Spiser hele kongekrabben
Nå kan kongekrabben spises med skallet på. Det forutsetter at krabben behandles og tilberedes rett etter at den har skiftet skall.
Redaksjonen
05 November 2007 - 18:15
Da er nemlig skallet mykt. Skallet og krabben kan dermed spises når munn, mage, tarm og gjeller er fjernet. Softs shell-krabbe er et eksklusivt produkt i asiatiske restauranter. Denne varianten av krabbe kan selges til en langt høyere pris enn krabbe med hardt skall.
Testet
Soft shell-kongekrabbe er testet ved to japanske restauranter i Oslo. Krabben ble tilberedt i frityr, i ovn og på stekepanne. Den ble prøvd som egen rett og i en rull med ris (Maki-sushi).
Seigt skall
- Tilbakemeldingene var svært positive med hensyn til smak og utseende, men skallet oppfattes som seigt. Dersom dette bedres har produktet egenskaper som kan forsvare en svært høy pris, sier seniorforsker Kjell Ø. Midling ved Fiskeriforskning.
Skallskifte
Dagen før skallskiftet blåser krabben seg opp ved å svelge vann. Den slutter også å bevege seg. Dermed blir den lettere å sortere ut fra de andre krabbene.
All muskelmasse blir flytende slik at krabben kan komme ut av skallet. Etter skallskiftet og før skallet rekker å bli hardt blir krabben avlivet.
Mer arbeid
Resultatene så langt viser at kongekrabbe smaksmessig egner seg til produksjon av soft-shell krabbe. Det arbeides nå med å finne metoder og testing av disse for å unngå det seige skallet.
De nye produktene skal testes i restauranter.
Forsiden akkurat nå