Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev
For bjørnebærkarakteren er annerledes, den er langt mer kjøttfull og noe mer sødmefylt, fascinerende parfymert og forførende.
Fortsatt uoppdaget område
Et annet «pek» til sine franske forbilder er Donkey and Goat Coupe d'Or 2012 (15365), en hvitvin etter Hermitage-oppskrift, basert på druene roussanne og marsanne, men som representerer en annen stil. Også her er frukten i forgrunnen, men takket være veldig god syre og god konsentrasjon er dette en vin som også vil lagre godt.
Derfor er Hermitage noe av det beste
Som syrahen er den ufiltrert, noe som kan gi et litt grumsete utseende. Det er derfor lurt å dekantere den før den nytes, ikke minst fordi du (og matfølget) vil få så mye mer ut av vinen.
Disse vinene kommer fra høytliggende vinmarker (ca 1000 m.o.h.) i El Dorado. Høyden kompenserer for det ellers varme klimaet i denne indre delen av California. I kombinasjon med mangfoldige og karaktersterke jordsmonn, er dette en region som gjør seg stadig mer gjeldende i Californias toppsjikt. I årene framover vil det komme enda flere spennende viner herfra.
Annerledes tilnærming
Jordsmonnet i parsellene som Donkey & Goat disponerer, har flere fellestrekk med det i Nord-Rhône, nemlig dekomponert granitt blandet med jernholdig leirjord. Avlingene er svært små, helt nede i 16-20 hl/ha for den hvite. Produsentens utfordrer til Sør-Rhône, Donkey and Goat Grenache Noir 2012 (12173), er nok et bevis på områdets potensial.
Dette kjennetegner viner fra det sørlige Burgund
Den er som de to andre laget etter «naturmetoden» med druenes egen gjær. Bare deler av stilkene fjernes før gjæring noe som øker tanninuttrekket, en veldig tradisjonell metode som stadig flere «tar tilbake». Selve gjæringen finner sted i åpne trefat og vinene modnes i brukte eiketønner.
Helvetes god vin
Selv om Tracey og Jared Brandt er relativt nye innen californisk vinproduksjon, er de likevel for pionerer innen naturvinbevegelsen å regne. De understreker at det ikke er en motegreie, derimot noe de virkelig mener. Og det er lett å forstå når du får en av deres viner i glasset.
Ikke alle er like positive til naturvinbevegelsen
Deres andre pinot noir, Donkey and Goat Helluva Pinot Noir 2012 (12169), lever opp til navnet på vinmarken. Den er virkelig en helvetes god vin som dessverre er utsolgt. Også den byr på nydelige aromaer, er superfrisk og fast og med godt lagringspotensial. Men den kommer nok ikke tilbake før neste årgang. Donkey & Goats viner lages nemlig i små kvanta og er svært ettertraktete.
