Ukens kake

Jordbær med sabayonne

Slik velger du vin til jordbær
Foto: (iStockphoto)

Slik velger du vin til jordbær

Når du serverer jordbærene med en lekker og luftig krem som sabayonne og revet sjokolade på toppen, passer det godt med et glass søtlig vin til.
23 Juni 2022 - 10:00

Hele vinteren gjennom lengter vi etter de søte røde og norske. For det er vi alle enige om at bedre jordbær enn de som dyrkes i Norge finnes ikke. Den lange vekstperioden, tiden det tar fra pollinering til modent bær, brukes som forklaring på at de norske jordbærene er så uendelig mye bedre. Og vel er den såkalte randsoneeffekten viktig. Det er verdens nordligste jordbær et godt bevis på. Bedre jordbær enn de som dyrkes i Vesterålen og Troms skal du lete lenge etter.

Ikke for kalde
Men aller viktigst er ifølge jordbærdyrkerne bærsorten. Best av alle er korona som gir intens sødme til bærene samtidig som bærene er passe store. Denne sorten er imidlertid vanskelig å transportere over lengre strekninger. Derfor er importbærene av helt andre, ofte gjerne mer produktive og hurtigvoksende sorter enn korona som er den viktigste norske sorten. Hvilket igjen forklarer den store forskjellen i smaksintensitet.

Den norske jordbærdrømmen. Foto: goodmoments

Jordbær er ferskvare. Derfor smaker de aller best rett fra åkeren. Alle som har stått krokrygget over jordbærrader enten for selvplukk eller som sommerjobb vet alt om dette. Nest beste alternativet er å kjøpe jordbær på torget tidlig om formiddagen. Da har du nydelig parfymert og fristende følge helt hjem. I en travel hverdag er de fleste avhengig av dagligvarebutikkens tilbud, og resultatet behøver slett ikke bli noe dårligere enn om du ha plukket jordbærene selv.

Husk imidlertid at jordbær ikke må spises kjøleskapkalde. Alle aromaer viser seg fra sin beste side over en viss temperatur. Kjøleskap er fint for å forlenge holdbarheten, men pass på å ikke overdrive for det tar ikke lang tid før et modent jordbær begynner å miste spensten og fastheten.

For søtt
Og den vil vi ha helt frem til bæret smelter i munnen. Spesielt når vi serverer en luftig saus som sabayonne som er italiensk eggedosis tilsmakt med vin. Egentlig brukes en hetvin som heter marsala i denne sausen, men en ikke helt tørr hvitvin gir en lettere og mer delikat smak.

Og hvorfor ikke bruke den samme vinen i sausen som i glasset du serverer til jordbærene. Uansett trenger vi en fruktig og frisk hvitvin med lett sødme. De norske jordbærene har både god syre og god sødme, men er ikke overdrevent søte. Etter å ha spist et jordbær får du en frisk følelse i munnen, og vinen må ha omtrent samme mengde av syre og sødme. Men du må ikke finne på å sukre jordbærene.

Det kan egentlig karakteriseres som dødssynd så lenge bærene er norske og du serverer en saus til og noe søtt i glasset.

Stephan Ehlen Erderner Treppchen Riesling Auslese passer like fint i sausen som i glasset på grunn av sin sødmefylte fruktighet og bra syrer. Men en tanke søt. Noe mer spenst er det i Schloss Lieser Brauneberger Juffer Riesling Kabinett  som på tross av at den bare er en kabinett-vin (nest laveste sorteringsnivå etter druenes modningsgrad for tyske hvitviner) fungerer veldig godt til jordbærene, og som ikke har noe problem overfor den litt klebrige eggekremen. Perfekt balanse mellom syre og sødme.

Uovertruffen men dyr
Jordbærvinen par excellence er italiensk moscato og primært Moscato d'Asti. Den kjennetegnes av enorm fruktighet, ofte enkel i aromabildet men uhyre sjarmerende, lav alkohol og dermed mye restsødme. Alt dette holdes på plass av gode syrer.

Saracco Moscato d'Asti  og Il Falchetto Moscato d'Asti Tenuta del Fant er i overkant søte og litt vel aromatiske til de friske norske jordbærene og den lune eggedosisen. Men er du en skikkelig slikkmunn, overlever du dette også - med et smil om munnen. Sistnevnte er et hakk mer elegant enn den første. Og fra samme produsent kommer en rød musserende, en Il Falchetto Brachetto d'Acqui som normalt er en tørrere opplevelse enn moscato, men ikke i dette året. Mange foretrekker imidlertid det røde bærpreget i en brachetto til jordbærene fremfor den enorme tropiske fruktsødmen i en moscato.

En sterk utfordrer er Innocent Bystander Victoria Moscato som er en drøm til jordbær - nesten uansett servering. Den har gått av seg ferskpreget og er mykere og med en bredere palett enn hva førnevnte Asti-moscatoer er. 

Men ingenting overskygger en champagne som ikke er helt tørr til denne kombinasjonen av jordbær og eggekrem. Moutardier Carte d'Or Demi Sec føles ikke søt i det hele tatt, men har akkurat nok sødme til å fungere som en deilig forfriskning til jordbær og sabayonne. 

Jordbær med sabayonne

Jordbær med sabayonne

Fremgangsmåte

  1. Pisk eggeplommer og sukker til luftig eggedosis med miksmaster i en bolle.
  2. Tilsett vinen i eggedosisen under rolig pisking.
  3. Imens koker du opp vann i en vid kjele. Hell eggedosisen i en mindre kjele (eller glassbolle) og sett den oppi vannkjelen som skal holde en temperatur oppunder kokepunktet (men ikke fosskoke) og fortsett piskingen med håndvisp til eggedosisen tykner. Det tar rundt 6-7 minutter.
  4. Server lun sammen med jordbær som du har tatt ut av kjøleskapet i god tid slik at de ikke er helt kalde.
  5. Dryss revet sjokolade på toppen.

Flere deilige oppskrifter med jordbær

Slik tar du vare på sommerens bær

Her finner du veldig mange deilige desserter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Dagens rett

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her