Drikke
Søtt kupp - vin fra Samos
Foto: (vanbeets)

Søtt kupp - vin fra Samos

Denne søtvinen er uforståelig billig. Og samtidig en virkelig deilig munnfull.
26 August 2010 - 02:01

Selv om øya Samos i Egeerhavet, kloss inntil Tyrkia, har en solid vinhistorie å støtte seg på, er vinene derfra forbløffende billige. Og Samos som var på polet i "uminnelige" tider, er intet unntak.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Den er ikke bare billig, men også veldig god med masse frukt, god friskhet og stor intensitet. Et flott følge til desserter med mørk sjokolade eller iskrem.

Kooperativstyrt

Årsaken til de lave prisene er nok at mesteparten av druene leveres til kooperativer eller store aktører fra fastlandet som Kourtakis. Samos har ingen sterke stemmer som markedsfører øyas særpreg som eksempelvis Santorini .

Og det til tross for at det største kooperativet er et resultat av et opprør blant vinbøndene som ble grovt utnyttet av oppkjøpere utover 1800-tallet etter at øya ble befridd fra det ottomanske styret som jo regulerte vinfremstillingen strengt ut fra religiøse motiver. Først i 1933 hadde vinbøndene fått nok, og året etter var kooperativet Union of Vinicultural Cooperatives of Samos (EOSS) en realitet. Det samler 26 mindre kooperativer og dermed så å si hver vinplante på øya som til sammen har 1600 hektar med vinmarker konsentrert i den nordlige delen av øya hvor turismen er mindre dominerende.

Mye fjell

Kooperativmodellen til tross står ikke Samos på noen måte tilbake når det kommer til kvalitet. Muscat-druene som dyrkes er av den edle sorten, muscat-à-petits-grains eller muscat d'alexandrie som den også kalles. Druene er mindre enn andre muscattyper og gir derfor vin med god konsentrasjon noe som forsterkes av at druene tørkes før de presses og gjæres.

Samos er dominert av fjell med Mount Kerketas (1434 moh) og Mount Ambelos (1153 moh) som de høyeste. Druene til Kourtakis versjon kommer fra vinmarker som ligger ved 900 m.o.h. i skråningene opp mot Ambelos-fjellet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her