For det står ikke chianti på etiketten, men Casale Sangiovese 2012 (12308) oppfyller kravene for en slik vin og mer til.
Kjøttfull og innsmigrende
Men på grunn av at noe av druene kommer fra den delen av vingården som ikke tilhører Chianti Colli Senesi DOCG, må produsenten å nøye seg med IGT. Dette til tross, vinen har alle sangioveses gode sider. At den er IGT gjør at du får den til en svært gunstig pris.
Den er nemlig meget kjøttfull med flott sødmefylt og innsmigrende moden kirsebærkarakter, veldig god syre og bra tanninbitt. En strålende matvin som faktisk smaker aller best sammen med mat.
Lagringsdyktig og tradisjonsrik
Det gjør også Casale Chianti Riserva 2005 (12300)som altså har fått sju ekstra år på seg, inkludert et par år i fat. En lekkerbisken som er deilig i dag, men som tåler ytterligere lagring i minst 10.
Casale er en virkelig tradisjonsrik Chianti-eiendom med aner tilbake til forrige tusenårsskifte, men selve vingården ble etablert i 1770. Det som gjør at Casale skiller seg ut fra mengden er at de jobber biodynamisk. Allerede i 1980 la de om, noe de den gang var så å si helt alene om.
Det finnes noen flere chiantiprodusenter i denne kategorien
Det innebærer at vinen gjæres uten tilsetting av gjær. Bruken av svovel er også minimal, derfor har vinene en viss touch av det jeg i alle fall kaller «naturvinpreg». Det kan best beskrives slik: Om du lar et glass med rødvin stå i flere timer vil det få en svak oksidativt preg. Men altså ikke oksidert som (oftest) betyr at vinen er ødelagt.
Også hvitt
Casale har tilhold utenfor det gode selskap i Chianti Classico. Men denne delen av Chianti, de såkalte Colli Senesi, har svært lange tradisjoner med å lage kvalitetsvin. Og forholdene er aldeles utmerkete takket være blant annet et veldig godt og karaktersterkt jordsmonn med mye fossiler.
Men med en gang det kommer Classico på etiketten blir prisene høyere, uten at det alltid betyr høyere kvalitet. Derfor kan vi fortsatt finne godbiter som vinene fra Casale.
Aller mest kjent er nok denne delen av Chianti for tårnene og vinen i San Gimignano – hvitvinen herfra var den første i sitt slag som fikk DOCG-stempel, en betegnelse det nå har gått inflasjon i.
Les mer om Vernaccia di San Gimignano
Casale lager også hvitvin, men det er utvilsomt rødvin de behersker aller best. Den hvite porteføljen består av en noe søt med bobler, en «vanlig» som er litt uvanlig og en oransjevin som er enda lengre unna det du eventuelt er vant med av toscansk hvitvin.