Dagens rett

Pizza med marinert matjessild

Spiser du for lite sild? Da skal du prøve denne vrien

Spiser du for lite sild? Da skal du prøve denne vrien

Matjessild er den aller fremste av alle sildedelikatesser, men også annen type sild egner seg. Bli overbevist.
06 Juli 2021 - 00:00

Matjessild er en helt spesiell myk og kompleks sildesmak all den tid den har gjennomgått en prosess hvor enzymer i bukspyttkjertelen endrer strukturen i fiskekjøttet og dermed smaken. Om det høres skummelt ut, er det slett ikke det, for vi snakker bare om en lett form for "fermentering" som gir forbløffende gode resultater. I motsetning til mye annen sild er matjes laget av den magre og unge vårsilda. Og det svenskene kaller matjessild (fra boks) kan ikke sammenlignes med ekte vare. I Norge selges den fryst i velassorterte butikker eller fiskebutikker. 

Her kan du lese mer om hvordan matjessild lages

Se alt det gode du kan lage med matjessild. 

Fersk sommersild kan også brukes, men den må fileteres før marinering. Bruk da litt mer salt i marinaden og la den ligge en time.

Pizza med marinert matjessild

Pizza med marinert matjessild

Fremgangsmåte

  1. Sett stekeovnen på 180 °C.
  2. Skjær sild i mindre biter.
  3. Marinade:
    Press saften av sitron. Bland sammen sitronsaft, persille, eddik, salt og pepper.
  4. Ha silden i marinaden og la den ligge mens du lager pizzatoppingen.
  5. Tips:
    Om du ikke får tak i matjessild, kan du bruke fersk sildefilet (da må du tilsette ekstra salt), eller utvannet spekesild. 
  6. Topping:
    Finhakk hvitløk, del brokkoli i små buketter, skjær poteter i små terninger, mozzarella i skiver og cherrytomat i båter.
  7. Ha brokkoli og potet på et stekebrett, dryss over hvitløkbitene og olivenolje, og bak i stekeovnen i 10-15 minutter.
  8. Skru opp varmen i stekeovnen til 250 °C.
  9. Kjevle ut pizzadeigen og dekk den med et lag mozzarella. Fordel brokkoli og poteter over, og stek pizzaen i stekeovnen i 10-15 minutter.
  10. Ta ut pizzaen og fordel silden, cherrytomat og ruccolasalat over.
  11. Server pizza med litt parmesan og olivenolje drysset over.

Tips:
Du kan bruke pizzabunn eller lage den selv - bruk gjerne denne oppskriften på verdens beste pizzadeig

Her kan du lese mer om hvordan matjessild lages

Se alt det gode du kan lage med matjessild. 

Her finner du over 80 pizzaoppskrifter 

Prøv denne oppskriften på pizzasaus 

Slik lager du pizzadeigen selv

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no/Foto: Studio Dreyer Hensley

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her