Ukens kake

Jordbær med sabayonne

Slik velger du vin til jordbær
Foto: (iStockphoto)

Slik velger du vin til jordbær

Når du serverer jordbærene med en lekker og luftig krem som sabayonne og revet sjokolade på toppen, passer det godt med et glass søtlig vin til.
23 Juni 2022 - 11:00

Hele vinteren gjennom lengter vi etter de søte røde og norske. For det er vi alle enige om at bedre jordbær enn de som dyrkes i Norge finnes ikke. Den lange vekstperioden, tiden det tar fra pollinering til modent bær, brukes som forklaring på at de norske jordbærene er så uendelig mye bedre. Og vel er den såkalte randsoneeffekten viktig. Det er verdens nordligste jordbær et godt bevis på. Bedre jordbær enn de som dyrkes i Vesterålen og Troms skal du lete lenge etter.

Ikke for kalde
Men aller viktigst er ifølge jordbærdyrkerne bærsorten. Best av alle er korona som gir intens sødme til bærene samtidig som bærene er passe store. Denne sorten er imidlertid vanskelig å transportere over lengre strekninger. Derfor er importbærene av helt andre, ofte gjerne mer produktive og hurtigvoksende sorter enn korona som er den viktigste norske sorten. Hvilket igjen forklarer den store forskjellen i smaksintensitet.

Den norske jordbærdrømmen. Foto: goodmoments

Jordbær er ferskvare. Derfor smaker de aller best rett fra åkeren. Alle som har stått krokrygget over jordbærrader enten for selvplukk eller som sommerjobb vet alt om dette. Nest beste alternativet er å kjøpe jordbær på torget tidlig om formiddagen. Da har du nydelig parfymert og fristende følge helt hjem. I en travel hverdag er de fleste avhengig av dagligvarebutikkens tilbud, og resultatet behøver slett ikke bli noe dårligere enn om du ha plukket jordbærene selv.

Husk imidlertid at jordbær ikke må spises kjøleskapkalde. Alle aromaer viser seg fra sin beste side over en viss temperatur. Kjøleskap er fint for å forlenge holdbarheten, men pass på å ikke overdrive for det tar ikke lang tid før et modent jordbær begynner å miste spensten og fastheten.

For søtt
Og den vil vi ha helt frem til bæret smelter i munnen. Spesielt når vi serverer en luftig saus som sabayonne som er italiensk eggedosis tilsmakt med vin. Egentlig brukes en hetvin som heter marsala i denne sausen, men en ikke helt tørr hvitvin gir en lettere og mer delikat smak.

Og hvorfor ikke bruke den samme vinen i sausen som i glasset du serverer til jordbærene. Uansett trenger vi en fruktig og frisk hvitvin med lett sødme. De norske jordbærene har både god syre og god sødme, men er ikke overdrevent søte. Etter å ha spist et jordbær får du en frisk følelse i munnen, og vinen må ha omtrent samme mengde av syre og sødme. Men du må ikke finne på å sukre jordbærene.

Det kan egentlig karakteriseres som dødssynd så lenge bærene er norske og du serverer en saus til og noe søtt i glasset.

Stephan Ehlen Erderner Treppchen Riesling Auslese passer like fint i sausen som i glasset på grunn av sin sødmefylte fruktighet og bra syrer. Men en tanke søt. Noe mer spenst er det i Schloss Lieser Brauneberger Juffer Riesling Kabinett  som på tross av at den bare er en kabinett-vin (nest laveste sorteringsnivå etter druenes modningsgrad for tyske hvitviner) fungerer veldig godt til jordbærene, og som ikke har noe problem overfor den litt klebrige eggekremen. Perfekt balanse mellom syre og sødme.

Uovertruffen men dyr
Jordbærvinen par excellence er italiensk moscato og primært Moscato d'Asti. Den kjennetegnes av enorm fruktighet, ofte enkel i aromabildet men uhyre sjarmerende, lav alkohol og dermed mye restsødme. Alt dette holdes på plass av gode syrer.

Saracco Moscato d'Asti  og Il Falchetto Moscato d'Asti Tenuta del Fant er i overkant søte og litt vel aromatiske til de friske norske jordbærene og den lune eggedosisen. Men er du en skikkelig slikkmunn, overlever du dette også - med et smil om munnen. Sistnevnte er et hakk mer elegant enn den første. Og fra samme produsent kommer en rød musserende, en Il Falchetto Brachetto d'Acqui som normalt er en tørrere opplevelse enn moscato, men ikke i dette året. Mange foretrekker imidlertid det røde bærpreget i en brachetto til jordbærene fremfor den enorme tropiske fruktsødmen i en moscato.

En sterk utfordrer er Innocent Bystander Victoria Moscato som er en drøm til jordbær - nesten uansett servering. Den har gått av seg ferskpreget og er mykere og med en bredere palett enn hva førnevnte Asti-moscatoer er. 

Men ingenting overskygger en champagne som ikke er helt tørr til denne kombinasjonen av jordbær og eggekrem. Moutardier Carte d'Or Demi Sec føles ikke søt i det hele tatt, men har akkurat nok sødme til å fungere som en deilig forfriskning til jordbær og sabayonne. 

Jordbær med sabayonne

Jordbær med sabayonne

Fremgangsmåte

  1. Pisk eggeplommer og sukker til luftig eggedosis med miksmaster i en bolle.
  2. Tilsett vinen i eggedosisen under rolig pisking.
  3. Imens koker du opp vann i en vid kjele. Hell eggedosisen i en mindre kjele (eller glassbolle) og sett den oppi vannkjelen som skal holde en temperatur oppunder kokepunktet (men ikke fosskoke) og fortsett piskingen med håndvisp til eggedosisen tykner. Det tar rundt 6-7 minutter.
  4. Server lun sammen med jordbær som du har tatt ut av kjøleskapet i god tid slik at de ikke er helt kalde.
  5. Dryss revet sjokolade på toppen.

Flere deilige oppskrifter med jordbær

Slik tar du vare på sommerens bær

Her finner du veldig mange deilige desserter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan du også lage cæsarsalat
Dagens rett

Slik kan du også lage cæsarsalat

Det finnes like mange oppskrifter på denne klassikeren som det finnes kokker. Men noen ting ha de felles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her