Sommerfrisk flaske

Når store deler av landets befolkning bare må drømme om sommerfriske dager, kan de imidlertid finne stemningen i flasken. Ukens vin er en meget frisk hvitvin men med så mye fruktighet at selv de med syreangst lar seg forføre.
Aase E. Jacobsen
27 Juli 2000 - 03:50

Domaine de Caillaubert Cuvée Ned Prestige 1999 (varenr. 33046, bestillingsutvalget, kr 99,90) er det lange og besværlige navnet på hvitvinen vi har valgt til å gi oss sommerfølelsen. Druene som er brukt i vinen er ugni blanc og colombard i like stor mengde, og de har vokst i kalkholdig leirjord med god drenering. Mens den første er relativt nøytral og frisk, gir den andre frukt og fylde.

Som alle andre hvitviner fra området Côtes de Cascogne er alkoholinnholdet dempet og syrenivået høyt. Friskheten balanseres av noe restsødme. Og dette er en av hemmelighetene bak den suksessrike hvitvinsresepten som produsenten Yves Grassa er ansvarlig for. Domaine de Caillaubert Cuvée Ned Prestige 1999 er derfor en utmerket matvin, perfekt for sommerlig spise, og spesielt retter med skalldyr eller fisk i litt fete sauser enten de er fløte- eller majonesbaserte. Men selvfølgelig utmerket å drikke som den er som aperitiff på verandaen eller som allroundvin på picnicen.

Yves Grassa har svært mange nordmenn hatt til bords allerede i det han pryder emballasjen til en av polets storselgende hvitviner, nemlig Tariquet i boks. Ukens vin stiller i en annen klasse enn Tariquet - uten forkleinelse for denne - men druene til ukens vin kommer fra en enkeltvingård, Domaine de Caillaubert, som Grassa kjøpte i 1990. Her lager han også utmerket rødvin Kombinasjonen bordvin og Tariquet er imidlertid av nyere dato i det eiendommen Château du Tariquet som Grassas oldeforeldre overtok for hundre år siden, er mest kjent for sin utmerkete armagnac. http://www.aperitif.no/tester/article.jhtml?articleID=316576

1999-utgaven med tilnavnet Cuvée Ned Prestige heter så fordi den er blandet spesielt i anledning av at Bergen er kulturby i 2000. Mer om det innholdsrike programmet finner du her: http://www.bergen2000.no/default.htm

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få
det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med
Telenor Link til byr Apéritif deg det.
 
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.
 
Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her