Sterk renessanse fra sør

I Sør-Afrika holdes tradisjonen med hetvin godt i hevd, blant dem en av verdens store vinlegender.
Aase E. Jacobsen
29 Oktober 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Nå er ikke Klein Constantia Vin de Constance 2004 (57384) (for 50 cl) med sine 14 prosent veldig het, men den lages i tråd med den gamle for "naturlig søt vin" som innebærer at gjæringen stoppes med tilsetting av sprit. På den måten bevares noe av sødmen. Og selv om den rent teknisk er ganske søt, oppleves den ikke slik for denne historiske vinen har god syre.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Kurerer kjærlighetssorg
I tillegg har den en enorm fruktighet fra aprikoser, mango og annen tropisk frukt, appelsinskall, krydder og eksotisk trevirke. Ja, det dukker opp noe aromaer for hvert eneste lille sniff. I sannhet en meditasjonsvin.

Og den er faktisk så nært opp til vinen som Jane Austen anbefalte som medisin for kjærlighetssorg, det er mulig å komme. Denne vinen som var så ettertraktet av 1800-tallets store navn, dukket under i Klein Konstantias fallitt etter vinluskatastrofen som rammet Kappstadens vinmarker så nådeløst.

Konkurrerer med Portugal
Takket være gjenoppbyggingen av Klein Constantia som den nye eieren Duggie Jooste startet for snart 30 år siden, var denne legenden atter tilgjengelig fra 1986. Da hadde Jooste og hans team plantet på ny den samme vinmarken med sannsynligvis den samme klonen av Muscat de Frontignan som ble dyrket der 2-300 år tidligere. Nitidige studier av historiske dokumenter gjorde at de lyktes.

Sør-Afrika har lange tradisjoner med hetvin, og inntil for noen år siden eksporterte de også "port" til Norge. Det er det ikke lenger adgang til på grunn av EU-reguleringen, men Allesverloren lager fortsatt sin " fine old vintage" som kvalitetsmessig er på høyde med "late bottled vintage" fra Portugal. Allesverloren Vintage 2008 (44720) er dessuten laget på samme måte som slik portvin. Hvilket vil si fire års fatlagring hvilket tilsier at den er drikkeklar når den er tappet, i motsetning til vintage portvin som må modnes ytterligere i flasken.

Kan lagres
Også druene er i stor grad de samme, om enn i andre blandingsforhold enn de beste portugiserne. 2005 og 2006 som er i salg nå her til lands (årgangsbytte skjer i disse dager), er laget av druer fra relativt høyliggende vinmarker som ikke vannes. Det gir veldig bra konsentrasjon, og begge årgangene vitner om dette.

2006 er en tanke fyldigere i frukten, men så er den da også ett år yngre. Erfaringen med lagring av disse hetvinene er ikke stor, det skal innrømmes, men slik vinene smaker i dag, og med den underliggende strukturen, bør de kunne utvikle seg videre i minst fem år. Men hvorfor vente?

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her