Sommermaten er her!

Nypoteter, Sommerkål og Norske Jordbær -  nå er de her! Bruksområdene kan være mange, men det enkle er ofte det beste. Prisene er faktisk moderate akkurat nå, så benytt deg av råvarene og oppskriftene du får her.
Redaksjonen
10 Juli 2001 - 12:26

Før oppskriftene gir vi deg litt fakta omkring markedssituasjonen for disse tre råvarene.

Jordbær
Norske jordbær er nå i ferd med å fylle opp til full markedsdekning. Denne uken kan vi forvente en omsetning på 220 tonn! Etter en litt kjølig forsommer er produksjonen ca. én uke etter normalen. Til gjengjeld er kvaliteten meget bra. Det er sorten Corona som er den mest etterspurte, og Rogaland, Sørlandet og hele Østlandet er nå leveringsdyktige. Norske jordbær er nærmest identisk med norsk sommer for oss nordmenn. Næringen spår en flott jordbærsommer i år.

Nypoteter
Nypoteter har vi ikke full markedsdekning av riktig ennå, men det er rett før. Det alt vesentlige kommer fra det blide Sørlandet. Kvaliteten er god og prisene etter forholdene snille. Et herlig måltid i seg selv kan være kokte nypoteter med bare en smørklatt til. Det må bare nytes. For øvrig kan sommerens beste måltid være kokte nypoteter, spekeskinke, dampet/smørdampet sommerkål, godt avsluttet med jordbær til dessert. Smaken og stemningen kan vi tåle sommerdag etter sommerdag. Og så er det akkurat et så lettvint spise som en sommerferie fortjener.

Sommerkål
Sommerkål kan brukes til mer en den nykokte. I salatbollen er den bare aldeles herlig. Salat av sommerkål med spekeskinke, kokte egg og jordbær er bare en av de gode mulighetene.

Dermed er det bare å hogge innpå. Husk at det er kun disse korte midtsommerukene du virkelig kan kose deg med disse råvarene.

Kokt kål på sommerens vis
pr.person
½ sommerkål
ca. 50 g sjampinjong
ca. 50 g bacon
2-3 stk asparges
2 tomater

Kålen skjæres i to skalker som smørdampes og legges opp på serveringstallerkenen. Sprøstekt baconbiter og sjampinjongskiver legges over sammen med dampet asparges og tomatbåter.

Drikkeforslag: Chablis Saint-Jean 2000, Louis Max, Burgund, Frankrike, kr 139,50 (varenr14193 - basisutvalget, test). Vinen har lys gul farge med skjær av grønt. Lett og frisk duft av hvit frukt som melon og stikkelsbær. Elegant anslag, god smaksrikdom, flott syrlig finish. Deilig sommervin som egner seg godt til grønne retter.

Nypotetcanapèer
F.eks.
Kokte nypoteter
kaviar/lodderogn
rømme
spekeskinke
egg
tomat
agurk
rekesalat

Pynt halve kokte nypoteter med f.eks. spekeskinke og egg, kaviar/lodderogn og tomat, agurk og rekesalat, ja, her er det bare å bruke fantasien. Uansett, dette smaker godt i mange samenhenger, eksempelvis på sommerens koldbord eller som en spennende forrett.

Drikkeforslag: Cappella Bianco di Sicilia 2000, Sicilia, Italia, kr 61,40 (varenr 13799 - basisutvalget). En vin med lys gul farge og fin duft av sitrus- og grønne eplearomaer. Enkel, ren og fruktig smak med lett men god druefedme som gir den litt kropp.

Ovnsbakte laurbærpoteter med fersk hvitløk
(4 porsjoner)
1 kg nypoteter
4 stk laurbærblad
2 stk fersk hvitløk (eller 1 tørket)
havsalt og grovmalt pepper
1-2 dl god olje

Potetene skrubbes godt og skjæres i skiver som legges over i en smurt ildfast form. Fordel laurbærbladene og hele hvitløksfedd. Hell over oljen og dryss over salt og pepper. Inn i ovn ved 200 ° C. Stekes 50-60 min. Serveres rykende varm. Herlig bare som en rett i seg selv eller ved siden av spekemat, kjøtt for øvrig, kylling eller fisk.

Drikkeforslag: Alta Rio Crianza 1998, Consejo de la Alta, Rioja, Spania, kr 99,80 (varenr 14180 - basisutvalget, test). Vinen har mørk rød farge med brunlig kant. Jordlig skogbunns- og fatpreget duft. Godt markert anslag med bra friskhet og rikhet, lett og fin avslutning.

Jordbærskål
(4 porsjoner)
500 g jordbær
litt sukker
4 gl egglikør
2½ dl kremfløte

Fordel jordbærene i fire serveringsskåler. Bærene kan ev. skjæres i skiver. Dryss over litt sukker. Hell et glass egglikør i hver skål. Fordel pisket krem over.

Bløtkake med jordbær
Dette er en enkel kake.
4 egg
1½ dl sukker
1½ dl hvetemel
1 ts bakepulver

Til fyll og pynt beregnes 1 ½ kurv jordbær og 3-5 dl kremfløte

Egg og sukker piskes til en fyldig eggedosis. Hvetemel og bakepulver blandes og røres lett inn. Røra tas over i en smurt rund kakeform. Inn i ovn, 150 °C. Steketid ca. 30 min. Kakebunn avkjøles og deles så i to før den fylles med pisket krem og jordbær i skiver. Pyntes med krem og hele, halve eller skivede jordbær.

La oss også så absolutt minne om at nystekte vafler med nyrørte jordbær og evt. rømme hører med til sommerens store gleder rundt matbordet.

Drikkeforslag: Mai Rødsten
Kilde: Norsk Mat / Opplysningskontoret for Frukt og Grønt
Fotograf: Bengt Wilson

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her