Kultvin fra Toscana

Denne nykommeren vil garantert skape entusiasme blant chianti-fansen.
Aase E. Jacobsen
11 November 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Castello dei Rampolla Chianti Classico 2007 (53178) er ikke blant de billigste "standard-chiantier", men så lenge den er en slik ekstremt vellykket representant for sjangeren, er den verd hver krone, og mer til. I tillegg er den laget av biodynamisk dyrkete druer, med alt det innebærer av naturlig arbeid i så vel vinmark som vinkjeller.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

På italiensk vis
Den er av typen "instant" forelskelse, en "må ha"-vin som umiddelbart setter assosiasjonene i gang, ikke bare når det er snakk om aromaer, men særlig hva den kan nytes til. De nydelige varme og rike aromaene med innslag av mørke modne bær og eksotisk trevirke, den deilige sødmen og fine friskheten samt gode runde tanninene, roper på lam, eller okse. Men ikke biff-bearnaise, heller en saftig t-bone på italiensk vis, uten saus. Eller en av høstens viltsteiker.

Steinete kalkjord
Castello dei Rampolla er mest kjent for sine toppviner Sammarco og d'Alceo som begge er cabernet sauvignon- og merlotbaserte, men som ikke er tilgjengelige i Norge, ennå. Innslaget av solbær i chianti classicoen røper at disse druene er representert også her, men i små doser. Dermed er den et godt uttrykk for så vel Classico-området som den sørlige delen av Panzano hvor 1700-talls vingården ligger, rett over "gaten" for Nittardi.

Vinmarkene er relativt høytliggende, ved 300-400 m.o.h, og har et steinete kalkjordsmonn, hvilket bidrar med stort raffinement. At de er sørøstvendt hjelper også godt på friskheten. Den flotte frukten er et resultat av lave avlinger, 17 hl/ha for vår vin.

Frankofil
Mens det var dagens eiere av vingården, søskenparet Maurizia og Luca di Napoli Rampolla, som valgte biodynami (i 1991), var det faren deres, Alceo, som gikk for cabernet sauvignon og en rekke andre franske druer på gården. Det var rett og slett fordi han elsket alt det franske. Og kvaliteten på cabernet & co her viser at det var et fornuftig valg. De har hjelp av farens venn, Giacomo Tachis, mannen bak Sassicaia og Tignanello, til den siste finpussen.

Ellers insisterer søskenene på en så naturlig og samfunnsbevisst livsstil som mulig. Gården drives derfor som et lite minisamfunn, så naturnært som mulig, med god hjelp av månefasene. Dessuten med en viss grad av selvberging. Arbeiderne og deres familier bor også på gården.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her