worms som lyste Martin Luther i bann og den berømte Liebfrauenstift-vinmarken som har fått den tvilsommme æren av å være den opprinnelige kilden til den utskjelte vinen.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Lang og rik vinhistorie
Men nå er situasjonen en annen. For både Wittmann og Keller har lykkes i å demonstrere for hele verden at det også ved denne delen av Rhinen er mulig å levere riesling i verdensklasse.

Og det er på tide for også her er vinhistorien lang og rik. Det gjelder også for disse to produsentene som kan dokumentere flere hundre år med vintradisjoner.

Sterk forsmak
Det er særlig vinmarkene rundt byene Westhofen og Flörsheim-Dalsheim som har dette skjulte potensialet. Det kommer aller best frem gjennom vinmarkene Kirchspiel og  Morstein (Westhofen) samt Hubacker og Bürgel (Dalsheim) som alle har sterke jordsmonn som bidrar med særpreg og ikke minst stor lagringsevne.

En forsmak på hva de to landsbyene representerer får du i form av Wittmann Westhofener Riesling Trocken "S" 2005 (20581) samt Kellers Keller Riesling Von der Fels Trocken 2013 (43577) . Normalt er disse vinene på samme nivå, bortsett fra at Wittmann oppleves som tettere og rikere mens Keller er mer delikat. Den store forskjellen er imidlertid at 2005 er et godt hestehode foran 2004 hva kvalitet angår.

Må dekanteres
Begge er laget av utvalgte druer fra toppvinmarkene til de respektive husene, ofte fra de yngste vinstokkene. I disse to tilfellene er det imidlertid ikke til forkleinelse siden det er snakk om utbytter ned i 35 hl/ha.

De aller beste druene reserveres imidlertid de såkalte Grosses Gewächs-vinene (grand cru). Kirchspiel er tilgjengelig fra Keller i 2005-versjon, fortsatt noe ung og knytt. Den bør absolutt dekanteres dagen i forveien for å vise hva den har å by på i fremtiden. Eller aller helst legges til side noen år. Uten dekantering er den likevel en svært elegant men altså fruktdominert vin.

Også spesialimport
Samme vinmark var tilgjengelig i 2004-utgave fra Wittmann som spesialimport i mikrokvantum. Det gjaldt også deres Morstein. Til henholdsvis kroner 280 og 290 som for øvrig er svært prisgunstig.

Kirchspiel er langt slankere og strammere i frukten enn Morstein som er ganske stor og kraftig med et bredere og rikere aromaspekter. Forskjellen er et produkt av terroir, altså ikke bare jordsmonnet da det er snakk om kalkstein blandet med leire og mergel begge steder.

Morstein er noe mer gjennomført sørvendt og mottar derfor maksimal soleksponering i denne relativt varme delen av tysk Rhinland . Begge har imidlertid godt av å ligge en stund til og må dekanteres på dette utviklingsstadiet.

Prisene for 2005-utgavene blir imidlertid noe høyere. Blant annet vil Morstein koste kroner 355 (tilgjengelig allerede som spesialimport). Men så vil begge garantert by på enda mer av alt.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Dersom du allerede er abonnent på Ukens vin (før 06.09.06) vil du automatisk også motta godbiter i pollisten . Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her