Smilefjes velkomment

En brukerundersøkelse i regi av Mattilsynet viser at 96 prosent ønsker en smilefjesordning.
Redaksjonen
04 November 2009 - 11:39

Men ikke bare det: 70 prosent av næringsaktørene som har svart ønsker å innføre smilefjes i Norge. Spisesteder i Trondheim, Sør-Innherred og Ytre Nordmøre har siden våren 1997 deltatt i et pilotprosjekt for å utrede muligheten for å innføre en smilefjes-ordning i Norge.

Med bakgrunn i dette prosjektet ble det i perioden 20.6.2007 til 31.12.2008 lagt ut en brukerundersøkelse på nettstedet www.mattilsynet.no/smilefjes. 1325 personer har svart på undersøkelsen.

De viktigste funnene er:
• Nettstedet www.mattilsynet.no/smilefjes er svært godt besøkt. Rundt 1/3 bruker nettet som grunnlag for å sjekke spisestedet før de går ut.
• 95 prosent av nettbrukerne mener det er viktig at det er mulig å søke opp spisestedene på internett og vil komme til å bruke det om det blir innført i hele landet.
• 96 prosent av de spurte ønsker en smilefjesordning ved norske spisesteder og ønsker ordningen etablert i Norge.

Ved spørsmål til næringen selv så er svarene:
• 70 prosent ønsker en slik ordning velkommen.
• 11 prosent ønsker ikke en slik ordning.
• 19 prosent er usikre.
• Næringen mener at ordningen vil føre til en standardhøyning og at useriøse aktører blir luket ut, samt at ordningen er et kvalitetsstempel som er synlig for alle gjester.
• De som ikke ønsker en slik ordning, begrunner det med svar som: "Kjedelig hvis vi ikke oppnår full score, og dette blir vist til allmennheten"! samt "For mye medie-oppstyr. Sure fjes for ting som ikke har direkte virkning for trygghet eller kvalitet for kunden"

Får betydning for valg
80 av 100 ville gått et annet sted for å spise dersom de kom til et spisested med strekmunn. Når vi spør brukeren om hva han eller hun ville gjøre dersom de kom til et spisested som i dag har smilefjes, men som har hatt surmunn/strekmunn tidligere, så blir svarene:
• 68 prosent ville ha spist der
• 19,7 prosent ville ha spist der under tvil
• 2,6 prosent ville ikke ha spist der.
Resten vet ikke eller ville sett det an ut i fra hva som sto i rapporten og hvilket inntrykk de fikk når de kom inn.

Mange vil formidle smilefjes-resultat
Undersøkelsen viser også at oppslag i media og Mattilsynets egne sider er den viktigste kanalen for å finne frem til og bli kjent med smilefjes-ordningen. Flere store søkemotorleverandører og restaurantguider har for øvrig vist interesse for prosjektet og har ytret ønske om å få tilgang til data som kan legges ut.

Vurdering av ordningen til våren
Endelig rapport fra pilotprosjektfasen 2007/2008 vil være ferdig i løpet av februar. Både rapporten og de to undersøkelsene som er gjort med forbruker og næring vil da bli tilgjengelig.
Pilotprosjektet danner grunnlaget for en nasjonal vurdering for eventuell innføring av smilefjes ved norske spisesteder. Rapporten fra dette arbeidet vil også være klar i løpet av våren 2009.

Bakgrunn
Helse- og Omsorgsdepartementet har bedt Mattilsynet om å utrede en smilefjes-ordning i Norge. Bakgrunnen for utredningen er de gode erfaringene som er gjort i Danmark. Ordningen har blitt godt kjent på kort tid og om lag 95 prosent av de danske forbrukerne synes at ordningen er "en god idé".

Med bakgrunn i det overordnede målet om å forbedre hygieneforholdene i restaurantbransjen, har Mattilsynet besluttet at det skal gjennomføres et pilotprosjekt for Smilefjes i Norge.
Det er region Trøndelag, Møre og Romsdal med distriktskontorene i Trondheim, Sør-Innherred og Ytre Nordmøre som har stått for prøveprosjektet som startet i juni 2007 videreføres ut 2009. Det er spisestedene i Trondheim, Malvik, Klæbu, Tydal, Selbu, Meråker, Stjørdal, Frosta, Levanger, Verdal, Kristiansund N, Aure, Smøla, og Averøy som er med i pilotprosjektet.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her