Kultvin fra Toscana

Denne nykommeren vil garantert skape entusiasme blant chianti-fansen.
Aase E. Jacobsen
11 November 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Castello dei Rampolla Chianti Classico 2007 (53178) er ikke blant de billigste "standard-chiantier", men så lenge den er en slik ekstremt vellykket representant for sjangeren, er den verd hver krone, og mer til. I tillegg er den laget av biodynamisk dyrkete druer, med alt det innebærer av naturlig arbeid i så vel vinmark som vinkjeller.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

På italiensk vis
Den er av typen "instant" forelskelse, en "må ha"-vin som umiddelbart setter assosiasjonene i gang, ikke bare når det er snakk om aromaer, men særlig hva den kan nytes til. De nydelige varme og rike aromaene med innslag av mørke modne bær og eksotisk trevirke, den deilige sødmen og fine friskheten samt gode runde tanninene, roper på lam, eller okse. Men ikke biff-bearnaise, heller en saftig t-bone på italiensk vis, uten saus. Eller en av høstens viltsteiker.

Steinete kalkjord
Castello dei Rampolla er mest kjent for sine toppviner Sammarco og d'Alceo som begge er cabernet sauvignon- og merlotbaserte, men som ikke er tilgjengelige i Norge, ennå. Innslaget av solbær i chianti classicoen røper at disse druene er representert også her, men i små doser. Dermed er den et godt uttrykk for så vel Classico-området som den sørlige delen av Panzano hvor 1700-talls vingården ligger, rett over "gaten" for Nittardi.

Vinmarkene er relativt høytliggende, ved 300-400 m.o.h, og har et steinete kalkjordsmonn, hvilket bidrar med stort raffinement. At de er sørøstvendt hjelper også godt på friskheten. Den flotte frukten er et resultat av lave avlinger, 17 hl/ha for vår vin.

Frankofil
Mens det var dagens eiere av vingården, søskenparet Maurizia og Luca di Napoli Rampolla, som valgte biodynami (i 1991), var det faren deres, Alceo, som gikk for cabernet sauvignon og en rekke andre franske druer på gården. Det var rett og slett fordi han elsket alt det franske. Og kvaliteten på cabernet & co her viser at det var et fornuftig valg. De har hjelp av farens venn, Giacomo Tachis, mannen bak Sassicaia og Tignanello, til den siste finpussen.

Ellers insisterer søskenene på en så naturlig og samfunnsbevisst livsstil som mulig. Gården drives derfor som et lite minisamfunn, så naturnært som mulig, med god hjelp av månefasene. Dessuten med en viss grad av selvberging. Arbeiderne og deres familier bor også på gården.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her