Drikke
Sommerens barolokupp

Sommerens barolokupp

Denne vinen har ikke noe navn da den er en protest mot italiensk vinbyråkrati. Derfor er den også så billig.
Aase E. Jacobsen
03 Juli 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Borgogno No Name 2010 (7014)byr på solid barolovaluta. Men det er ikke alle som er enige i. For av årsaker som er vanskelig for andre enn vinbyråkratene å forstå, ble vinen bak protest-etiketten No name i 2005-utgave ikke funnet verdig betegnelsen barolo docg.

Fra topp vinmarker

Og det til tross for at den kommer fra Borgognos tre beste vinmarker rundt Barolo by, nemlig Cannubi, Liste og Fossati.

I stedet for å selge den underkjente baroloen i bulk til utenforstående, valgte Borgognos vinmaker Andrea Farinetti å deklassifisere den og selge den som Langhe Nebbiolo.

Deklassifiserer med vilje

Dette ga så mye positiv oppmerksomhet for Borgogno at når neste årgang av samme vin var klar, solgte han alt som var påtenkt som «standardbarolo», med den superenkle etiketten.

Fra 2008-årgangen har han fordelt vinen på to etiketter. 2010 er nå tilgjengelig i Norge og No Name er en fullblods barolo med godt lagringspotensial.

Den er laget i en tradisjonell stil, men med en nykommers ideer. Farinetti overtok nemlig den tradisjonsrike vinprodusenten Borgogno så sent som i 2008, men møtet med vinbyråkratenes nei samme år satte ingen støkk i den unge vinmakeren.

Les mer om forskjellen på tradisjonell og moderne barolo

Han lager også en lekker dolcetto, Borgogno Dolcetto d'Alba 2012 (93558), en solid og prisgunstig barbera, Borgogno Barbera d'Alba 2012 (46636), selvsagt flere baroloer, akkurat nå er det Borgogno Barolo Riserva 2006 (7015)som er i salg i Norge.

Selger også vellagret vin

Den 10 år eldre Borgogno Barolo Classico Riserva 1996 (46639) finnes fortsatt i noen få polutsalg. Borgogno slipper med jevne mellomrom eldre viner som selges til svært gunstige priser.

Sist, men ikke minst lager Andrea fortsatt Borgogno Barolo Chinato (3760)som er en ganske frisk utgave av denne tradisjonsrike «magemedisinen».

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste, der du kan lese mer om vinen og bestille den.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her