Sterk renessanse fra sør

I Sør-Afrika holdes tradisjonen med hetvin godt i hevd, blant dem en av verdens store vinlegender.
Aase E. Jacobsen
29 Oktober 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Nå er ikke Klein Constantia Vin de Constance 2004 (57384) (for 50 cl) med sine 14 prosent veldig het, men den lages i tråd med den gamle for "naturlig søt vin" som innebærer at gjæringen stoppes med tilsetting av sprit. På den måten bevares noe av sødmen. Og selv om den rent teknisk er ganske søt, oppleves den ikke slik for denne historiske vinen har god syre.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Kurerer kjærlighetssorg
I tillegg har den en enorm fruktighet fra aprikoser, mango og annen tropisk frukt, appelsinskall, krydder og eksotisk trevirke. Ja, det dukker opp noe aromaer for hvert eneste lille sniff. I sannhet en meditasjonsvin.

Og den er faktisk så nært opp til vinen som Jane Austen anbefalte som medisin for kjærlighetssorg, det er mulig å komme. Denne vinen som var så ettertraktet av 1800-tallets store navn, dukket under i Klein Konstantias fallitt etter vinluskatastrofen som rammet Kappstadens vinmarker så nådeløst.

Konkurrerer med Portugal
Takket være gjenoppbyggingen av Klein Constantia som den nye eieren Duggie Jooste startet for snart 30 år siden, var denne legenden atter tilgjengelig fra 1986. Da hadde Jooste og hans team plantet på ny den samme vinmarken med sannsynligvis den samme klonen av Muscat de Frontignan som ble dyrket der 2-300 år tidligere. Nitidige studier av historiske dokumenter gjorde at de lyktes.

Sør-Afrika har lange tradisjoner med hetvin, og inntil for noen år siden eksporterte de også "port" til Norge. Det er det ikke lenger adgang til på grunn av EU-reguleringen, men Allesverloren lager fortsatt sin " fine old vintage" som kvalitetsmessig er på høyde med "late bottled vintage" fra Portugal. Allesverloren Vintage 2008 (44720) er dessuten laget på samme måte som slik portvin. Hvilket vil si fire års fatlagring hvilket tilsier at den er drikkeklar når den er tappet, i motsetning til vintage portvin som må modnes ytterligere i flasken.

Kan lagres
Også druene er i stor grad de samme, om enn i andre blandingsforhold enn de beste portugiserne. 2005 og 2006 som er i salg nå her til lands (årgangsbytte skjer i disse dager), er laget av druer fra relativt høyliggende vinmarker som ikke vannes. Det gir veldig bra konsentrasjon, og begge årgangene vitner om dette.

2006 er en tanke fyldigere i frukten, men så er den da også ett år yngre. Erfaringen med lagring av disse hetvinene er ikke stor, det skal innrømmes, men slik vinene smaker i dag, og med den underliggende strukturen, bør de kunne utvikle seg videre i minst fem år. Men hvorfor vente?

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her