Domaine de Caillaubert Cuvée Ned Prestige 1999 (varenr. 33046, bestillingsutvalget, kr 99,90) er det lange og besværlige navnet på hvitvinen vi har valgt til å gi oss sommerfølelsen. Druene som er brukt i vinen er ugni blanc og colombard i like stor mengde, og de har vokst i kalkholdig leirjord med god drenering. Mens den første er relativt nøytral og frisk, gir den andre frukt og fylde.
Som alle andre hvitviner fra området Côtes de Cascogne er alkoholinnholdet dempet og syrenivået høyt. Friskheten balanseres av noe restsødme. Og dette er en av hemmelighetene bak den suksessrike hvitvinsresepten som produsenten Yves Grassa er ansvarlig for. Domaine de Caillaubert Cuvée Ned Prestige 1999 er derfor en utmerket matvin, perfekt for sommerlig spise, og spesielt retter med skalldyr eller fisk i litt fete sauser enten de er fløte- eller majonesbaserte. Men selvfølgelig utmerket å drikke som den er som aperitiff på verandaen eller som allroundvin på picnicen.
Yves Grassa har svært mange nordmenn hatt til bords allerede i det han pryder emballasjen til en av polets storselgende hvitviner, nemlig Tariquet i boks. Ukens vin stiller i en annen klasse enn Tariquet - uten forkleinelse for denne - men druene til ukens vin kommer fra en enkeltvingård, Domaine de Caillaubert, som Grassa kjøpte i 1990. Her lager han også utmerket rødvin Kombinasjonen bordvin og Tariquet er imidlertid av nyere dato i det eiendommen Château du Tariquet som Grassas oldeforeldre overtok for hundre år siden, er mest kjent for sin utmerkete armagnac. http://www.aperitif.no/tester/article.jhtml?articleID=316576
1999-utgaven med tilnavnet Cuvée Ned Prestige heter så fordi den er blandet spesielt i anledning av at Bergen er kulturby i 2000. Mer om det innholdsrike programmet finner du her: http://www.bergen2000.no/default.htm