Drikke
Smaksrik og rimelig hvitvin

Smaksrik og rimelig hvitvin

129 kroner for denne spanske hvitvinen er et realt kupp.
Aase E. Jacobsen
03 Juli 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Blanco Nieva Verdejo 2012 (53340) inneholder nemlig elementer av historisk druemateriale. Det vil si druer fra vinstokker som er 100 år gamle og som ikke er podet.

Disse unike plantene gir en helt spesiell intensitet til vinen og bidrar til at Nievas Rueda-verdejo har en annen dybde enn mange andre viner herfra.

Les mer om verdejo

De gamle plantene gir rundt 20 prosent av druene til denne vinen, resten kommer fra 15 år gamle planter som har moderne oppbinding. Men som i dette skrinne jordsmonnet med mye sand og rullesteiner, gir viner med god dybde og karakter.

Syre og aromaer

Beliggenheten ved 850-1000 m.o.h. sørger for veldig gode forhold for hvitvinsdruer siden temperaturforskjellene mellom dag og natt øker i høyden. Hvilket bidrar til utvikling av syre og samtidig forsinker modningen. Som igjen er gunstig for aromaene.

Verdejo er en ganske aromatisk drue som i enkelte utgaver kan påminne om sauvignon blanc. Personlig foretrekker jeg de mer mineralske utgavene, som Nieva.

Sjeldne upodete planter

Ikke minst produsentens topp-verdejo, Blanco Nieva Verdejo Pie Franco 2010 (53341) . Den er nemlig utelukkende laget av druer fra de nevnte vinstokkene som hver seg bare gir to klaser med druer. Den lages imidlertid i et antall av 33.000 flasker hvilket er mye med tanke på at upodete vinplanter er så vidt sjeldne.

Det er takket være det sandholdige jordsmonnet at disse plantene har overlevd vinlusangrep opp gjennom tidene. Men Nieva har faktisk så mye som 10 hektar med slike vinplanter, noe som forklarer hvorfor den «vanlige» Rueda-en også får disse druene.

Les mer om gamle verdejo-vinstokker

Nieva etablerte seg i 1989 i den da uutforskete vinregionen Rueda. Allerede hadde ryktene om de fantastiske gamle verdejo-vinstokkene spredt seg. Marques de Riscal var pioneren og startet allerede på 1970-tallet med eksperimenter. Fra 1983 var Rueda DO et faktum.

 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her